Η Μαίρη Πόπινς είναι μια άψογη σε όλα της γκουβερνάντα, που τη φέρνει κυριολεκτικά ο άνεμος στο σπίτι των Μπανκς για να αναλάβει τη φύλαξη και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών της οικογένειας. Η οικογένεια -μια τυπική εγγλέζικη οικογένεια των 1910- αποτελείται από έναν αυταρχικό κι αδιάφορο πάτερα, μια γλυκιά και χωρίς θέληση μητέρα που προσπαθεί να ανακτήσει τη χαμένη της αυτοπεποίθηση μέσα από την εμπλοκή της με τις περίφημες σουφραζέτες, και δυο παιδιά, τον Μάικλ και την Τζέιν, διψασμένα για στοργή και κυρίως για ενδιαφέρον. Φυσικά, απαραίτητη η παρουσία του υπηρετικού προσωπικού. Η Μαίρη Πόπινς συστήνει στα παιδιά κόσμους μαγικούς και τα οδηγεί σε ανακαλύψεις συγκλονιστικές που θα διαμορφώσουν τον τρόπο σκέψης τους καθοριστικά.

Σκηνοθεσία:

Robert Stevenson

Κύριοι Ρόλοι:

Julie Andrews … Mary Poppins

Dick Van Dyke … Bert/Κος Dawes Sr.

David Tomlinson … George W. Banks

Glynis Johns … Winnifred Banks

Karen Dotrice … Jane Banks

Matthew Garber … Michael Banks

Hermione Baddeley … Ellen

Reta Shaw … Κα Brill

Elsa Lanchester … Katie Nanna

Reginald Owen … ναύαρχος Boom

Ed Wynn … θείος Albert

Arthur Treacher … χωροφύλακας Jones

Jane Darwell … η κυρία με τα πουλιά

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Bill Walsh, Don DaGradi

Παραγωγή: Walt Disney

Μουσική: Irwin Kostal

Φωτογραφία: Edward Colman

Μοντάζ: Cotton Warburton

Σκηνικά: Carroll Clark, William H. Tuntke

Κοστούμια: Tony Walton

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Mary Poppins
  • Ελληνικός Τίτλος: Μαίρη Πόππινς [αυθεντικός]
  • Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Μαίρη Πόπινς

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Σειρά διηγημάτων: Mary Poppins της P.L. Travers.

Κύριες Διακρίσεις

  • Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου (Julie Andrews), μουσικής (τραγουδιών), μοντάζ, τραγουδιού (Chim Chim Cher-ee) και ειδικών εφέ. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, διασκευασμένο σενάριο, μουσική (σκορ), φωτογραφία, σκηνικά, κοστούμια και ήχο.
  • Χρυσή Σφαίρα πρώτου γυναικείου ρόλου (Julie Andrews) σε κωμωδία/μιούζικαλ. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία (κωμωδία/μιούζικαλ), πρώτο αντρικό ρόλο (Dick Van Dyke) στην ίδια κατηγορία, και μουσική.
  • Βραβείο Bafta υποσχόμενης πρωταγωνίστριας (Julie Andrews).

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Παραδοσιακό σχέδιο & ζωντανοί χαρακτήρες
  • Ο Disney είχε κάνει μια πρώτη κρούση στην P. L. Travers για να διασκευάσει την ηρωίδα της ήδη από το 1938, αλλά πήρε την άρνηση της. Η συγγραφέας δεν πίστευε ότι μια ταινία θα απέδιδε ορθά τη δημιουργία της. Τα επόμενα 20 χρόνια, ο μεγαλοπαραγωγός έκανε συνέχεια προτάσεις στη συγγραφέα, καταφέρνοντας να την πείσει το 1961. Η Travers όμως απαίτησε και πήρε τα δικαιώματα πάνω στο σενάριο. Ως σύμβουλος της παραγωγής, ήταν αντίθετη στην απαλή εικόνα που είχε πλέον η Πόπινς, αισθάνθηκε αμφιλεγόμενη απέναντι στη μουσική, και αντιστάθηκε στη χρήση κινουμένων σχεδίων. Αντί για τραγούδια, προτιμούσε να χρησιμοποιηθούν ακούσματα από την εποχή του βασιλιά Εδουάρδου. Η τεταμένη συνεργασία ανάμεσα στον Disney και την Travers είναι το θέμα στην ταινία Η Μαγική Ομπρέλα του 2013.
  • Ντεμπούτο στο σινεμά για την Julie Andrews. Μετά από επιτυχημένη καριέρα στο θέατρο, πήρε τον ρόλο αμέσως μετά που έχασε αυτόν της Ελίζα Ντούλιτλ για το Ωραία μου Κυρία από την Audrey Hepburn.
  • Ο Disney ανέβαλε την εκκίνηση της παραγωγής, για να περιμένει την Julie Andrews να γεννήσει. Ήταν τριών μηνών έγκυος όταν την έκλεισαν για τον ρόλο.
  • Hayley Mills και Mary Martin ήταν οι πρώτες υποψήφιες του Disney για τον κύριο ρόλο.
  • Danny Kaye, Fred Astaire, Jim Dale και Cary Grant ήταν μεταξύ των υποψήφιων για τον Μπερτ. Η P.L. Travers είχε φτιάξει κι αυτή μια λίστα, μεταξύ των οποίων ήταν οι: Richard Burton, Alec Guinness, Richard Harris, Rex Harrison, Ron Moody, Laurence Olivier, Peter O’Toole και Peter Sellers.
  • Ο Stanley Holloway ήταν ο αρχικός ναύαρχος Μπουμ. Έφυγε όμως προτιμώντας το Ωραία μου Κυρία.
  • Ο Walt Disney αναγνώρισε την ταινία ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της καριέρας του.
  • Μοναδική ταινία του Walt Disney, όσο ήταν εν ζωή, που έφτασε στις υποψήφιες για Όσκαρ καλύτερης ταινίας.
  • Ήταν η πλέον ακριβή ταινία των Disney Studios. Το κόστος εκτιμάται μεταξύ 4 και 6 εκατομμύρια δολάρια. Οι εισπράξεις όμως έφτασαν στα 103,1.
  • Και στα ελληνικά (από το 2009), με τις φωνές των: Τζίνη Παπαδοπούλου (Μαίρη Πόπινς), Νέστωρ Κοψιδάς (Μπερτ/Κος Ντος Γ’), Κωνσταντίνος Τσάκωνας (Κος Μπανκς), Ιφιγένεια Στάικου (Κα Μπανκς), Μάρθα Χατζηστεργίου (Τζέιν), Κωνσταντίνος Ντούνης (Μάικλ), Χριστίνα Κουτσουδάκη (Κα Μπριλ), Νατάσα Ασίκη (Έλεν), Κώστας Δαρλάσης (Άλμπερτ), Ακίνδυνος Γκίκας, Ανδρέας Ευαγγελάτος, Τάσος Κωστής, Βίνα Παπαδοπούλου, Γιάννης Στεφόπουλος, Χρήστος Συριώτης, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Στέλιος Ψαρουδάκης. Σκηνοθετική επιμέλεια/Μετάφραση: Σοφία Τσάκα.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Η παρασκευή των τραγουδιών από τους αδελφούς Robert B. Sherman και Richard M. Sherman πήρε περίπου δύο χρόνια. Συνολικά έγραψαν πάνω από 30 τραγούδια, όπου φυσικά τα περισσότερα κόπηκαν.
  • Ανάμεσα στα διάσημα τραγούδια, ακούγονται και τα: Chim Chim Cher-ee (Dick Van Dyke, Julie Andrews, Karen Dotrice, Matthew Garber), Supercalifragilisticexpialidocious (Julie Andrews, Dick Van Dyke), A Spoonful of Sugar (Julie Andrews), Feed the Birds (Tuppence a Bag) (Julie Andrews) και Jolly Holiday (Julie Andrews, Dick Van Dyke).

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 17/12/2009

Πέρα από τα κινούμενα σχέδια, η Disney δεν γύρισε ποτέ καλύτερη ταινία! Λειτουργεί ακόμα ως πρότυπο κάθε οικογενειακής παραγωγής, κι αν το χαρακτηρίζαμε με μία λέξη, αυτή θα ήταν… μαγεία! Η απόλυτη Τζούλι Άντριους είναι η απάντηση στο βικτωριανό κατεστημένο. Αντιπαραβάλει τη χαρά στην αυστηρότητα, και την κατανόηση στην τιμωρία. Η φωνή της προσφέρει σπάνιας τρυφερότητας τραγούδια, και πλάι της ο Ντικ Βαν Ντάικ έναν υπέροχο αντικομφορμιστικό χαρακτήρα, που αποβάλει από την αλητεία την αρνητική της έννοια. Για τα παιδιά ούτε συζήτηση περί της επιλογής τους, αλλά και γενικά έχουμε ένα κάστιγνκ μοναδικό. Όλες οι σκηνές της ταινίες έχουν ένα νοηματικό βάθος, έστω κι αν το πρώτο μέλημα είναι η ψυχαγωγία. Πέντε βραβεία Όσκαρ κι άλλες οχτώ υποψηφιότητες για μια θρυλική ταινία που λάτρεψαν γενιές και γενιές, και θα λατρέψουν και οι επόμενες… αρκεί φυσικά να τη δουν.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

34 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 Σχόλια

  1. Πατέρας 1 Μαΐου 2021

    Με συγχωρείτε αλλά μάλλον χάσατε το σπουδαιότερο: η Mary Poppins έρχεται για να σώσει το παιδί που έχει μέσα του ο πατέρας. Που έχουν μέσα τους όλοι οι πατεράδες και διψούν να δουν/ζήσουν τα παιδιά τους. Φιλικά, ένας πατέρας που παίζει με τα παιδιά του.

    1. Σταύρος Γανωτής 1 Μαΐου 2021

      Φυσικά! Μια ευκαιρία που τη δίνουν τα ίδια τα παιδιά πρώτα στους γονείς τους (και γενικά ολόγυρα τους), αλλά δεν το αντιλαμβάνονται όλοι ή κάνουν ότι δεν το αντιλαμβάνονται για τους δικούς τους λόγους. Αλλά ταινίες σαν αυτές δεν ταιριάζουν τόσο σύντομης ανάλυσης. Εν καιρώ πιστεύω ότι θα έχει διορθωθεί κι αυτό το θέμα.