Μέχρι τα εφτά του, ο Λορέντζο Όντον ήταν ένα υγιέστατο παιδί. Από αυτό το σημείο αρχίζει να έχει περίεργα συμπτώματα, ώσπου διαγνώνεται σε αυτόν μια σπάνια εγκεφαλική ασθένεια, με όνομα ALD. Κι ενώ η ιατρική σηκώνει τα χέρια αναμένοντας το μοιραίο, οι γονείς του κάνουν εντατικά μαθήματα ιατρικής αναζητώντας με μανία το φάρμακο που ίσως σώσει το παιδί τους.

Σκηνοθεσία:

George Miller

Κύριοι Ρόλοι:

Nick Nolte … Augusto Odone

Susan Sarandon … Michaela Odone

Zack O’Malley Greenburg … Lorenzo Odone

Peter Ustinov … καθηγητής Gus Nikolais

Kathleen Wilhoite … Deirdre Murphy

Gerry Bamman … Δρ Judalon

Margo Martindale … Wendy Gimble

James Rebhorn … Ellard Muscatine

Ann Hearn … Loretta Muscatine

LaTanya Richardson Jackson … νοσοκόμα Ruth

Jennifer Dundas … νοσοκόμα Nancy Jo

Paul Lazar … καθηγητής Duncan

Laura Linney … νεαρή δασκάλα

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: George Miller, Nick Enright

Παραγωγή: George Miller, Doug Mitchell

Φωτογραφία: John Seale

Μοντάζ: Marcus D’Arcy, Richard Francis-Bruce

Σκηνικά: Kristi Zea

Κοστούμια: Colleen Atwood

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Lorenzo’s Oil
  • Ελληνικός Τίτλος: Λορέντζο

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου (Susan Sarandon) και αυθεντικού σεναρίου.
  • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα πρώτου γυναικείου ρόλου (Susan Sarandon) σε δράμα.

Παραλειπόμενα

  • Βασίζεται στην αληθινή ιστορία του ζεύγους Odone, με την οποία πρώτη είχε ασχοληθεί μια ιταλική τηλεταινία του 1990, το Voglia di Vivere.
  • Πολλοί από τους μικρούς ρόλους ερμηνεύονται από ερασιτέχνες, αφού σκοπός ήταν να αναδυθεί από το καστ η εντύπωση του “οικουμενικού” ανθρώπου. Το μήνυμα σε αυτό ήταν ότι το ζήτημα αφορούσε όλους μας και όλο τον πλανήτη.
  • Κινηματογραφικό ντεμπούτο για τη Laura Linney.
  • Παρά την πολύ θετική ανταπόκριση από τους κριτικούς, η ταινία πάτωσε στα ταμεία. Είχε κοστίσει 30 εκατομμύρια δολάρια, αλλά έβγαλε μόλις 7,2.
  • Πολλοί επιστήμονες κατέκριναν την ταινία ότι ενώ παρουσιάζει ένα ιατρικό θαύμα, η χρήση του “λαδιού του Λορέντζο” δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ ως μακροπρόθεσμη λύση. Ο ίδιος ο Lorenzo Odone, βέβαια, έφυγε από τη ζωή το 2008 και σε ηλικία 30 ετών, 20 περισσότερα χρόνια από αυτά που είχαν αρχικά προβλεφθεί από τους γιατρούς.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Δεν γράφτηκε κάποιο αυθεντικό σκορ, αλλά η μουσική είναι παρούσα. Το παραδοσιακό σουαχίλι τραγούδι στην έναρξη ονομάζεται Kijana Mwana Mwali, ακούγεται απόσπασμα της Maria Callas από τη Σκάλα του Μιλάνου, ύμνος από ρωσική εκκλησία, αλλά και κλασικά αποσπάσματα από Gregorio Allegri, Mozart και Samuel Barber.
  • Ο Phil Collins συμπεριέλαβε το τραγούδι Lorenzo στο άλμπουμ του του 1996, Dance into the Light. Οι στίχοι ανήκουν στη Michaela Odone, ως ποίημα που είχε γράψει για τον γιο της.

Κριτικός: Χάρης Καλογερόπουλος

Έκδοση Κειμένου: 2/2/2015

Από τον σκηνοθέτη των «Mad Max» και πρώην γιατρό Τζορτζ Μίλερ, έχουμε ένα στενάχωρο για τον θεατή ιατρικό δράμα (από αληθινή ιστορία) που όμως σε κερδίζει με τον ρεαλισμό του και τις δυνατές ερμηνείες της Σούζαν Σαράντον και του Νικ Νόλτε, στους ρόλους των γονιών. Παρακολουθούμε μια λυσσαλέα μάχη να νικήσουν μια ανίκητη ασθένεια, κατά την οποία καταστρέφεται το λίπος που προστατεύει τα νεύρα οδηγώντας στον θάνατο. Έρευνες, κόντρες με γιατρούς και κόντρες αναμεταξύ τους, στρατηγικές περίθαλψης, πολύς-πολύς διάλογος και ένα θαύμα στο τέλος που έρχεται από το ταπεινό, κοινό… ελαιόλαδο. Ταινία που σε αρπάζει με το ίδιο της το περιεχόμενο.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

9 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *