22 χρόνια μετά τα γεγονότα του αρχικού Τζουράσικ Παρκ, η νήσος Ίσλα Νάμπαρ έχει πια ένα πλήρες λειτουργικό πάρκο με δεινόσαυρους, όπως το είχε οραματιστεί ο Τζον Χάμοντ. Το νέο αυτό πάρκο ανήκει στην εταιρία Masrani Corporation. Όμως, μετά από χρόνια, η επισκεψιμότητα πέφτει επικίνδυνα και μια νέα ατραξιόν κάνει την εμφάνιση της.

Σκηνοθεσία:

Colin Trevorrow

Κύριοι Ρόλοι:

Chris Pratt … Owen Grady

Bryce Dallas Howard … Claire Dearing

Vincent D’Onofrio … Vic Hoskins

Ty Simpkins … Gray Mitchell

Nick Robinson … Zach Mitchell

Omar Sy … Barry

BD Wong … Δρ Henry Wu

Irrfan Khan … Simon Masrani

Jake Johnson … Lowery Cruthers

Judy Greer … Karen Mitchell

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Rick Jaffa, Amanda Silver, Colin Trevorrow, Derek Connolly

Στόρι: Rick Jaffa, Amanda Silver

Παραγωγή: Patrick Crowley, Frank Marshall

Μουσική: Michael Giacchino

Φωτογραφία: John Schwartzman

Μοντάζ: Kevin Stitt

Σκηνικά: Ed Verreaux

Κοστούμια: April Ferry, Daniel Orlandi

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Jurassic World

Ελληνικός Τίτλος: Jurassic World

Εναλλακτικός Τίτλος: Jurassic Park 4 [ανεπίσημος]

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Τζουράσικ Παρκ (1993)

Ο Χαμένος Κόσμος: Jurassic Park (1997)

Jurassic Park III (2001)

Jurassic World: Το Βασίλειο Έπεσε (2018)

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα (χαρακτήρες): Jurassic Park του Michael Crichton.

Παραλειπόμενα

  • Άμεσα με το πέρας του τρίτου μέρους και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2002, ο Steven Spielberg ανακοίνωσε τον σχεδιασμό αυτού του τέταρτου. Οι χρονιές όπου θα έβγαινε στις αίθουσες εμφανίζονταν ως παρέλαση, με πρώτη το 2005. Κυριότερη δικαιολογία για τις καθυστερήσεις αναφέρονταν το θέμα του σεναρίου. Εντέλει, η τελική ιδέα του στόρι γεννήθηκε μέσα από μυστικές συναντήσεις του Spielberg με τον σεναριογράφο Mark Protosevich, χωρίς την επίβλεψη κάποιας εταιρίας παραγωγής.
  • Οι πρωτοπορίες ως προς το καστ μυρίζουν reboot, ακόμα κι αν δεν είναι. Καλύτερα καθορίζεται ως πρώτο μιας δεύτερης σίκουελ τριλογίας. Για πρώτη φορά δεν υπάρχουν οι Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, ενώ το 2008 πέθανε ο Stan Winston, ο επικεφαλής των animatronic δεινοσαύρων κι αρχιτέκτονας των ειδικών εφέ της σειράς. Παρόλα αυτά, υπεύθυνη εταιρία είναι αυτή που είχε ιδρύσει, η Legacy Effects. Ο μόνος ηθοποιός που έχει ξαναεμφανιστεί είναι ο BD Wong κι αυτός ήταν στην ταινία του 1993. Δεν υπάρχει, δε, για πρώτη φορά η Kathleen Kennedy στην παραγωγή.
  • Για ρόλους είχαν ακουστεί οι: John Krasinski, Josh Brolin, Keira Knightley και Vince Vaughn. Από την πλευρά της σκηνοθεσίας, ο Joe Johnston ήταν ο βασικός υποψήφιος σε πολλά από τα στάδια του σχεδιασμού.
  • Η ταινία είναι τρισδιάστατη.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 1/7/2017

Για να είμαι ειλικρινής, μετά το αποτυχημένο τρίτο μέρος φοβόμουν ότι μονάχα στα χέρια του Σπίλμπεργκ θα μπορούσε αυτή η σειρά να κρατήσει την ποιότητα της. Κι αυτό επειδή η ξεχωριστή επιτυχία της έγκειται στην αρχική έκπληξη τού να βλέπουμε μια τόσο ρεαλιστική απεικόνιση των τεράτων που έπαψαν να υπάρχουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Αναλαμβάνοντας ο Κόλιν Τρέβοροου εν είδη reboot τη σειρά, δεν έχει κάποιον αληθινό άσο κρυμμένο στο μανίκι του, αλλά ευτυχώς ξέρει να γυρνάει μια ταινία με άφθονα εφέ. Το στόρι είναι περισσότερο μια επαναπροσέγγιση στην πρώτη της σειράς, παρά κρύβει κάτι το δημιουργικό, αλλά σκηνή-σκηνή δεν μπορείς παρά να νιώσεις μια σπιλμπεργκικού τύπου (όχι ποιότητας…) ψυχαγωγία ολούθε. Οι νέοι χαρακτήρες δεν είναι κακοί, ούτε και οι νέοι δεινόσαυροι, ενώ ευτυχώς δεν έχουμε άτοπες υπερβολές σεναριακής αυθαιρεσίας. Δικαιολογεί τα χρήματα του, γενικά, ανοίγοντας έστω και δειλά την όρεξη για περισσότερα σίκουελ.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

26 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.