Μια σειρά από αναποδιές θα φέρουν τον αρχαιολόγο Ιντιάνα Τζόουνς στα βάθη της Ινδίας, μαζί με τον μικρούλη Σορτ Ράουντ και τη μισότρελη τραγουδίστρια Γουίλι Σκοτ. Εκεί θα βρεθούν σε ένα φτωχικό χωριό, και θα αναλάβουν την αποστολή να επιστρέψουν μια μαγική πέτρα, μαζί και τα απαχθέντα παιδιά του χωριού από το σκοτεινό παλάτι του Πανκότ.

Σκηνοθεσία:

Steven Spielberg

Κύριοι Ρόλοι:

Harrison Ford … Indiana ‘Indy’ Jones

Kate Capshaw … Willie Scott

Ke Huy Quan … Short Round

Amrish Puri … Mola Ram

Roshan Seth … πρωθυπουργός Chattar Lal

Raj Singh … μαχαραγιάς Zalim Singh

Philip Stone … λοχαγός Philip Blumburtt

Roy Chiao … Lao Che

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Willard Huyck, Gloria Katz

Στόρι: George Lucas

Παραγωγή: Robert Watts

Μουσική: John Williams

Φωτογραφία: Douglas Slocombe

Μοντάζ: Michael Kahn

Σκηνικά: Elliot Scott

Κοστούμια: Anthony Powell

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Indiana Jones and the Temple of Doom
  • Ελληνικός Τίτλος: Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Ναός του Χαμένου Θησαυρού

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

Κύριες Διακρίσεις

  • Όσκαρ ειδικών εφέ. Υποψήφιο για μουσική.
  • Βραβείο Bafta ειδικών εφέ. Υποψήφιο για φωτογραφία, μοντάζ και ήχο.

Παραλειπόμενα

  • Πρίκουελ της ορίτζιναλ ταινίας, μια και η ιστορία διεξάγεται το 1935. Αυτό ήταν μια ιδέα του George Lucas, επειδή δεν ήθελε κι εδώ γερμανούς ναζί στο στόρι του.
  • Ο Lawrence Kasdan, σεναριογράφος του πρώτου, απέρριψε την ευκαιρία να γράψει κι αυτό, μια και απεχθάνονταν το στόρι.
  • Το στόρι βασίστηκε στην κλασική περιπέτεια Γκάνγκα Ντιν (1939).
  • 120 ηθοποιοί πέρασαν από οντισιόν για τον ρόλο της Γουίλι Σκοτ, μεταξύ αυτών και η Sharon Stone. Για την τελική επιλογή, ο Spielberg ήθελε κάτι το τελείως αντίθετο από τη Μάριον των Κυνηγών.
  • Ο Quan επιλέχτηκε μέσω ανοιχτού καλέσματος για κάστινγκ στο Λος Άντζελες, όπου πήραν μέρος 6.000 παιδιά.
  • Στις αρχικές ιδέες για το σενάριο, ο Ιντιάνα Τζόουνς διέσχιζε το Σινικό Τείχος με μοτοσυκλέτα, ανακαλύπτοντας έναν χαμένο κόσμο δεινοσαύρων. Μία άλλη, είχε ως σκηνικό ένα στοιχειωμένο κάστρο στη Σκοτία.
  • Επειδή η επίσημη Ινδία είδε το στόρι ως δυσφήμιση για αυτούς, δεν έδινε άδεια για γυρίσματα αν δεν γίνονταν σημαντικές σεναριακές αλλαγές. Έτσι, τα γυρίσματα έγιναν στη Σρι Λάνκα, με σκηνικά εφέ που αναπαριστούσαν το χωριό, τον ναό και το παλάτι. Όταν η ταινία έκανε πρεμιέρα, το θέμα βρήκε συνέχεια με έντονη κριτική επί το πώς παρουσιάζονταν ο ινδουισμός επί του φιλμ, με τον Shashi Tharoor, μετέπειτα πρέσβη του ΟΗΕ, να προβαίνει σε έντονη διαμαρτυρία.
  • Εδώ γνώρισε ο Spielberg τη σύζυγο του, που δεν ήταν άλλη από την πρωταγωνίστρια Kate Capshaw.
  • Το μπάτζετ έφτασε στα 28,2 εκατομμύρια δολάρια, 10 πάνω από την προηγούμενη ταινία, ενώ τα κέρδη σταμάτησαν στα 333,1, αρκετά λιγότερα από την ορίτζιναλ.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Το τραγούδι που ανοίγει την ταινία είναι το Anything Goes, που ερμηνεύει εδώ η Kate Capshaw. Είχε πρωτοβγεί το 1936 με την ομότιτλη ταινία που έπαιζε ο Bing Crosby, ενώ το τραγούδι εκεί το έλεγε η Ethel Merman.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 13/10/2019

Αντίθετα με τον Πόλεμο των Άστρων, η δεύτερη ταινία της σειράς του Ιντιάνα Τζόουνς θεωρείται από τους περισσότερους και η πλέον αδύναμη. Ο ίδιος ο Στίβεν Σπίλμπεργκ τη θεώρησε πολύ σκοτεινότερη από όσο έπρεπε, αλλά στην πραγματικότητα υπερτερεί ένα ελαφρύ κλίμα, κυρίως στο τραβηγμένο χιούμορ, που ώρες-ώρες παραείναι κόμικ. Παρόλα αυτά, δεν είναι καθόλου άσχημη περιπέτεια, το αντίθετο μάλιστα, κι λογικά αφήνει ικανοποιημένους τους φαν της σειράς, μια και διατηρεί το όλο κλίμα, έστω κι αν ξεφεύγει λιγάκι από τη μυθολογία του ήρωα περί όσων τον περιβάλλουν, δίνοντας και εντύπωση «διαλείμματος» από τη σειρά αν την κοιτάξεις ως ολότητα.

Αυτό όμως το «σκοτεινή» δεν είναι και άτοπο, αλλά είναι και δοσμένο περίτεχνα, έτσι ώστε να μην πετάει έξω το οικογενειακό κοινό. Μπορεί λοιπόν να έχουμε έναν αρχιερέα του κακού που βγάζει έξω μια καρδιά, αλλά όταν έχουμε ένα τσούρμο παιδιά που χρίζουν βοήθειας, επέρχεται η ισορροπία. Ακόμα περισσότερο, αυτός ο απίθανος μικρούλης από το Βιετνάμ, που θα μπορούσε να συγκαταλεγεί στους πλέον εμβληματικούς παιδικούς χαρακτήρες στο εμπορικό σινεμά, είναι χάρμα ιδέσθαι.

Φύγαμε βέβαια λίγο από την αρχαιολογία, ένα από τα μυστικά επιτυχίας του Ίντι, αλλά και η καθαρή εξωτική περιπέτεια δεν ήταν πολλές φορές καλύτερη από εδώ. Η μαγεία του Σπίλμπεργκ δεν είναι αδιόρατη ούτε από εδώ, αλλά φαίνεται η απουσία του Λόρενς Κάσνταν επί του σεναρίου, που θα του έδιναν μια πιο ογκώδη οντότητα. Ίσως ο πιο προσωπικός Ίντι από όλους, ακόμα κι αν ο δημιουργός του δεν δήλωνε απόλυτα ικανοποιημένος με αυτόν.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

30 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *