Μετά από τρεις ριψοκίνδυνες περιπέτειες στις οποίες κατατρόπωσε πανίσχυρους κακούς χάρη στο απαράμιλλο θάρρος του και τις απίστευτες δεξιότητες του στις πολεμικές τέχνες, ο Πο, γνωστός ως Δράκος Πολεμιστής, καλείται από τη μοίρα να χαλαρώσει λιγάκι. Πιο συγκεκριμένα, έχει έρθει η ώρα να αναλάβει τον ρόλο του πνευματικού ηγέτη στην Κοιλάδα της Ειρήνης. Αυτό προκαλεί μερικά προφανή προβλήματα. Πρώτον, ο Πο κατέχει τόσες γνώσεις περί πνευματικής διδασκαλίας όσες και περί της δίαιτας της παλαιολιθικής εποχής και, δεύτερον, χρειάζεται επειγόντως να βρει και να εκπαιδεύσει έναν νέο Δράκο Πολεμιστή πριν αναλάβει τη νέα του υψηλή θέση. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, προσφάτως έχει θεαθεί μια πανούργα, ισχυρή μάγισσα, η Χαμαιλέων, μια μικροσκοπική σαύρα που μεταμορφώνεται σε οποιοδήποτε πλάσμα, μεγάλο ή μικρό. Η μάγισσα έχει στρέψει τα άπληστα, γουρλωμένα μάτια της στο Ραβδί της Σοφίας του Πο, που θα της χαρίσει τη δύναμη να επαναφέρει όλους τους πανίσχυρους κακούς τους οποίους έχει κατατροπώσει ο Πο στέλνοντας τους στην εξορία του Κόσμου των Πνευμάτων. Οπότε ο Πο χρειάζεται βοήθεια. Τη βρίσκει, μάλλον, στη μορφή της πονηρής, εύστροφης κλέφτρας Ζεν, μιας αλεπούς κορσάκ που τον αναστατώνει πολύ, αλλά της οποίας οι δεξιότητες θα αποδειχτούν ανεκτίμητες. Στην προσπάθεια τους να προστατεύσουν την Κοιλάδα της Ειρήνης από τα αρπαχτικά νύχια της μάγισσας, το αστείο και αλλοπρόσαλλο δίδυμο θα πρέπει να συνεργαστεί με τον καλύτερο τρόπο.

Σκηνοθεσία:

Mike Mitchell

Stephanie Stine (βοηθητική)

Κύριοι Ρόλοι:

Jack Black … Po (φωνή)

Awkwafina … Zhen (φωνή)

Viola Davis … Chameleon (φωνή)

Dustin Hoffman … Shifu (φωνή)

James Hong … Κος Ping (φωνή)

Bryan Cranston … Li Shan (φωνή)

Ian McShane … Tai Lung (φωνή)

Ke Huy Quan … Han (φωνή)

Ronny Chieng … Fish (φωνή)

Lori Tan Chinn … γιαγιά Boar (φωνή)

Seth Rogen … Mantis (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Jonathan Aibel, Glenn Berger, Darren Lemke

Παραγωγή: Rebecca Huntley

Μουσική: Steve Mazzaro, Hans Zimmer

Μοντάζ: Christopher Knights

Σκηνικά: Paul Duncan

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Kung Fu Panda 4
  • Ελληνικός Τίτλος: Kung Fu Panda 4

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Στόρι (χαρακτήρες): Kung Fu Panda των Ethan Reiff, Cyrus Voris.

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
  • Από το 2010, το τότε αφεντικό της DreamWorks Animation, ο Jeffrey Katzenberg, είχε αποκαλύψει ότι στα πλάνα ήταν η σειρά να φτάσει στα 6 κεφάλαια. Όταν όμως κυκλοφόρησε το 2016 το τρίτο μέρος, οι δημιουργοί του δεν γνώριζαν να απαντήσουν αν υπάρχει σχέδιο για περαιτέρω σίκουελ, με την Jennifer Yuh Nelson να δηλώνει το 2018 πως το έβλεπαν σαν τριλογία, αλλά κι ότι ήταν ανοιχτοί για ένα τέταρτο μέρος αν εστιάζονταν πάλι στον Πο.
  • Τον Αύγουστο του 2022, η DreamWorks Animation ανακοίνωσε ότι το τέταρτο κεφάλαιο βρίσκονταν υπό παραγωγή, ενώ έναν χρόνο αργότερα θα ανακοινωθεί νέο όνομα για τη σκηνοθετική καρέκλα, αυτό του έμπειρου στο ψηφιακό σχέδιο Mike Mitchell.
  • Ο Mike Mitchell περιέγραψε το φιλμ ως “ερωτικό γράμμα” στο ορίτζιναλ, πρώτο μέρος. Έπρεπε να είναι όμως και αυτόνομο σε σχέση με τα τρία πρώτα, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, ωθώντας έτσι το franchise παραπέρα. Έτσι αυτή τη φορά δεν υπάρχει στο επίκεντρο η ομάδα των Furious Five, που όμως αναφέρονται στην πλοκή.
  • Το πρώτο trailer πέτυχε 142 εκατομμύρια θεάσεις εντός 24ώρου στα social-media, περνώντας στην κορυφή της αντίστοιχης λίστας των κινουμένων σχεδίων της Universal.
  • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Χρήστος Θάνος (Πο), Κατερίνα Τσάβαλου (Ζεν), Μαριάνθη Σοντάκη (Χαμαιλέων), Μανώλης Γιούργος (Σίφου), Σπύρος Μπιμπίλας (Κος Πινγκ), Γιάννης Στεφόπουλος (Τάι Λανγκ), Πέτρος Δαμουλής (Λι Σαν), Άντρια Ράπτη (γιαγιά Αγριόχοιρος), Στέλιος Ψαρουδάκης (Χαν), Θάνος Λέκκας (Ψάριας), Βασίλης Μήλιος, Άγγελος Λιάγκος, Δανάη Νικολάτου, Κωνσταντίνος Νάνος. Σκηνοθετική επιμέλεια: Πέτρος Δαμουλής. Μετάφραση: Λένα Μαραβέα.

Κριτικός: Ορέστης Μαλτέζος

Έκδοση Κειμένου: 20/3/2024

Μέσα στον κυκεώνα των κατηγοριών που αφορούν τις επιλογές της Disney ως προς την παραγωγή των animation ταινιών της, η Dreamworks κατορθώνει μέσα από τη σαφή πρόθεση της συνέχειας ενός κερδοφόρου franchise να παρουσιάσει μια ταινία που μπορεί να μην αποτελεί κάτι βαθυστόχαστο ή σύνθετο, αλλά που είναι σίγουρα συμπαθητική, κατορθώνοντας να διατηρήσει και κάποια ψήγματα από τη γοητεία των προηγούμενων κεφαλαίων της σειράς.

Σημαντικό είναι να έχει κανείς κατά νου ότι η ταινία απευθύνεται πρωτίστως σε παιδικές ηλικίες, ώστε να δικαιολογηθούν στοιχεία όπως η προβλέψιμη πλοκή και οι αναμενόμενες ανατροπές που είναι εμφανείς από την αρχή. Αυτό όμως δεν αποτελεί πρόβλημα αφού οι επικεφαλείς σκηνοθέτες δημιουργούν ένα κατά βάση διασκεδαστικό animation αποφεύγοντας τις αφελείς διαδρομές, ενώ και το χιούμορ είναι αρκετά καλοδουλεμένο. Η κύρια επιτυχία όμως είναι η ποιότητα του σχεδίου, το οποίο εκτός από μια φροντισμένη ποιότητα που αναδεικνύει μια οικειότητα και ζεστασιά, περιλαμβάνει και κάποιες αρκούντως εντυπωσιακές στιγμές.

Η πλοκή της ιστορίας δεν ακολουθεί κάποιο σκεπτικό μεγαλύτερο του να σκαρφιστεί μία ακόμα περιπέτεια του έτσι-κι-αλλιώς δοκιμασμένου πρωταγωνιστή του, του πάντα Πο, και ως προς αυτό φέρνει εις πέρας τις προσδοκίες. Η ελληνική μεταγλώττιση έχει γίνει με ιδιαίτερη φροντίδα και αυτό σίγουρα οφείλεται και στη συγκέντρωση ενός πλήθους γνωρίμων και αποτελεσματικών συντελεστών, όπως η Μαριάνθη Σοντάκη και ο Γιάννης Στεφόπουλος.

Δεδομένου του σίγουρου κοινού που εξασφαλίζει το animation στις κινηματογραφικές αίθουσες, το “Kung Fu Panda 4” είναι μία ιδιαίτερα ευχάριστη επιλογή, κυρίως γιατί το τέταρτο αυτό μέρος διατηρεί το μπρίο και τη θετική διάθεση των προκατόχων του. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές από το πατροπαράδοτο μουσικοχορευτικό φινάλε το οποίο είναι αποτελεσματικά ανεβαστικό, με νοσταλγικά πετυχημένες ποπ επιλογές. Έχει εμφανώς κατασκευαστεί με μεράκι και αυτό το καθιστά σιγουράκι για μια εξόρμηση στο σινεμά.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

30 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *