Ένας νεαρός δάσκαλος στο σύγχρονο Μπουτάν, ο Ουγκιέν, παραμελεί τα καθήκοντά του, αφού ετοιμάζεται να φύγει στην Αυστραλία για να γίνει τραγουδιστής. Οι προϊστάμενοί του, υπό μορφή τιμωρίας, τον στέλνουν να ολοκληρώσει την υπηρεσία του στο πιο απομακρυσμένο σχολείο του κόσμου, στο χωριό Λουνάνα. Μετά από οκτώ ημέρες εξαντλητικής πεζοπορίας μόνο για να φτάσει στο χωριό, συνειδητοποιεί ότι πρέπει να αποχαιρετήσει τις δυτικότροπες ανέσεις του. Στη Λουνάνα δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε σχολικά βιβλία, ούτε καν μαυροπίνακας. Παρόλη τη φτώχεια τους, οι κάτοικοι του χωριού ετοιμάζουν μια θερμή υποδοχή στον καινούργιο τους δάσκαλο, ο οποίος όμως έχει το βαρύ καθήκον να διδάξει τα χωριατόπαιδα ελλείψει οποιασδήποτε υποδομής. Κι ενώ ετοιμάζεται να παραιτηθεί και να φύγει, οι δυσκολίες της καθημερινότητας των θαυμάσιων μαθητών του αρχίζουν να τον συγκινούν, και η απίστευτη πνευματική δύναμη των χωρικών αρχίζει να τον αλλάζει.

Σκηνοθεσία:

Pawo Choyning Dorji

Κύριοι Ρόλοι:

Sherab Dorji … Ugyen Dorji

Ugyen Norbu Lhendup … Michen

Kelden Lhamo Gurung … Saldon

Pem Zam … Pem Zam

Kunzang Wangdi … Asha Jinpa

Tshering Dorji … Singye

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Pawo Choyning Dorji

Παραγωγή: Pawo Choyning Dorji, Jia Honglin, Stephanie Lai, Shaokun Xiang

Φωτογραφία: Jigme Tenzing

Μοντάζ: Hsiao-Yun Ku

Σκηνικά: Chungdra Gyeltshen, Pema Wangyel

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Lunana: A Yak in the Classroom
  • Ελληνικός Τίτλος: Λουνάνα: Ένα Γιακ μες στην Τάξη

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας (Μπουτάν).

Παραλειπόμενα

  • Ντεμπούτο για τον Pawo Choyning Dorji, που άμεσα βρήκε κεφάλαιο για τη δεύτερη του δουλειά. Πλάι σε αυτόν, κανείς από το καστ δεν είχε πρότερη εμπειρία από κάμερα… και όπως επίσης αναφέρθηκε, ούτε από οδοντόπαστα.
  • Το φιλμ πέρασε μέσα από μια μικρή περιπέτεια για να βρεθεί στη λίστα των ξενόγλωσσων ταινιών των Όσκαρ. Το Μπουτάν το είχε καταθέσει το 2020 (όπου ήταν μόλις η δεύτερη φορά που έπραττε κάτι παρόμοιο, με την πρώτη να είναι πίσω στο 1999), αλλά η ακαδημία δεν το έκανε δεκτό. Το Μπουτάν όμως επέμεινε και την επόμενη χρονιά, με αποτέλεσμα όχι μονάχα να γίνει δεκτό, αλλά να συμπεριληφθεί και στην τελική πεντάδα.

Γκαλερι φωτογραφιων

11 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.