Ένα ζευγάρι, η Άναμπελ κι ο Λούκας, αναλαμβάνουν την πρόκληση να μεγαλώσουν τα ανιψάκια του Λούκας, τα οποία έζησαν χαμένα μέσα στο δάσος για πέντε χρόνια. Τα δύο κορίτσια είναι στοιχειωμένα με το φάντασμα μιας γυναίκας, την οποία πιστεύουν για μάνα τους. Η Άναμπελ είναι σίγουρη για τις πνευματικές τους δυνάμεις και μέσω μιας επίκλησης, θέλει να επιστρέψει στη ζωή τα δικά της νεκρά παιδιά.

Σκηνοθεσία:

Andy Muschietti

Κύριοι Ρόλοι:

Jessica Chastain … Annabel

Nikolaj Coster-Waldau … Luke Desange/Jeffrey Desange

Megan Charpentier … Victoria Desange

Isabelle Nelisse … Lilly Desange

Daniel Kash … Δρ Gerald Dreyfuss

Morgan McGarry … Victoria Desange (νεαρή)

Javier Botet … Mama

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Neil Cross, Andy Muschietti, Barbara Muschietti

Στόρι: Andy Muschietti, Barbara Muschietti

Παραγωγή: J. Miles Dale, Barbara Muschietti

Μουσική: Fernando Velazquez

Φωτογραφία: Antonio Riestra

Μοντάζ: Michele Conroy

Σκηνικά: Anastasia Masaro

Κοστούμια: Luis Sequeira

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Home Cinema.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Mama

Ελληνικός Τίτλος: Mama

Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Μαμά [τηλεόραση]

Σεναριακή Πηγή

  • Σενάριο: Mama (2008) του Andy Muschietti.

Παραλειπόμενα

  • Ριμέικ μιας μικρού μήκους ισπανικής ταινίας του 2008, από τον ίδιο σκηνοθέτη. Εκείνο ήταν παραγωγή Αργεντινής, που είναι και η πατρίδα του δημιουργού.
  • Η ταινία προωθήθηκε με το όνομα του Guillermo del Toro, που εκτελεί εδώ χρέη εκτελεστή παραγωγού.
  • Μεγάλη επιτυχία στα ταμεία. Με μικρό κόστος (15 εκατομμύρια δολάρια), κατάφερε να βγάλει 146,4.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Δημήτρης Κωνσταντίνου-Hautecoeur

Έκδοση Κειμένου: 7/5/2013

Βασικά, είναι για άλλη μια φορά ό,τι βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στις μεταφυσικές ταινίες τρόμου. Για να κάνει ιδιαίτερη αίσθηση, το «Mama» θα χρειαζόταν κάτι πιο τραβηγμένο στα άκρα, κάτι πιο creepy, γενικώς «κάτι»… Για παράδειγμα, ενώ διαθέτει μια ενδιαφέρουσα κεντρική ιδέα, δεν ασχολείται επαρκώς με την ανάπτυξή της και προτιμά να κινηθεί σε πιο γνωστά και ασφαλή (χολιγουντιανά) μονοπάτια. Κι είναι κρίμα, γιατί υπήρχαν δυνατότητες για κάτι το διαφορετικό, μιας και η ταινία βασίζεται στην αξιοπρόσεκτη ομώνυμη μικρού μήκους του ίδιου σκηνοθέτη.

Βλέποντάς το όμως καθαρά ως αυτό που είναι, δηλαδή μια συνηθισμένη χολιγουντιανή ταινία τρόμου, το «Mama» δεν απογοητεύει παρά μόνο στο φινάλε του, όπου ρέπει προς ένα «μπαρτονικό» ύφος που μάλλον εντυπωσιάζει οπτικά παρά τρομάζει. Στην υπόλοιπη όμως διάρκειά του, το φιλμ εξυπηρετεί αποτελεσματικά το σκοπό του. Είναι ατμοσφαιρικό, διαθέτει αξιέπαινη φωτογραφία και πάντα υπάρχει η υπόνοια ενός στοιχειώδους μυστηρίου. Μεγάλο ατού αποτελούν οι ερμηνείες της Jessica Chastain και του (γνωστού κυρίως από το τηλεοπτικό «Game of Thrones») Nikolaj Coster-Waldau που βελτιώνουν αισθητά τη θέαση. Όσον αφορά όμως στο κυρίως ζητούμενο, τον τρόμο, η ταινία επίσης δεν σε αφήνει με παράπονο, καθώς διαθέτει στιγμές στις οποίες καθίσταται όχι συνταρακτικά, αλλά σίγουρα ικανοποιητικά τρομακτική. Ένσταση υπάρχει μόνο για την υπερβολική -και, από ένα σημείο κι έπειτα, καθόλου υπαινικτική- χρήση των CGI, γεγονός που εξακολουθεί να παρατηρείται στις ταινίες τρόμου παρότι έχει αποδειχτεί πολλάκις πως (σχεδόν) ποτέ δεν προσφέρει θετικό αποτέλεσμα…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

12 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.