Η ιστορία ξεκινά με μια μάχη πυροβόλων όπλων κατά μήκος της αποβάθρας στο λιμάνι της Νάπολης, όπου ένας ετοιμοθάνατος άνδρας αναφέρεται λίγο πριν πεθάνει στον κύριο Αρκάντιν και τη σύζυγό του, Σοφί. Ο Γκι βαν Στράντεν, αυτόπτης μάρτυρας του συμβάντος, που γνωρίζει ότι ο κύριος Αρκάντιν είναι ένα από τα πλουσιότερα άτομα στον κόσμο, θεωρεί ότι ανακάλυψε έναν τρόπο να αποσπάσει κι αυτός μερικά χρήματα από τον πλούσιο βιομήχανο.

Σκηνοθεσία:

Orson Welles

Κύριοι Ρόλοι:

Robert Arden … Guy Van Stratten

Orson Welles … Gregory Arkadin

Patricia Medina … Mily

Paola Mori … Raina Arkadin

Akim Tamiroff … Jakob Zouk

Gregoire Aslan … Bracco

Jack Watling … Bob

Mischa Auer … ο καθηγητής

Peter van Eyck … Thaddeus

Michael Redgrave … Burgomil Trebitsch

Suzanne Flon … βαρόνη Nagel

Κατίνα Παξινού … Sophie Radzweickz Martinez

Gert Frobe … ντετέκτιβ

Terence Longdon … γραμματέας

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Orson Welles

Παραγωγή: Louis Dolivet, Orson Welles

Μουσική: Paul Misraki

Φωτογραφία: Jean Bourgoin

Μοντάζ: Renzo Lucidi

Σκηνικά: Gil Parrondo, Luis Perez Espinosa, Orson Welles

Κοστούμια: Orson Welles

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

 • Αυθεντικός Τίτλος: Mr. Arkadin
 • Ελληνικός Τίτλος: Ο Κύριος Αρκάντιν
 • Διεθνής Εναλλακτικός Τίτλος: Confidential Report

Σεναριακή Πηγή

 • Ραδιοφωνικά στόρι: The Adventures of Harry Lime των Ernest Bornemann,
  Orson Welles.

Παραλειπόμενα

 • Η ταινία γυρίστηκε σε πολλαπλά σημεία ανά την Ευρώπη: Ισπανία (Κόστα Μπράβα, Σεγκόβια, Βαγιαδολίδ, Μαδρίτη), Λονδίνο, Μόναχο, Παρίσι, Γαλλική Ριβιέρα και Γενεύη.
 • Η ιστορία βασίστηκε σε αρκετά επεισόδια της ραδιοφωνικής σειράς The Lives of Harry Lime, όπου είχε ως κεντρική βάση χαρακτήρες του Τρίτου Ανθρώπου (1949). Η κεντρική όμως έμπνευση ήταν ένα συγκεκριμένο επεισόδιο με τίτλο Man of Mystery.
 • Πολλές είναι οι εκδοχές αυτής της ταινίας, και σύμφωνα με τον ιστορικό κινηματογράφου Jonathan Rosenbaum αυτές είναι 7 (η αναφορά αυτή ήταν το 1992, αλλά έκτοτε υπήρξαν ακόμα δύο). Εξαιρώντας μάλιστα μία ακόμα σε μυθιστόρημα (η οποία παρότι χρεώνονταν στον Welles, αυτός υποστήριξε ότι έμαθε για πρώτη φορά την ύπαρξη της όταν την είδε σε βιβλιοπωλείο) και άλλη μία ως θεατρικό. Όταν ο Welles απέτυχε να προλάβει τη διορία για το τελικό μοντάζ, ο παραγωγός Louis Dolivet του πήρε κάθε έλεγχο από αυτήν, και έβγαλε αυτές τις εκδοχές, από τις οποίες καμία δεν είχε την έγκριση του δημιουργού. Λόγω αυτής της έλλειψης ελέγχου, ο Welles είχε αργότερα δηλώσει πως το φιλμ ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή της ζωής του. Η Criterion Collection, μετά από πολλά χρόνια, αποπειράθηκε να βγάλει μια εκδοχή στην οποία συνδυάζονταν τμήματα από όλες τις εκδοχές. Παρόλα αυτά, παραδέχτηκε ότι η αποκατάσταση αυτή ενέχει κινδύνους σφάλματος.
 • Τα γυρίσματα στην Ισπανία φαίνεται να σημάδεψαν τον Welles, μια κι εδώ ξεκίνησε μια μακρόχρονη σχέση ανάμεσα στους δύο.
 • Πρώτη συνεργασία της ιταλής κοντέσας Paola di Gerfalco (γνωστής καλλιτεχνικά ως Paola Mori) με τον Orson Welles, που είχε ως άμεση συνέχεια τον γάμο τους. Η φωνή της όμως είναι ντουμπλαρισμένη με αυτήν της Billie Whitelaw, ώστε να αποφευχθεί η βαριά ιταλική της προφορά.
 • Υπάρχει μια ανεπιβεβαίωτη φήμη στην Ελλάδα που υποστηρίζει ότι ο τίτλος προήλθε από μια επίσκεψη του Welles στο ιδιωτικό νησί του κροίσου εφοπλιστή Λιβανού, όπου πέρασε ένα σαββατοκύριακο ανάμεσα σε άλλους καλεσμένους όπως η Μαρία Κάλλας, ο Ωνάσης, ο Λάτσης και άλλα πρόσωπα του οικογενειακού και κοσμικού κύκλου της οικογένειας. Σύμφωνα με αυτή τη φήμη, λέγεται ότι αστειευόμενος ο αμερικανός σταρ ρώτησε τον Λιβανό: “Είστε ο κύριος Λιβανός από τον Λίβανο;”, κι εκείνος του απάντησε: “Όχι. Λιβανός από Αρκαδία.”…

Γκαλερι φωτογραφιων

16 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.