
Το Ανθρώπινο Κτήνος
- La Bête Humaine
- The Human Beast
- 1938
- Γαλλία
- Γαλλικά
- Δραματικό Θρίλερ, Νουάρ
Ο μηχανοδηγός Ρουμπό σκοτώνει έναν άνδρα προερχόμενο από το παρελθόν της συζύγου του, Σεβερίν. Ο μόνος μάρτυρας του φόνου, ο Ζακ Λαντιέ, αποφασίζει να μην τους καταδώσει, μια και ξεσπάει ερωτικό πάθος ανάμεσα σε αυτόν και τη Σεβερίν. Ακόμα χειρότερα, το πάθος αυτό τον φέρνει στη θέση να σχεδιάζει να γίνει και ο ίδιος φονιάς.
Σκηνοθεσία:
Jean Renoir
Κύριοι Ρόλοι:
Jean Gabin … Jacques Lantier
Simone Simon … Severine Roubaud
Fernand Ledoux … Roubaud
Blanchette Brunoy … Flore Misard
Gerard Landry … Dauvergne
Jenny Helia … Philomene Sauvagnat
Colette Regis … Victoire Pecqueux
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Jean Renoir, Denise Leblond
Παραγωγή: Raymond Hakim, Robert Hakim
Μουσική: Joseph Kosma
Φωτογραφία: Curt Courant
Μοντάζ: Suzanne de Troeye, Marguerite Renoir
Σκηνικά: Eugene Lourie
Κοστούμια: Laure Lourie
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: La Bete Humaine
- Ελληνικός Τίτλος: Το Ανθρώπινο Κτήνος
- Διεθνής Εναλλακτικός Τίτλος: The Human Beast
- Διεθνής Εναλλακτικός Τίτλος: Judas Was a Woman
Άμεσοι Σύνδεσμοι
- Το Ανθρώπινο Κτήνος (1954)
Σεναριακή Πηγή
- Μυθιστόρημα: La Bete Humaine του Emile Zola.
Κύριες Διακρίσεις
- Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Βενετίας.
Παραλειπόμενα
- Ο Jean Gabin ήθελε να πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία με ατμομηχανές, και έγραψε για αυτό τον λόγο ένα σενάριο με τίτλο Train d’Enfer. Σκηνοθέτης του είχε οριστεί ο Jean Gremillon. Ο τελευταίος όμως έμεινε ανικανοποίητος με το σενάριο, και αντιπρότεινε το έργο του Emile Zola από το 1890. Παρεμβλήθηκε όμως η επιτυχία της Μεγάλης Χίμαιρας, και ο ηθοποιός προτίμησε να συνεργαστεί εκ νέου με τον Jean Renoir.
- Ο Renoir είχε ολοκληρώσει το σενάριο μέσα σε 15 ημέρες, στο οποίο όμως πήρε πολλές ελευθερίες, με κυριότερη την αλλαγή σε σύγχρονη εποχή. Αργότερα παραδέχτηκε ότι είχαν περάσει 25 χρόνια που είχε διαβάσει το μυθιστόρημα του Zola, και πως δεν του είχε δοθεί χρόνος για να το κοιτάξει εκ νέου. Κατά τα γυρίσματα όμως το συμβουλεύονταν, διαμορφώνοντας διαλόγους πάνω σε αυτό.
- Το βιβλίο είχε ήδη γίνει ταινία το 1920 στη Γερμανία από τον Ludwig Wolff ως Die Bestie im Menschen. Ήταν όμως ένας άλλος Γερμανός, ο Fritz Lang, που έκανε τη δεύτερη διασημότερη μεταφορά το 1954 ως Human Desire. Εκεί πρωταγωνιστούν οι Glenn Ford, Gloria Grahame και Broderick Crawford, και αν στην ταινία Renoir έχουμε έναν πρόγονο του νουάρ, εδώ έχουμε ατόφιο.
Κριτικός: Γιώργος Ξανθάκης
Έκδοση Κειμένου: 30/8/2023
Το «Ανθρώπινο Κτήνος» (1938) αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Émile Zola, 17ου τόμου του εικοσάτομου μυθιστορηματικού κύκλου «Rougon-Macquart», σε σενάριο γραμμένο από τον Jean Renoir, ο οποίος δώδεκα χρόνια νωρίτερα είχε μεταφέρει στην οθόνη τη «Nana», 19ο τόμο της σειράς. Η ταινία έχει χαρακτηριστεί ως μια αντανάκλαση της μοιρολατρικής διάθεσης στη γαλλική κοινωνία ενόψει της επιθετικότητας της ναζιστικής Γερμανίας, και ως πρότυπο για πολλά μεταπολεμικά φιλμ νουάρ.
Το φιλμ ξεκινά σαν ντοκιμαντέρ, καθώς η κάμερα δείχνει τους χώρους εργασίας των σιδηροδρομικών, τοποθετώντας εξαρχής τους ήρωες μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο, όπου εκφράζεται η κλίση τους για το έγκλημα. Για να χωρέσει την πλοκή στο περιορισμένο πλαίσιο της διάρκειας μιας ταινίας, ο Jean Renoir εστίασε το σενάριο σε τρεις χαρακτήρες: τον μηχανοδηγό Jacques Lantier (Jean Gabin), τον υποσταθμάρχη Roubaud (Fernand Ledoux), και την όμορφη αλλά αδίστακτη νεαρή σύζυγό του, Severine (Simone Simon). Όταν ο Roubaud διαπληκτίζεται με ένα σημαντικό πρόσωπο και ανησυχώντας για την καριέρα του, πείθει τη σύζυγο του να συναντήσει στο Παρίσι τον νονό της, πρόσωπο με μεγάλη επιρροή, για να τους βοηθήσει. Στην επιστροφή τους όμως, λόγω της παθολογικής ζήλιας του, την πιέζει για να αποσπάσει την ομολογία της ότι υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από αυτόν. Ο μηχανοδηγός Lantier γίνεται ακούσιος μάρτυρας της τελούμενης δολοφονίας του διαφθορέα-νονού, αλλά στη συνέχεια αποκρύπτει το γεγονός καθώς παγιδεύεται στα ερωτικά δίκτυα της Severine. Και τώρα πρέπει να κάνει ο ίδιος φόνο για να μη την χάσει.
Το “La Bête Humaine” σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή στον κινηματογράφο του Renoir, τόσο στιλιστικά όσο και θεματικά, αν και η μεγαλύτερη σημασία του είναι η επίδραση που θα είχε στο αμερικανικό φιλμ νουάρ της επόμενης δεκαετίας. Ο Renoir διχάζεται ανάμεσα στον νατουραλισμό και τον ποιητικό ρεαλισμό, υφαίνοντας μαγευτικά την ιστορία του ερωτικού τριγώνου -με αμυδρές παραπομπές στον μύθο των Ατρειδών-, που οι τραγικές ενέργειες των μελών του είναι προκαθορισμένες από την κληρονομικότητα και το πεπρωμένο. Η ταινία παραμένει αξέχαστη για την ομορφιά και τη δύναμη των εικόνων, ειδικά για το ρυθμικό μοντάζ της αρχικής και της τελικής σεκάνς και για τις άριστες ερμηνείες των Jean Gabin και Simone Simon. Ο Renoir κράτησε για τον εαυτό του τον μικρό ρόλο ενός παρορμητικού και ειλικρινούς λαθροθήρα που κατηγορήθηκε άδικα για τον φόνο. Η μαρτυρία που παραδίδει στους ανακριτές είναι ένα από τα πιο συγκινητικά αποσπάσματα της ταινίας.
Το «Ανθρώπινο Κτήνος» δεν είναι απλώς μια πολιτική ταινία για την ταξική πάλη, αλλά και μια ζοφερή μελέτη για το αισθησιακό πάθος και το βάρος της μοίρας. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον ποιητικό ρεαλισμό, ο Renoir δεν καταφεύγει στην έννοια του μοιραίου. Επισημαίνει τους ένοχους, τους διαφθορείς, επικρίνει την κοινωνία, περιγράφει και αναλύει κάθε συμπεριφορά με μια οξύτητα που τον κάνει, εντέλει, να ενωθεί με τον Zola, τον συγγραφέα που ενσαρκώνει την ύψιστη ιδέα του νατουραλισμού. Οι κεντρικοί χαρακτήρες ευθυγραμμίζονται με τα γνωστά αρχέτυπα νουάρ, αλλά ο Renoir τούς δίνει μια υπόσταση, ένα βάθος και μια ανθρωπιά, που μας αναγκάζει να συμπάσχουμε μαζί τους. Ο καθένας από αυτούς διαπράττει φόνο, αλλά το κάνουν όχι επειδή είναι εγγενώς κακοί, αλλά επειδή είναι όλοι επιρρεπείς σε κοινωνικά ερεθίσματα στα οποία δεν μπορούν να αντισταθούν. Ο Roubaud οδηγείται να σκοτώσει εξαιτίας της ζήλιας, η Séverine από τον φόβο και την επιθυμία να είναι ελεύθερη. Η περίπτωση του Lantier είναι η πιο οδυνηρή -σκοτώνει χωρίς να έχει συνειδητή επίγνωση των πράξεών του, κυριευμένος από μια κληρονομική ψυχική ασθένεια που τον μεταμορφώνει σε πρωτόγονο θηρίο.
Η φωτογραφία του Curt Courant, τα κάδρα, ο φωτισμός, το μοντάζ συμβάλλουν στη σαγηνευτική ομορφιά ορισμένων σκηνών, όπως εκείνης όπου ο Lantier και η Séverine συναντιούνται, τη νύχτα στη βροχή, σε μια μικρή καμπίνα. Αντίθετα η οδυνηρά παρεμβατική παρτιτούρα του Joseph Kosma κινδυνεύει να μετατρέψει ορισμένες από τις πιο δραματικές σκηνές της ταινίας σε χονδροειδή καρικατούρα.
Βαθμολογία: