Δεκαετία του 1990. Η 14χρονη Τζελσομίνα ζει στην εξοχή της Ούμπρια με τη «γλυκιά» δυσλειτουργική της οικογένεια. Ο απομονωμένος της μικρόκοσμος θα διαταραχτεί για τα καλά από τον ερχομό του Μάρτιν, ενός γερμανού κατάδικου που βρίσκεται σε πρόγραμμα κοινωνικής αποκατάστασης.

Σκηνοθεσία:

Alice Rohrwacher

Κύριοι Ρόλοι:

Maria Alexandra Lungu … Gelsomina

Alba Rohrwacher … Angelica

Sam Louwyck … Wolfgang

Sabine Timoteo … Coco

Agnese Graziani … Marinella

Monica Bellucci … Milly Catena

Andre Hennicke … Adrian

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Alice Rohrwacher

Παραγωγή: Carlo Cresto-Dina, Tiziana Soudani, Michael Weber

Μουσική: Piero Crucitti

Φωτογραφία: Helene Louvart

Μοντάζ: Marco Spoletini

Σκηνικά: Emita Frigato

Κοστούμια: Loredana Buscemi

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Le Meraviglie

Ελληνικός Τίτλος: Τα Θαύματα

Διεθνής Τίτλος: The Wonders

Κύριες Διακρίσεις

  • Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Κανών. Μεγάλο βραβείο επιτροπής.
  • Υποψήφιο για καλύτερη παραγωγή στα David di Donatello.

Παραλειπόμενα

  • Η σκηνοθέτις βάσισε το στόρι της από τα νεανικά της χρόνια, όταν και εργάζονταν πλάι στους γονείς της, που ήταν μελισσοκόμοι.
  • Η Rohrwacher δήλωσε πως κάποιες λήψεις έγιναν παράνομα. Ειδικά κάποιες με μέλισσες, όπου λόγοι ασφαλείας απαγόρευαν την κινηματογράφηση. Για να τα καταφέρει, πήρε τις λήψεις της σε εθνική εορτή, όπου κανείς δεν υπήρχε για να φυλάει.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Σπύρος Δούκας

Έκδοση Κειμένου: 27/11/2014

Η Τζελσομίνα, μια έφηβη κοπέλα, ζει με τους γονείς της και τα τρία αδέρφια της σε μια απομονωμένη φάρμα σε ένα χωριό, όπου οικογενειακώς παράγουν μέλι. Ο πατέρας, όντας αυταρχικός και συντηρητικός, πιστεύει πως το τέλος πλησιάζει και επιλέγει να μείνει κοντά στη φύση, κρατώντας την υπόλοιπη οικογένεια μακριά από τον κόσμο και συνεπώς, τα παιδιά μακριά από τα όνειρά τους. Όταν θα τους επισκεφτούν οι παραγωγοί ενός ριάλιτι για ένα διαγωνισμό, ο πατέρας θα τους απορρίψει αμέσως, μα η Τζελσομίνα, ορμώμενη από την επιθυμία της να ζήσει μια διαφορετική ζωή, θα προσπαθήσει να τους πείσει να συμμετάσχουν.

Η βραβευμένη αυτή ταινία, με το βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ των Καννών, φαίνεται πως αντλεί πλήθος επιρροών, από τον ιταλικό νεορεαλισμό μέχρι τη φελινική ονειρική φαντασία. Πρωτίστως όμως, πρόκειται για μια ιστορία ενηλικίωσης, με κεντρικό ήρωα την Τζελσομίνα, στο πρόσωπο της οποίας συγκεντρώνεται η αντίθεση του ονείρου και της πραγματικότητας. Υποχρεωμένη να υπακούει πιστά στις επιταγές του αυστηρού πατέρα της, η Τζελσομίνα παραμένει πάντα προβληματισμένη, εγκλωβισμένη στην αντίφαση του να αποδεχτεί την τρέχουσα κατάσταση και να βοηθήσει την οικογένειά της, ή να προσπαθήσει να διαφύγει σε ένα διαφορετικό, καλύτερο, διεπόμενο από εκπλήξεις και θαύματα μέλλον. Αυτός ο προβληματισμός σταδιακά την ωριμάζει. Η αδερφή της τραυματίζεται, μα αυτή ρωτάει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αν άλλαξαν τον κουβά για το μέλι. Είναι παγιδευμένη ανάμεσα στο συναίσθημα και την ευθύνη, βασικά χαρακτηριστικά της εφηβικής ηλικίας.

Η σκηνοθετική δεξιοτεχνία της Alice Rohrwacher γίνεται εμφανής κυρίως μέσω της ομαλής μετάβασης, ή ακόμα καλύτερα, της ενσωμάτωσης του στοιχείου της φαντασίας στην οικογενειακή αγροτική καθημερινότητα. Αν το εγχείρημα ιδωθεί αλληγορικά, μιλάμε για την αντίθεση παρελθόντος και μέλλοντος. Τα κατάλοιπα από το παρελθόν απέναντι στο αβέβαιο μέλλον, και πώς ο άνθρωπος που ζει στο τώρα πρέπει να πράξει, ώστε να χειριστεί σωστά αυτή την αβεβαιότητα. Αλλιώς, η αντίθεση παράδοσης και θεάματος, στα πλαίσια της ιταλικής πραγματικότητας, η γενιά που ενώ είναι δεμένη με το αγροτικό παρελθόν, τη φύση, γοητεύεται από το όνειρο της χλιδής και του πλούτου.

Εξαιρετικές οι αποδόσεις όλων των ηθοποιών, μα ιδιαίτερα της πρωταγωνίστριας Maria Alexandra Lungu, η οποία προσδίδει μια εσωτερικότητα στον μεστό και σεναριακά ολοκληρωμένο χαρακτήρα της.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

11 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.