Σκυμμένοι πάνω από σε ένα λευκό χαρτί κάπου ανάμεσα στη Μονμάρτρη και το Σεν Ζερμέν, ο Ζαν-Ζακ Σεμπέ και ο Ρενέ Γκοσινί δίνουν πνοή σε ένα σκανταλιάρικο αγόρι, τον μικρό Νικόλα. Μια επεισοδιακή ζωή γεμάτη παιχνίδι, φίλους, καλαμπούρια, τιμωρίες, πολύτιμα μαθήματα και διαφωνίες απλώνεται μπροστά στον Μικρό Νικόλα. Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, το παιχνιδιάρικο αγόρι τρυπώνει στο στούντιο των δημιουργών του και μαθαίνει για τη γνωριμία και τη φιλία τους, αλλά και για τα παιδικά τους χρόνια.

Σκηνοθεσία:

Amandine Fredon

Benjamin Massoubre

Κύριοι Ρόλοι:

Simon Faliu … Petit Nicolas (φωνή)

Alain Chabat … Rene Goscinny (φωνή)

Laurent Lafitte … Jean-Jacques Sempe (φωνή)

Marc Arnaud … γυμναστής/φωτογράφος (φωνή)

Alban Aumard … Bouillon (φωνή)

Elisa Bardeau … Marie-Edwige(φωνή)

Delphine Baril … η μαμά/Κα Courteplaque (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Anne Goscinny, Michel Fessler, Benjamin Massoubre

Παραγωγή: Christel Henon, Adrian Politowski, Aton Soumache

Μουσική: Ludovic Bource

Μοντάζ: Benjamin Massoubre

Σκηνικά: Fursy Teyssier

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Le Petit Nicolas: Qu’est-ce qu’on Attend Pour Etre Heureux?
  • Ελληνικός Τίτλος: Ο Μικρός Νικόλας: Τι Περιμένουμε για να Είμαστε Ευτυχισμένοι;
  • Διεθνής Τίτλος: Little Nicholas
  • Εναλλακτικός Τίτλος: Le Petit Nicolas
  • Διεθνής Εναλλακτικός Τίτλος: Little Nicholas: Happy As Can Be

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Σειρά κόμικςLe Petit Nicolas των Rene Goscinny, Jean-Jacques Sempe.

Κύριες Διακρίσεις

  • Καλύτερη ταινία στο φεστιβάλ του Ανεσί.
  • Υποψήφιο για καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων στα Cesar.
  • Υποψήφιο για καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων στα Ευρωπαϊκά Βραβεία.

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Παραδοσιακό Σχέδιο
  • Πρώτη μεγάλου μήκους κινηματογραφική ταινία για τον Μικρό Νικόλα υπό την αρχική του μορφή, δηλαδή του σχεδίου. Η ταινία είναι κάτι σαν βιογραφία της γέννησης του στο χαρτί, με τους δύο δημιουργούς του να λαμβάνουν κεντρικό ρόλο στην ιστορία και να επηρεάζουν απόλυτα την οπτική του φιλμ.
  • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Γιάννης Καραούλης (Νικόλας), Χρήστος Γρηγοριάδης (Ρενέ Γκοσινί/Κλοτέρ), Γιώργος Ευαγόρου (Ζαν-Ζακ Σαμπέ/Μεξάν), Θανάσης ∆ρακόπουλος (Μισέλ/Εκτόρ Ντιβάλ), Νάτια Χαραλάμπους (η μαμά), Σκεύος Πολυκάρπου (Σουπιάς/Σεζάρ/Λεστούφ/Ρούφους), Άρης Κυπριανού (Αλσέστ/Μπλεντόρ/Ζοακίμ), Ζωή Κυπριανού (η γιαγιά), Μαρία Κάνθερ (Λουιζέτ/δασκάλα), Πέτρος Κονόμου (Εντ/ο μπαμπάς), Μάριαν Κυπριανού (Μαρί Εντβίζ), Εύρος Βασιλείου (Ζοφρουά), Άντονυ Παπαμιχαήλ (Ανιάν). Σκηνοθετική επιμέλεια: Νάτια Χαραλάμπους.

Κριτικός: Ορέστης Μαλτέζος

Έκδοση Κειμένου: 6/11/2023

Καταρχάς να δούμε λίγο τι ακριβώς είναι αυτή η ταινία. Είναι μια ταινία κινουμένων σχεδίων που ονομάζεται ο Μικρός Νικόλας, αλλά δεν είναι μια κινηματογραφική διασκευή του κόμικ που αφηγείται μια ολοκληρωμένη ιστορία του χαρακτήρα, αυτοτελή, με αρχή, μέση και τέλος. Αυτό που παρακολουθούμε είναι οι δύο δημιουργοί του χαρακτήρα του Μικρού Νικόλα, δηλαδή τον Ρενέ Γκοσινί και τον Ζαν Ζακ Σανπέ, καθώς αποκτούν την έμπνευση για τον χαρακτήρα αυτόν. Αυτή είναι η βασική ιστορία, και πώς σιγά-σιγά εξελίσσεται καθώς προσθέτουν νέους χαρακτήρες, νέες συνθήκες και τα λοιπά.

Ανάμεσα σε αυτές τις σκηνές, παρακολουθούμε οκτώ ιστορίες βγαλμένες από τα κόμικς αυτά, σαν μικρού μήκους ταινίες. Είναι μια δομή που οκ, σκοπό δεν έχει να είναι απλά μια animation διασκευή του Μικρού Νικόλα για το σινεμά, όπως οι τρεις live-action ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει. Εδώ έχουμε τη βιογραφία ας πούμε όχι των δημιουργών αλλά του ίδιου του Μικρού Νικόλα. Βλέπουμε κομβικές στιγμές που έπαιξαν ρόλο στη δημιουργία, τον καθορισμό, το στιλ, τον στόχο, το περιβάλλον του κόμικ αυτού, μέσα από σκηνές όπου ο Γκοσινί και ο Σανπέ συζητούν ιδέες, κάνουν δοκιμές που τις βλέπουμε να ζωντανεύουν και να αλλάζουν στην οθόνη μπροστά μας. Στην πορεία βλέπουμε τον ίδιο τον χαρακτήρα του Μικρού Νικόλα να βγαίνει από το χαρτί του σκίτσου ή της γραφομηχανής, και να συζητά με τους δημιουργούς του, να μαθαίνει για τη ζωή τους, και κατ’ επέκταση να μαθαίνει για τον κόσμο. Αν υποθέσουμε ότι ο Μικρός Νικόλας είναι ένα αποκύημα της φαντασίας του Γκοσινί και του Σανπέ, τότε ενδεχομένως να βλέπουμε τις εσωτερικές τους σκέψεις, γιατί παρακολουθούμε πώς αναλογίζονται τη ζωή τους, τις επιλογές που έχουν κάνει. Επιστρέφουν στην παιδική τους ηλικία και κάνουν μια ανασκόπηση, με στόχο να συστηθούν στον Μικρό Νικόλα αλλά και σε εμάς, ψάχνοντας έμπνευση να αναπτύξουν τον χαρακτήρα και μαζί πώς επηρεάζονται από τις δικές τους εμπειρίες. Δεν είναι βιογραφία παρ’ όλα αυτά, ούτε πρόκειται για ντοκιμαντέρ, καμία σχέση… αν και έτσι όπως το περιγράφω ακούγεται κάπως έτσι. Και δεν χρειάζεται να είσαι και φαν του Μικρού Νικόλα για να βρεις ενδιαφέρον στην ταινία. Ο ίδιος ο χαρακτήρας είναι πάρα πολύ γοητευτικός, και να μην έχεις διαβάσει ποτέ, σίγουρα τον έχεις ακούσει.

Οι οκτώ ιστοριούλες από τα κόμικς είναι πάρα πολύ αστείες και τρυφερές, και το άλλο μισό της ταινίας όπου βλέπουμε την εξέλιξη της φιλίας και της συνεργασίας των Γκοσινί και Σανπέ είναι εξίσου τρυφερή με τον δικό της τρόπο. Η ταινία αρκετά νωρίς μας δείχνει μια σκηνή από το 1977 και τον ξαφνικό θάνατο του Γκοσινί και τον αντίκτυπο που έχει στον Σανπέ. Υπάρχουν αρκετά μπρος-πίσω στην αφήγηση. Η ταινία θα λειτουργούσε είτε σαν συρραφή ιστοριών του Μικρού Νικόλα είτε σαν βιογραφία των δύο δημιουργών του. Το animation πατάει πάνω στο στιλ και τα σχέδια του Σανπέ και είναι τόσο όμορφο, μεταφέρει όλη την ατμόσφαιρα των ιστοριών και συνοδεύεται από μια εξαιρετικά ταιριαστή μουσική του οσκαρούχου Λουντοβίκ Μπουρσέ. Τις φωνές των Γκοσινί και Σανπέ αναλαμβάνουν ο Αλέν Σαμπά και ο Λορέν Λαφίτ, τι πιο ιδανικό.

Είναι ταυτόχρονα adaptation και φόρος τιμής, εύκολα η πιο γλυκιά και αγνή ταινία της χρονιάς. Ειδικά αν είστε οικείοι με τα κόμικς, θα είναι πολύ τρυφερή εμπειρία.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

14 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *