Βιογραφία του Νέλσον Μαντέλα από τα χρόνια της νιότης του σε ένα επαρχιακό χωριό της Νότιας Αφρικής, σε εκείνα της πολυετούς φυλάκισης του για τις ιδέες του από το καθεστώς του Απαρτχάιντ, ως την εκλογή του ως πρώτου πρόεδρου της πρώτης δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας.

Σκηνοθεσία:

Justin Chadwick

Κύριοι Ρόλοι:

Idris Elba … Nelson Mandela

Naomie Harris … Winnie Madikizela

Tony Kgoroge … Walter Sisulu

S’Thandiwe Kgoroge … Albertina Sisulu

Riaad Moosa … Ahmed Kathrada

Atandwa Kani … Nelson Mandela (16-23 ετών)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: William Nicholson

Παραγωγή: Anant Singh, David M. Thompson

Μουσική: Alex Heffes

Φωτογραφία: Lol Crawley

Μοντάζ: Rick Russell

Σκηνικά: Johnny Breedt

Κοστούμια: Diana Cilliers, Ruy Filipe

 

 • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
 • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Mandela: Long Walk to Freedom

Ελληνικός Τίτλος: Μαντέλα: Ο Δρόμος προς την Ελευθερία

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Ανίκητος (2009)

Σεναριακή Πηγή

 • Αυτοβιογραφία: Long Walk to Freedom του Nelson Mandela.

Κύριες Διακρίσεις

 • Υποψήφιο για Όσκαρ τραγουδιού (Ordinary Love).
 • Χρυσή Σφαίρα τραγουδιού (Ordinary Love). Υποψήφιο για πρώτο αντρικό ρόλο (Idris Elba) σε δράμα, και μουσική.
 • Υποψήφιο για Bafta καλύτερης βρετανικής ταινίας.

Παραλειπόμενα

 • Ο σεναριογράφος Anant Singh ξεκίνησε να δουλεύει με πλάνο μια ταινία από την εποχή που ο Μαντέλα ήταν ακόμα φυλακή. Μάλιστα, η πρώτη του κίνηση ήταν να του πάρει συνέντευξη πίσω από τα κάγκελα. Ακολούθησε η αυτοβιογραφία του μεγάλου ηγέτη, και 16 χρόνια αργότερα η σεναριακή βοήθεια του William Nicholson.
 • Ο Tom Hooper είχε μπει στη διαδικασία να το σκηνοθετήσει, γνωρίζοντας για αυτό τον σκοπό από κοντά και τον Μαντέλα.
 • Σε αρχικά στάδια, τον κεντρικό ρόλο τον προόριζαν για τον Morgan Freeman, αλλά αυτός επέλεξε να ερμηνεύσει τον ίδιο ρόλο στο Ανίκητος του Clint Eastwood.
 • Εμπορική αποτυχία. Τα έσοδα ήταν 27,3 εκατομμύρια δολάρια, αλλά το μπάτζετ είχε φτάσει στα 35.

Μουσικά Παραλειπόμενα

 • Οι U2 έγραψαν κι ερμήνευσαν ειδικά για την ταινία το Ordinary Love.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Νάνσυ Μιχαηλίδου

Έκδοση Κειμένου: 4/2/2014

Ένα φιλόδοξο εγχείρημα που βασίζεται στην ομώνυμη αυτοβιογραφία του Νέλσον Μαντέλα και επιχειρεί να αποτυπώσει τη ζωή του αφρικανού ηγέτη από τα παιδικά του χρόνια, μέχρι τον αγώνα του ενάντια στο καθεστώς του Απαρτχάιντ, που οδήγησε στην πολυετή φυλάκισή του, έως την απελευθέρωσή του και την ανάδειξή του στον πρώτο έγχρωμο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Νότιας Αφρικής. Θα μπορούσαν όλα τα παραπάνω να χωρέσουν σε μια ταινία που να αποδίδει σε βάθος τα πολιτικά γεγονότα, την πολυπλοκότητα των καταστάσεων, αλλά και το μέγεθος της προσωπικότητας ενός ανθρώπου-συμβόλου; Σίγουρα όχι, αν και μια τέτοια προοπτική δεν φαίνεται να ήταν στις προθέσεις του σκηνοθέτη.

Ο Τζάστιν Τσάντγουικ δεν καταφέρνει να διαχειριστεί την τεράστια σε όγκο και βαρύτητα ιστορία που καλείται να αφηγηθεί, παρουσιάζοντας τα γεγονότα μάλλον επιδερμικά, χωρίς καμία εμβάθυνση. Ίσως, αν η ταινία επικεντρωνόταν σε μία περίοδο της ζωής του Μαντέλα, να του επέτρεπε να καλύψει πιο ολοκληρωμένα και ουσιαστικά το θέμα του, μέσα στην περιορισμένη διάρκεια ενός κινηματογραφικού έργου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη με ταχύτητα, γεγονός που ωστόσο δεν βοηθάει στη μείωση της συνολικής διάρκειας του έργου, που μετρά ήδη 141 λεπτά. Κι όλα αυτά δοσμένα μέσα από μια αισθητική τηλεταινίας που είναι εμφανής καθ` όλη τη διάρκειά της, κάτι που άλλωστε εξηγείται και από την κατά κύριο λόγο τηλεοπτική καριέρα του σκηνοθέτη.

Ο Ίντρις Έλμπα παραδίδει μια δυνατή ερμηνεία, σε έναν ρόλο που φαίνεται να έχει μελετήσει. Το ίδιο ισχύει και για τη συμπρωταγωνίστριά του, Ναόμι Χάρις, που υποδύεται τη δεύτερη και καθοριστική για τη ζωή του Μαντέλα σύζυγό του, Γουίνι, με τη μεταξύ τους χημεία να δένει. Οι δυο τους κερδίζουν τον θεατή με τις ερμηνείες τους, σε μια ιστορία που κατά τα άλλα είναι από τη φύση της προνομιακή, καθώς παρά τις αστοχίες καταφέρνει να αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον.

Μια βιογραφία για έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεότερης ιστορίας, που κυκλοφορεί σε μια περίοδο που η είδηση του θανάτου του είναι ακόμα νωπή, παρουσιάζεται εγκλωβισμένη σε μια τηλεοπτική αισθητική και στριμωγμένη σε ένα φιλμ διάρκειας 2,5 ωρών, με τους δύο πρωταγωνιστές να δίνουν μια ώθηση προς τα πάνω στο συνολικό αποτέλεσμα και έναν σκηνοθέτη που έχει να διανύσει ακόμα δρόμο μακρύ…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

16 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.