
Υποσχέσεις
- Les Promesses
- Promises
- 2021
- Γαλλία
- Γαλλικά
- Δραματική, Πολιτική, Πολιτικό Θρίλερ
- 07 Απριλίου 2022
Η Κλεμάνς, δήμαρχος μιας μικρής πόλης κοντά στο Παρίσι, οδεύει προς την ολοκλήρωση της θητείας της, έχοντας για χρόνια παλέψει ενάντια στη φτώχεια και την ανεργία. Όταν όμως την προσεγγίζουν ώστε να γίνει υπουργός, η φιλοδοξία της μεγαλώνει. Θα παραμείνει αφοσιωμένη στους πολίτες και πιστή στις υποσχέσεις της;
Σκηνοθεσία:
Thomas Kruithof
Κύριοι Ρόλοι:
Isabelle Huppert … Clemence Collombet
Reda Kateb … Yazid Jabbi
Naidra Ayadi … Naidra
Jean-Paul Bordes … Michel Kupka
Soufiane Guerrab … Frederic Esposito
Laurent Poitrenaux … Jerome Narvaux
Herve Pierre … Pierre Messac
Walid Afkir … Kamel
Anne Loiret … Catherine Messac
Christian Benedetti … Bertrand
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Jean-Baptiste Delafon, Thomas Kruithof
Παραγωγή: Thibault Gast, Matthias Weber
Μουσική: Gregoire Auger
Φωτογραφία: Alex Lamarque
Μοντάζ: Jean-Baptiste Beaudoin
Σκηνικά: Olivier Radot
Κοστούμια: Carine Sarfati
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Les Promesses
- Ελληνικός Τίτλος: Υποσχέσεις
- Διεθνής Τίτλος: Promises
Παραλειπόμενα
- Το φιλμ έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ Βενετίας, αλλά στο παράλληλο τμήμα των Οριζόντων.
Κριτικός: Σοφία Γουργουλιάνη
Έκδοση Κειμένου: 6/4/2022
Αν ο κινηματογράφος «κάνει», έτσι κι αλλιώς, «πολιτική» με την έννοια της παραγωγής και προαγωγής αισθητικής, υφίσταται κι αυτό το κινηματογραφικό genre το οποίο αγγίζει άμεσα γεγονότα της σύγχρονης πολιτικής σκηνής. Ένας κινηματογράφος που απαιτεί γερές δόσεις «μαγκιάς» προκειμένου να καταφέρει να παρασύρει το κοινό στη δίνη πολιτικών γεγονότων και προσώπων που πλασάρονται υπό το σεναριακό πρίσμα του κοινωνικού ρεαλισμού.
Εδώ ο σκηνοθέτης και συν-σεναριογράφος Τομά Κρουιτόφ ποντάρει σε ένα σενάριο που δημιουργεί έναν πυκνό και ρεαλιστικό ιστό καταστάσεων, αλλά που όμως μοιάζει να χάνεται στον ιστό που ο ίδιος δημιούργησε και να αφήνει μετέωρους τους ίδιους του τους χαρακτήρες. Με χαρακτήρες που μοιάζουν λοιπόν καρικατούρες ενός πολιτικού βίου χωρίς σάρκα και οστά, δεν καταφέρνει επ’ ουδενί να προκαλέσει την οποιαδήποτε ταύτιση και να δημιουργήσει χαρακτήρες χειροπιαστούς και κινηματογραφικά ζωντανούς.
Σκηνοθετικά δίνεται η αίσθηση ενός ρεαλιστικού καταιγισμού γεγονότων που επιχειρεί να παίξει με τους κανόνες του ντοκιμαντέρ. Μένει όμως άτολμη ως προς την προσέγγιση της, καταλήγοντας σε μια, σχεδόν, ακαδημαϊκή προσέγγιση χωρίς διακριτή αισθητική ταυτότητα.
Συμπερασματικά, πρόκειται για μια ταινία που μπλέχτηκε στα δίχτυα της ίδιας της της σοβαροφάνειας, που μοιάζει να της επιτάσσει μια κάποια -σινεφιλικά- μοιραία ατολμία.
Βαθμολογία: