Οι επιστήμονες Άλεξ Ες και Λάρι Άρμπογκαστ εργάζονται πυρετωδώς για την παρασκευή ενός πρωτοποριακού φαρμάκου, που εμποδίζει ενδεχόμενη αποβολή του εμβρύου από την κυοφορούσα. Όμως οι ξαφνικές περικοπές των κυβερνητικών κονδυλίων, και η άρνηση του ινστιτούτου ερευνών να επιτρέψει τη δοκιμή του φαρμάκου σε ανθρώπινο οργανισμό, αναγκάζουν τους δύο επιστήμονες και φίλους να πάρουν το μεγάλο ρίσκο: αποφασίζουν να δοκιμάσουν το φάρμακο και μάλιστα πάνω στον ίδιο τον Άλεξ, καθιστώντας τον… έγκυο! Όμως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης του, ο Άλεξ αρχίζει να δένεται προσωπικά με το έμβρυο…
Σκηνοθεσία:
Ivan Reitman
Κύριοι Ρόλοι:
Arnold Schwarzenegger … Δρ Alexander ‘Alex’ Hesse
Danny DeVito … Δρ Larry Arbogast
Emma Thompson … Δρ Diana Reddin
Frank Langella … Noah Banes
Pamela Reed … Angela
Aida Turturro … Louise
James Eckhouse … Ned Sneller
Megan Cavanagh … Willow
Christopher Meloni … Κος Lanzarotta
Phyllida Law … Δρ Talbot
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Kevin Wade, Chris Conrad
Παραγωγή: Ivan Reitman
Μουσική: James Newton Howard
Φωτογραφία: Adam Greenberg
Μοντάζ: Wendy Greene Bricmont, Sheldon Kahn
Σκηνικά: Stephen J. Lineweaver
Κοστούμια: Albert Wolsky
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Junior
- Ελληνικός Τίτλος: Τζούνιορ
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για Όσκαρ τραγουδιού (Look What Love Has Done).
- Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα πρώτου αντρικού ρόλου (Arnold Schwarzenegger), πρώτου γυναικείου ρόλου (Emma Thompson), αμφότερα σε κωμωδία/μιούζικαλ, και τραγουδιού (Look What Love Has Done).
Παραλειπόμενα
- Ο έγκυος άντρας δεν ήταν κάτι το άγνωστο στον κινηματογράφο, απλά δεν μετρούσε ακόμα κάποια επιτυχία. Πρώτος είχε ασχοληθεί με αυτό ο Jacques Demy στο Μάρκο ο Άπιστος (1973) με πρωταγωνιστή τον Marcello Mastroianni, κι έπειτα η Joan Rivers το 1978 με το Rabbit Test και έγκυο τον Billy Crystal.
- Εδώ έκλεισε ένα τρίπτυχο συνεργασίας του Ivan Reitman με τον Arnold Schwarzenegger, μετά το Δίδυμοι (1988) και το Μπάτσος του Θηριοτροφείου (1990). Ο Danny DeVito ήταν ο εξτρά σύνδεσμος ανάμεσα στην πρώτη και την τρίτη ταινία, ενώ η Pamela Reed ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη.
- Καθ’ όλο τον σχεδιασμό του, το φιλμ ονομάζονταν Oh Baby. Και σκηνοθέτης του είχε αρχικά οριστεί ο Brian Levant. Μετά όμως από κάθετη απαίτηση του Schwarzenegger, ανάλαβε ο Ivan Reitman.
- Αμέσως μετά τη διπλή της υποψηφιότητα στα Όσκαρ του 1993, η Emma Thompson υπέγραψε εδώ για το χολιγουντιανό της ντεμπούτο.
- Στις ΗΠΑ η ταινία δεν τα πήγε καθόλου καλά, με τις διεθνείς αγορές να σώζουν το παιχνίδι. Συνολικά έβγαλε 108,4 εκατομμύρια δολάρια, έναντι ενός μπάτζετ των 60.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Το τραγούδι της ταινίας είναι το Look What Love Has Done, με ερμηνεύτρια την Patty Smyth.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 20/2/2016
Ο Ιβάν Ράιτμαν συνεχίζει το ανέκδοτο του «Twins», το οποίο και είχε αποδειχτεί χρυσοφόρο στα ταμεία. Αλλά το αυτονόητο που θα μπορούσε κανείς να ανακαλύψει θεματικά με τον τερατώδη Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ και τον μικρόσωμο Ντάνι Ντε Βίτο ήδη εξαντλήθηκε, και η νέα ιδέα περισσότερο παραπέμπει στους φαντασιακούς απόγονους της «Ημέρας της Μαρμότας». Μέχρι ενός σημείου, η ιδέα του εγκύου αυστριακού γίγαντα έχει την πλάκα της, αλλά το σενάριο δεν έχει τίποτα να πει από εκεί και πέρα. Τα αστεία είναι άνοστα στην κλισέ χολιγουντιανή παράδοση, ενώ παρεμβαίνει και η καταραμένη συνταγή που θέλει δράση και ρομάντζο. Η τρίτη της παρέας, η Έμα Τόμπσον, μη μαθημένη ακόμα από τις τυπικότητες των ΗΠΑ, λάμπει ερμηνευτικά, αλλά λάμπει τόσο αχρείαστα, που αποτελεί ένα μικρό παράδοξο εντός ταινίας. Δεν μπορείς βέβαια να αγνοήσεις κι ότι έχουμε κάτι ευγενικών προθέσεων, με μια νότα από ισότητα των φύλων, η οποία όμως υπάρχει μάλλον αυτοφυής και όχι απαραίτητα στο μυαλό του Ράιτμαν.
Βαθμολογία: