Πώς μπορεί μια γυναίκα να επηρεάσει τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών; Ποια υπόσχεση πρέπει να δώσει ένας ξεπεσμένος τραγουδιστής προκειμένου να πετύχει ένα χριστουγεννιάτικο νούμερο ένα στα chart; Πώς ένα μικρό αγόρι μπορεί να τραβήξει την προσοχή της πιο δημοφιλούς κοπέλας στο σχολείο; Γιατί κάποιος αποφεύγει τη γυναίκα του καλύτερού του φίλου; Πόσο μακριά χρειάζεται να ταξιδέψει κανείς προκειμένου να βρει μια, δυο, τρεις, τέσσερις κοπέλες να τον αγαπήσουν; Πώς μπορεί να ευδοκιμήσει μια ερωτική σχέση, όταν το ζευγάρι μιλάει διαφορετικές γλώσσες; Δέκα διαφορετικές ιστορίες καθημερινών ή μη ανθρώπων με θέμα την αγάπη και τον έρωτα συναντώνται στο Λονδίνο λίγο πριν τον ερχομό των Χριστουγέννων. Στο παιχνίδι αυτό της αγάπης συμμετέχουν πρωθυπουργοί, ροκ σταρ, επιχειρηματίες, υπάλληλοι, συγγραφείς και αλλοδαποί αποδεικνύοντας ότι η αγάπη και ο έρωτας βρίσκονται παντού.

Σκηνοθεσία:

Richard Curtis

Κύριοι Ρόλοι:

Alan Rickman … Harry

Emma Thompson … Karen

Liam Neeson … Daniel

Colin Firth … Jamie

Hugh Grant … David

Keira Knightley … Juliet

Bill Nighy … Billy Mack

Laura Linney … Sarah

Sienna Guillory … η κοπέλα του Jamie

Rodrigo Santoro … Karl

Lucia Moniz … Aurelia

Billy Bob Thornton … ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Gregor Fisher … Joe

Martin Freeman … John

Chiwetel Ejiofor … Peter

Andrew Lincoln … Mark

Nina Sosanya … Annie

Martine McCutcheon … Natalie

Thomas Brodie-Sangster … Sam

Joanna Page … Judy

Rowan Atkinson … Rufus

Claudia Schiffer … Carol

January Jones … Jeannie

Elisha Cuthbert … Carol-Anne

Shannon Elizabeth … Harriet

Denise Richards … Carla

Frances de la Tour … ερωμένη

Jeanne Moreau … επιβάτιδα ταξί

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Richard Curtis

Παραγωγή: Tim Bevan, Eric Fellner, Duncan Kenworthy

Μουσική: Craig Armstrong

Φωτογραφία: Michael Coulter

Μοντάζ: Nick Moore

Σκηνικά: Jim Clay

Κοστούμια: Joanna Johnston

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Love Actually
  • Ελληνικός Τίτλος: Αγάπη Είναι…

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας (κωμωδία/μιούζικαλ) και σεναρίου.
  • Βραβείο Bafta δεύτερου αντρικού ρόλου (Bill Nighy). Υποψήφιο για καλύτερη βρετανική ταινία και δεύτερο γυναικείο ρόλο (Emma Thompson).

Παραλειπόμενα

  • Ο Curtis ξεκίνησε να γράφει έχοντας δύο ξεχωριστές ταινίες κατά νου, αλλά άλλαξε τακτική συνεπαρμένος με τη διαδικασία.
  • Αρχικά υπήρχαν 14 μικρές ιστορίες, αλλά οι τέσσερις κόπηκαν, με τις δυο από αυτές να έχουν προλάβει να γυριστούν.
  • Ο δημιουργός μίλησε αρνητικά για τη διαδικασία του μοντάζ, περιγράφοντας την ως καταστροφή. Κι αυτό επήλθε επειδή υποχρεωμένος να τελειώσει το φιλμ γρήγορα για να βγει πριν τα Χριστούγεννα του 2003.
  • Το 2017, βγήκε το Red Nose Day, όπου πηγαίνει κάποιους χαρακτήρες 14 χρόνια μετά. Πρόκειται όμως για μικρού μήκους ταινία του ενός τετάρτου, που πρωτοπαίχτηκε στο BBC One.
  • Ντεμπούτο στη σκηνοθεσία για τον Richard Curtis, που ήταν ήδη διάσημος για τα σενάρια του.
  • Κοστίζοντας 45 εκατομμύρια δολάρια, το φιλμ έφτασε σε κέρδη των 248,5.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Το πλούσιο σε τραγούδια σάουντρακ έγινε δις πλατινένιο στη Βρετανία. Παρόλα αυτά, δεν εμπεριέχει κάποιο ορίτζιναλ κομμάτι.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 5/1/2009

Με φόντο το Λονδίνο, παραμονές των Χριστουγέννων, παρακολουθούμε όχι μία αλλά δέκα ρομαντικές ιστορίες που στο τέλος θα μας κάνουν να πιστέψουμε ότι πραγματικά, όπως λέει και το τραγούδι των τίτλων ενός άμεσου συγγενή, ο έρωτας μάς περιτριγυρίζει. Με τη φόρμα ψηφιδωτής ταινίας του Ρόμπερτ Άλτμαν, έχουμε μια ταινία με ξεκούραστα νοήματα κι ευχάριστη θέαση που ταιριάζει απόλυτα με το «κομεντί» κλίμα των Χριστουγέννων. Το χιούμορ, αν και γνωρίζει διακυμάνσεις (σε κάποιο σημείο προς τη μέση η ταινία γυρνάει σε πιο δραματικά μοτίβα), είναι εγγλέζικα λεπτό και καλό, οι ήρωες είναι εύστοχοι και οικείοι, ενώ το πολλαπλό σενάριο δεν κουράζει ποτέ. Η ιστορία που ξεχωρίζει είναι μάλλον αυτή με τον κρυφά ερωτευμένο πρωθυπουργό-Χιου Γκραντ, που οι υποχρεώσεις τον σταματούν στο να εκφράσει την αγάπη του για μια ευτραφή γραμματέα (υπόνοια προς το «Bridget Jones»). Ερμηνεία όμως της ταινίας είναι αυτή του Μπιλ Νάι, που παρότι είχε και στο παρελθόν αποδείξει την αξία του, εδώ είναι που χτυπάει κάρτα με τη διασημότητα.

Ρομαντικό, αστείο και τρυφερό μαζί, αλλά κυρίως ένα φρέσκο υλικό πάνω στη φόρμα του Τέσσερις Γάμοι και μία Κηδεία, που δικαίως κατέκτησε την καρδιά του κοινού.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

28 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *