Η Λίζα Πετροβασίλη θα κάνει την άρρωστη για να μην πάει σχολείο. Έτσι θα γνωρίσει και θα παντρευτεί τον γιατρό Δημήτρη Παπαδόπουλο, εγκαταλείποντας το σχολείο στην τελευταία τάξη. Οι υποχρεώσεις όμως της συζυγικής ζωής θα κάνουν τη Λίζα να νοσταλγήσει τα ανέμελα σχολικά χρόνια, και θα πάρει την απόφαση να γραφτεί στην τελευταία τάξη, κρυφά από τον άντρα της. Όμως δεν τα πάει καλά στις σπουδές της και δέχεται τη βοήθεια ενός προγυμναστή, που της σύστησε ο φιλόλογος της. Σύντομα όμως οι συχνές απουσίες της από το σπίτι κινούν τις υποψίες του άντρα της, που νομίζει ότι τον απατάει, και οι κρυφές συναντήσεις της με τον καθηγητή που την προγυμνάζει για το σχολείο φαίνονται να επιβεβαιώνουν τις υποψίες του.

Σκηνοθεσία:

Αλέκος Σακελλάριος

Κύριοι Ρόλοι:

Αλίκη Βουγιουκλάκη … Λίζα Πετροβασίλη

Δημήτρης Παπαμιχαήλ … Δρ Δημήτρης Παπαδόπουλος

Λάμπρος Κωνσταντάρας … Λάμπρος Πετροβασίλης

Διονύσης Παπαγιαννόπουλος … Κος Νικητέας

Γιώργος Κωνσταντίνου … Ιωάννης Λάβδας

Θόδωρος Μορίδης … γυμνασιάρχης Οικονομίδης

Δημήτρης Νικολαΐδης … Κος Γκίκας

Τζόλυ Γαρμπή ….Τασία

Καίτη Πάνου … Ελένη Πετροβασίλη

Καίτη Λαμπροπούλου … Καίτη Νικολάου

Θόδωρος Έξαρχος … γυμναστής

Δέσποινα Νικολαΐδου … Ρούλα Γκραβάνη

Γιώργος Βελέντζας … καθηγητής

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Αλέκος Σακελλάριος

Παραγωγή: Θεοφάνης Δαμασκηνός, Κλέαρχος Κονιτσιώτης, Βίκτωρ Μιχαηλίδης

Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις

Φωτογραφία: Αριστείδης Καρύδης-Φουκς

Μοντάζ: Αριστείδης Καρύδης-Φουκς

Σκηνικά: Πέτρος Καπουράλης

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μη αρκούντα στοιχεία.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Χτυποκάρδια στο Θρανίο
  • Διεθνής Τίτλος: Heartbeats at the Desk
  • Διεθνής Εναλλακτικός Τίτλος: Throbs at the Desk

Σεναριακή Πηγή

  • Θεατρικό: Skolka Skolan των Istvan Bekeffy, Stella Adorjan.
  • Θεατρικό: Χτυποκάρδια στο Θρανίο του Αλέκου Σακελλάριου.

Παραλειπόμενα

  • Πρόκειται για συμπαραγωγή Ελλάδας (Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης) και Τουρκίας (Birsel Film), και γυρίστηκε ταυτόχρονα σε δύο εκδοχές, μία για την κάθε γλώσσα. Στην τουρκική εκδοχή (με τίτλο: Siralardaki Heyecanlar), που για σοβαρή πολιτική συγκυρία δεν έμελλε να παιχτεί στη γείτονα χώρα παρά μετά από καιρό, παίζει μονάχα η Αλίκη Βουγιουκλάκη από το ελληνικό καστ.
  • Προηγήθηκε το 1962 η θεατρική παράσταση του Σακελλάριου (όπου πάλι πρωταγωνιστούσε η Βουγιουκλάκη), βασισμένη με τη σειρά της σε ουγγρικό θεατρικό. Εκείνο είχε γίνει ήδη ταινία το 1939 στην Ιταλία και το 1949 στην Ουγγαρία, ενώ στα ελληνικά είναι γνωστό ως Αδικαιολόγητη Απουσία.
  • Το Κολέγιο της Φιλοθέης της ταινίας ήταν στην πραγματικότητα το Γυμνάσιο Αμαρουσίου (μετονομάστηκε σε 1ο Λύκειο Αμαρουσίου). Εκεί είχε μικρότερη φοιτήσει η Βουγιουκλάκη.
  • Πρώτη ταινία για τη Βουγιουκλάκη στη Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης, ενώ ακολούθησαν άλλες πέντε. Θεοφάνης Δαμασκηνός και Βίκτωρ Μιχαηλίδης έμελλε να γίνουν οι κουμπάροι στον γάμο της με τον Παπαμιχαήλ. Ήταν και η πρώτη της εκτός Φίνος Φιλμ, μετά το 1959.
  • Με 591.675 εισιτήρια, ήρθε στη 2η θέση ανάμεσα σε 92 ελληνικές ταινίες της σαιζόν.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Η Αλίκη Βουγιουκλάκη ερμηνεύει τα: Χτυποκάρδια, Σ’ Αγαπώ, Ο Αμαξάς, Ο Χορός της Αλίκης (Χόρευε Τουίστ) και Τα Νιάτα.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 29/3/2010

Για την άποψη μου περί της ταινίας, θα ζητήσω ένα μεγάλο συγνώμη, αφού ξέρω πως είναι αγαπημένη πολλών από σας. Η ταινία του Αλέκου Σακελάριου είναι γεμάτη ένα σωρό σκηνές που μπορεί να θεωρούνται πλέον κλασικές, αλλά φέρει όλες τις αμαρτίες της εποχής της. Χαλαρό σενάριο στα όρια του χύμα, ερμηνείες όμοιες με όσα ήδη ξέραμε για τους συγκεκριμένους (κρυφό σίκουελ-εκμετάλλευση του «Το Ξύλο Βγήκε από τον Παράδεισο») και σκηνοθεσία υπέρ των τύπων. Φυσικά και θα απολαύσετε τραγούδια όπως το «Τουίστ», «Καροτσέρη, Τράβα», θα γελάσετε με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και την παραγγελιά του στο ζαχαροπλαστείο και με το «Ναυσικά» στο οποίο κολλάει η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Ώρες-ώρες, η κριτική είναι πολύ ψυχρό πράγμα, αλλά δεν θα την άλλαζα με τίποτα…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

16 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *