Η ταινία ακολουθεί την αφήγηση του κατά Λουκά Ευαγγελίου από τη γέννηση του Θεανθρώπου, τη συνάντησή με τους μαθητές, τα θαύματα και τις παραβολές, μέχρι τη Σταύρωση και την Ανάσταση.

Σκηνοθεσία:

John Krish

Peter Sykes

Κύριοι Ρόλοι:

Brian Deacon … Ιησούς Χριστός

Rivka Neuman … Μαρία

Yosef Shiloach … Ιωσήφ

Talia Shapira … Μαρία Μαγδαληνή

Alexander Scourby … Λουκάς

Niko Nitai … Πέτρος

Ori Levy … Καϊάφας

Mosko Alkalai … Ματθαίος

Kobi Assaf … Φίλιππος

Eli Danker … Ιούδας Ισκαριώτης

Eli Cohen … Ιωάννης ο Βαπτιστής

Dina Doron … Ελισάβετ

Peter Frye … Πόντιος Πιλάτος

Shmuel Rodensky … Άννας

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Barnet Fishbein

Παραγωγή: John Heyman

Μουσική: Luigi Patruno, Luciano Salvemini

Φωτογραφία: Mike Reid

Μοντάζ: David De Wilde

Σκηνικά: Roy Stannard

Κοστούμια: Eti Khan, Rochelle Zaltzman

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Jesus
  • Ελληνικός Τίτλος: Ιησούς
  • Εναλλακτικός Τίτλος: The Jesus Film
  • Εναλλακτικός Τίτλος: The Jesus Movie

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Παραλειπόμενα

  • Όλη η ταινία γυρίστηκε σε φυσικούς χώρους στο Ισραήλ, και χρηματοδοτήθηκε από την παραθρησκευτική οργάνωση Campus Crusade for Christ. Η αρχική προσπάθεια να γίνει εντός του Χόλιγουντ είχε αποτύχει παταγωδώς, αφού κανένα στούντιο δεν την αναλάμβανε.
  • Ο παραγωγός John Heyman είχε δηλώσει πως οι δημιουργοί απλά μετάφραζαν το Ευαγγέλιο του Λουκά κατά γράμμα, δίχως να υπάρχει ουσιαστικά σκηνοθέτης ή παραγωγός.
  • Οι περισσότεροι στο καστ και οι 5.000 κομπάρσοι είναι Ισραηλινοί.
  • Τρεις ημέρες γυρισμάτων επαναλήφθηκαν από το μηδέν, επειδή φαίνονταν στα πλάνα  ευκάλυπτοι, κι ενώ τα συγκεκριμένα δέντρα δεν υπήρχαν την εποχή του Ιησού στην Παλαιστίνη.
  • Ο βρετανός Brian Deacon μεγάλωσε τα μαλλιά του και τα μούσια του μετά την έναρξη της παραγωγής, αλλά και πάλι του προστέθηκε περούκα, όπως και μια προσθετική μύτη, ώστε να μοιάζει περισσότερο με κάτοικος της Μεσογείου. Κατά τα γυρίσματα όμως έπαθε πνευμονία, και σε κάποιες σκηνές βλέπουμε σωσίες του.
  • Ο εβραίος ερμηνευτής του Πέτρου, ο Niko Nitai, αναφέρθηκε ότι έγινε χριστιανός κατά τη διάρκεια της παραγωγής.
  • Το αρχικό μοντάζ ήταν στις 4 ώρες.
  • Οι προφορές των ισραηλινών ηθοποιών δυσαρέστησαν τον παραγωγό, και ντουμπλαρίστηκαν όλοι από αγγλόφωνους ηθοποιούς.
  • Οι παραγωγοί κατήγγειλαν τη Warner Bros. που κυκλοφόρησε παράλληλα το Ένας Προφήτης Μα Τι Προφήτης των Monty Python, και έφτασαν σε σημείο να σκεφτούν ακόμα και τη μήνυση.
  • Το 1999, η ταινία μετονομάστηκε σε The Story of Jesus for Children, και προστέθηκε σε αυτήν καινούργιο υλικό. Γνώμονας πλέον ήταν να είναι πιο αναίμακτη ως οικογενειακό θέαμα. Το 2001 προστέθηκε και μια εισαγωγή με θέματα από την Παλαιά Διαθήκη, ενώ τον επόμενο χρόνο σε VHS το φιλμ συνοδεύονταν από ανθρώπους που είχαν σχέση με την επίθεση της 9/11. Το 2003, βρέθηκε να συνοδεύει το ντοκιμαντέρ Jesus: Fact or Fiction?, και υπό αυτή τη μορφή μια θρησκευτική οργάνωση προσπάθησε να το προωθήσει στο Ιράκ την εποχή του πολέμου με τις ΗΠΑ.
  • Κατέχει το ρεκόρ, σύμφωνα με βιβλίο Guinness, της ταινίας που έχει μεταγλωττιστεί πιο πολλές φορές από κάθε άλλη. Και παρότι στα ταμεία μπήκε το 1979 μέσα κατά 2 εκατομμύρια δολάρια, πολλοί ισχυρίζονται πως είναι η ταινία που έχουν παρακολουθήσει οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη.
  • Και στα ελληνικά (από το 1999), με τις φωνές των: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος (Ιησούς), Τάσος Μασμανίδης (αφηγητής), Λουκάς Φραγκούλης (αρχάγγελος Γαβριήλ), Κώστας Σκώκος (δεύτερος αφηγητής), Λέτα Μουσούτη (Ελισάβετ), Μαίρη Σταυρακέλλη (Μαρία), Ντίνος Σούτης (Ιωάννης ο Βαπτιστής), Κώστας Δαρλάσης (Πέτρος), Βασίλης Ευταξόπουλος (Ηρώδης), Τάσος Κωστής (Πόντιος Πιλάτος), Κωνσταντίνος Τσάκωνας (Ιωσήφ), Πέτρος Δαμουλής (Ζακχαίος), Μανώλης Γιούργος, Ηλίας Ζερβός, Ράνια Ιωαννίδου, Βασίλης Καΐλας, Τηλέμαχος Κρεβάικας, Βίνα Παπαδοπούλου, Γιώργος Χριστόπουλος. Σκηνοθετική επιμέλεια: Λουΐζα Μητσάκου.

Γκαλερι φωτογραφιων

12 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *