Kung Fu Panda 2
- Kung Fu Panda 2
- 2011
- ΗΠΑ
- Αγγλικά
- Δράσης, Κινούμενα Σχέδια, Κωμωδία, Οικογενειακή, Περιπέτεια, Πολεμικών Τεχνών
- 02 Ιουνίου 2011
Ο Πο ζει το όνειρο του ως μαχητής του Δράκου και φυλάει την Κοιλάδα της Ειρήνης μαζί με τους πέντε φίλους του. Θα εμφανιστεί, όμως, ένας δόλιος εχθρός που σκοπό έχει να κατακτήσει όλη την Κίνα και να καταστρέψει για πάντα το κουνγκ-φου. Τώρα, ο Πο και η παρέα του πρέπει να διασχίσουν όλη την χώρα για να αντιμετωπίσουν τον νέο εχθρό. Ο μόνος, όμως, τρόπος να νικήσει είναι να ανακαλύψει το δικό του παρελθόν.
Σκηνοθεσία:
Jennifer Yuh Nelson
Κύριοι Ρόλοι:
Jack Black … Po (φωνή)
Angelina Jolie … Tigress (φωνή)
Dustin Hoffman … Shifu (φωνή)
Gary Oldman … λόρδος Shen (φωνή)
Jackie Chan … Monkey (φωνή)
Lucy Liu … Viper (φωνή)
Seth Rogen … Mantis (φωνή)
David Cross … Crane (φωνή)
James Hong … Κος Ping (φωνή)
Michelle Yeoh … η προφήτης (φωνή)
Danny McBride … αφεντικό λύκος (φωνή)
Dennis Haysbert … Storming Ox (φωνή)
Jean-Claude Van Damme … Croc (φωνή)
Victor Garber … Thundering Rhino (φωνή)
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Jonathan Aibel, Glenn Berger
Παραγωγή: Melissa Cobb
Μουσική: John Powell, Hans Zimmer
Μοντάζ: Maryann Brandon
Σκηνικά: Raymond Zibach
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Kung Fu Panda 2
- Ελληνικός Τίτλος: Kung Fu Panda 2
Άμεσοι Σύνδεσμοι
- Kung Fu Panda (2008)
- Kung Fu Panda 3 (2016)
- Kung Fu Panda 4 (2024)
Σεναριακή Πηγή
- Στόρι (χαρακτήρες): Kung Fu Panda των Ethan Reiff, Cyrus Voris.
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων.
Παραλειπόμενα
- Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
- Η ταινία βγήκε και τρισδιάστατη.
- Αρχικά, το 2008, σχεδιάζονταν φέροντας υπότιτλο το Pandamoneum. Αυτό άλλαξε το 2010 σε The Kaboom of Doom, πριν απλοποιηθεί ολότελα.
- Ο Charlie Kaufman βοήθησε ως σύμβουλος στα αρχικά στάδια του σεναρίου.
- Η ταινία έγινε άμεσα και βιντεοπαιχνίδι για PlayStation 3, Xbox 360, Wii και Nintendo DS.
- Πολλές φίρμες, όπως τα McDonald’s και η Fisher-Price, συνεργάστηκαν για την προώθηση της ταινίας, η οποία κόστισε 100 εκατομμύρια δολάρια.
- Με κέρδη που έφτασαν τα 665,7 εκατομμύρια δολάρια (έναντι κόστους των 150), είχε γίνει η πιο εμπορική ταινία από γυναίκα σκηνοθέτη. Το ρεκόρ κρατήθηκε για δύο μόνο χρόνια, αφού ξεπεράστηκε από την Jennifer Lee του Ψυχρά κι Ανάποδα.
- Στα ελληνικά με τις φωνές των: Χρήστος Θάνος (Πο), Μανώλης Γιούργος (Σίφου), Υρώ Λούπη (Τίγρης), Νέστορας Κοψιδάς (Γερανός), Λεωνίδας Κακούρης (Μάντις), Μαρία Ζερβού (Οχιά), Γιώργος Παπαδόπουλος (Μαϊμού), Θανάσης Κουρλαμπάς (λόρδος Σεν), Γιώργος Πετρόχειλος (επικεφαλής λύκων), Σπύρος Μπιμπίλας (Κος Πινγκ), Βασίλης Μήλιος (Ρινόκερος), Κώστας Τριανταφυλλόπουλος (Κροκόδειλος), Ντίνος Σούτης (Βόδι), Λίλα Μουτσοπούλου (Προφήτισσα), Στέλιος Καλαθάς (Ζενγκ), Νίκος Νίκας, Άγγελος Λιάγκος, Χρυσούλα Αλεξίου, Βίκυ Νικολαϊδου, Πωλίνα Ευαγγέλου, Πηνελόπη Σκαλκωτού, Βασιλική Παπασταματοπούλου. Σκηνοθετική επιμέλεια: Πέτρος Δαμουλής. Μετάφραση: Λένα Μαραβέα.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 30/5/2011
Όταν εμπιστεύτηκαν σε μια τελείως άγνωστη κυρία το σίκουελ μιας επιτυχίας τους, οι άνθρωποι της DreamWorks μάλλον σε κάτι τέτοιο ευελπιστούσαν. Με σκηνοθετική εμπειρία μονάχα από το τηλεοπτικό και καρτουνίστικο Spawn (την ταινία, λογικά, τη θυμάστε), η Jennifer Yuh ανακατασκευάζει το Kung Fu Panda εκ των συθέμελων του και παρουσιάζει κάτι που απλά μοιάζει με αυτό. Το κινούμενο σχέδιο είναι πιο δυναμικό, πιο ζωντανό και πιο… βίντεο-γκέιμ. Αυτό βοηθάει πολύ στις σκηνές δράσης που είναι και το βασικό ατού του φιλμ. Από την άλλη, ο γενικός χαρακτήρας είναι πιο «σαμουράι», αφού ο Πο έχει πλέον πάρει τα πάνω του, χωρίς αυτό να τον αποκόπτει από τη χιουμοριστική του πλευρά. Και γενικά, έχουμε κάτι που πλησιάζει σε ένα καταιγιστικό βίντεο-γκέιμ δράσης, αλλά και το χιούμορ είναι πιο προσεγμένο, πιο, ας πούμε, «ώριμο».
Μπορεί η δράση και το χιούμορ να είναι αυτά που θα κερδίσουν το κοινό, μια άλλη λεπτομέρεια είναι αυτή όμως που εμένα με κέρδισε. Αυτή αφορά τους περιφερειακούς ήρωες, ας τους πούμε «κομπάρσους», δηλαδή τα γουρουνάκια, τα προβατάκια και τα άλλα ζωάκια που «παίζουν» τους κάτοικους των χωριών. Παραπέμπουν άμεσα σε Σρεκ και είναι σχεδιασμένα, φάτσα προς φάτσα, πολύ πετυχημένα. Γλυτώσαμε και τα πάμπολλα κλισέ του πρώτου μέρους, αφού μέσα στο πρώτο πεντάλεπτο έχουμε περάσει στο «ζουμί», τουτέστιν δεν έχουμε «από το μηδέν, ήρωας» και κυρίως… εκπαίδευση (το απόλυτο κλισέ). Το βασικό του μειονέκτημα το έχω ήδη αναφέρει στα πλεονεκτήματα! Ο βίντεο-γκέιμ διάκοσμος κάπου μας απομακρύνει από την απλοϊκή οπτική, κατάλληλη όμως για παιδιά που δεν χρειάζεται να βλέπουν επί της μεγάλης οθόνης τα ίδια που βλέπουν (ή παίζουν) επί της μικρής. Γενικά διασκεδαστικό, θα ατυχήσει μονάχα στους φανατικούς των παραδόσεων, με την καλή ή μη έννοια.
Βαθμολογία: