Ένας Μπαμπάς, Μα τι Μπαμπάς!
- Jingle All the Way
- 1996
- ΗΠΑ
- Αγγλικά
- Κωμωδία, Οικογενειακή
- 06 Δεκεμβρίου 1996
Ο Χάουαρντ Λάνγκστον, ένας έμπορος στρωμάτων, δεν προλαβαίνει να φτάσει έγκαιρα στο μάθημα καράτε του γιου του, Τζέιμι. Για να καλοπιάσει το απογοητευμένο αγόρι, του λέει πως μπορεί να ζητήσει ό,τι τραβάει η καρδιά του για τα Χριστούγεννα. Ο μικρός Τζέιμι ζητάει λοιπόν έναν Τούρμπο Μαν, τον πιο δημοφιλή υπερήρωα που κυκλοφορεί στα καταστήματα παιχνιδιών. Φυσικά, ο πολυάσχολος μπαμπάς ξεχνάει να αγοράσει το δώρο, και όταν πια το θυμάται, παραμονή των Χριστουγέννων, διαπιστώνει ότι όλες οι κούκλες Τούρμπο Μαν έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια. Αποφασισμένος να εκπληρώσει την επιθυμία του Τζέιμι πάση θυσία, ο Χάουαρντ ξεκινάει μια απίστευτη, γεμάτη απρόοπτα περιπλάνηση προς αναζήτηση του Τούρμπο Μαν.
Σκηνοθεσία:
Brian Levant
Κύριοι Ρόλοι:
Arnold Schwarzenegger … Howard Langston
Sinbad … Myron Larabee
Phil Hartman … Ted Maltin
Rita Wilson … Liz Langston
Jake Lloyd … Jamie Langston
Robert Conrad … αστυνόμος Alexander Hummell
Jim Belushi … ο Αϊ Βασίλης του Mall
Harvey Korman … ο πρόεδρος
Laraine Newman … η πρώτη κυρία
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Randy Kornfield
Παραγωγή: Michael Barnathan, Chris Columbus, Mark Radcliffe
Μουσική: David Newman
Φωτογραφία: Victor J. Kemper
Μοντάζ: Kent Beyda, Wilt Henderson, Adam Weiss
Σκηνικά: Leslie McDonald
Κοστούμια: Jay Hurley
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Αρνητική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Jingle All the Way
- Ελληνικός Τίτλος: Ένας Μπαμπάς, Μα τι Μπαμπάς!
Άμεσοι Σύνδεσμοι
- 2 Μπαμπάδες, Μα τι Μπαμπάδες (2014)
Παραλειπόμενα
- Τόσο ο σεναριογράφος Randy Kornfield (με έναν Power Ranger), όσο κι ο Chris Columbus (με έναν Buzz Lightyear) είχαν παρόμοιες εμπειρίες με κυνήγι παιχνιδιών την τελευταία στιγμή, εμπνεόμενοι έτσι το σενάριο. Ο δεύτερος έβαλε στοιχεία δικά του επί του κειμένου, θέλοντας να σατιρίσει την εμπορική τρέλα των γιορτών.
- Ο Columbus αρχικά ήθελε τον Joe Pesci ως Μάιρον, αλλά ο Sinbad κέρδισε τον ρόλο επειδή έμοιαζε ο σωματότυπος του με αυτόν του Schwarzenegger (αν και υπήρχε φόβος πως θα χαλάσει το “οικογενειακού” τύπου ίματζ του μια και παίζει τον “κακό”).
- Ο Schwarzenegger πληρώθηκε με 20 εκατομμύρια δολάρια για τη συμμετοχή του για τέταρτη φορά σε κωμωδία.
- Ένα ομιλών action-figure του Turbo-Man βγήκε παράλληλα στην αγορά, προκαλώντας σχόλια κριτικών που έλεγαν πως η ταινία βγήκε μόνο και μόνο για να πουληθεί το συγκεκριμένο παιχνίδι.
- Αρκετές από τις ατάκες των δύο πρωταγωνιστών ήταν προϊόντα αυτοσχεδιασμού, με κύρια “ευθύνη” αυτή του Sinbad.
- Το 1998, η εκδοτική εταιρία Murray Hill έκανε μήνυση στην 20th Century Fox για 15ο χιλιάδες δολάρια, υποστιρίζοντας ότι το σενάριο προέρχονταν από ένα κείμενο που είχαν πάρει από έναν δάσκαλο γυμνασίου, με τίτλο Could This Be Christmas?. Υπέδειξαν συνολικά 36 χαρακτηριστικές ομοιότητες, μέχρι και τα ονόματα των χαρακτήρων. Επιπροσθέτως, το κείμενο αυτό το είχαν ήδη στείλει από το 1994 στη Fox και άλλα στούντιο μήπως το ήθελαν για ταινία, χωρίς να πάρουν ποτέ απάντηση. Το 2001, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η 20th Century Fox ήταν ένοχη για λογοκλοπή, αλλά το 2004 η απόφαση αντιστράφηκε.
- Ακόμα και με αρνητικές κριτικές, το φιλμ κατάφερε να βγάλει από τα ταμεία 129,8 εκατομμύρια δολάρια (με μπάτζετ όμως των 75).
- Το 2014 βγήκε ένα straight-to-DVD σίκουελ, με πρωταγωνιστές τους Larry the Cable Guy και Santino Marella.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Η τζαζ ορχήστρα του Brian Setzer διασκευάζει κλασικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια, όπως το Jingle Bells, ενώ παρουσιάζει και ένα ορίτζιναλ, το So They Say It’s Christmas.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 30/12/2015
Ο Μπράιαν Λέβαντ προσπάθησε να προσαρμόσει την κωμική περιπέτεια με το κλίμα των γιορτών και τα έκανε θάλασσα. Βασικά, ξεπέφτει στα στάνταρ αυτού που αποκαλείται «χολιγουντιανή πατάτα», με όλα τα γνωστά κλισέ ενός χαμηλού μπλοκμπάστερ. Ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ δεν είναι βέβαια ό,τι χειρότερο στον έναν και μόνο κύριο ρόλο, αλλά λιγότερο λειτουργεί ως ήρωας δράσης, που του ταιριάζει, και περισσότερο ως κωμικός, που είναι ολίγον κρύος. Υποτίθεται ότι παρωδεί την καταναλωτική μανία των γιορτών, αλλά όλο το νόημα αυτό αντιστρέφεται, όταν η ίδια η ταινία είναι που φανερά συμμετέχει σε όλη αυτή την αρπαχτή. Το υψηλό μπάτζετ και το εορταστικό κλίμα προσθέτουν έναν λόγο να το δείτε, αλλά θα σας γίνει φανερό το γιατί στις ΗΠΑ η ταινία δεν έβγαλε το τρελό χρήμα. Διόλου περίεργη και η υποψηφιότητα του Λέβαντ στα Χρυσά Βατόμουρα.
Βαθμολογία: