
Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος
- Harry Potter and the Sorcerer's Stone
- Harry Potter and the Philosopher's Stone
- 2001
- Μ. Βρετανία
- Αγγλικά
- Έπος, Οικογενειακή, Περιπέτεια, Φαντασίας
- 30 Νοεμβρίου 2001
Ο Χάρι Πότερ ζει με τον θείο Βέρνον και τη θεία Πετούνια, μετά τον θάνατο των γονιών του. Απ’ την πλευρά τους, τα μέλη της θετής του οικογένειας δέχθηκαν με δυσαρέσκεια την παρουσία του ορφανού συγγενή τους. Όπως είναι λογικό, τα επερχόμενα ενδέκατα γενέθλια του Χάρι δεν έχουν να του προσφέρουν καμία απολύτως χαρά. Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, δεν θα υπάρξουν δώρα, ούτε καν μία γλυκιά κουβέντα. Φέτος όμως μια κουκουβάγια φέρνει ένα μυστηριώδες γράμμα με παραλήπτη τον Χάρι. Ο τρομοκρατημένος θείος Βέρνον το καταστρέφει, πριν ο Χάρι μπορέσει να το διαβάσει. Από εκεί και πέρα κάθε μέρα μια κουκουβάγια μ’ ένα νέο γράμμα καταφθάνει στο σπίτι των Ντάρσλι. Μια μέρα όμως τους επισκέπτεται ένας γίγαντας με το όνομα Χάγκριντ, που θα αποκαλύψει ένα απίστευτο μυστικό: ο Χάρι Πότερ είναι μάγος!
Σκηνοθεσία:
Chris Columbus
Κύριοι Ρόλοι:
Daniel Radcliffe … Harry Potter
Emma Watson … Hermione Granger
Rupert Grint … Ron Weasley
Richard Harris … Albus Dumbledore
Alan Rickman … Severus Snape
Maggie Smith … Minerva McGonagall
Robbie Coltrane … Rubeus Hagrid
Ian Hart … Quirinus Quirrell
John Hurt … Garrick Ollivander
Warwick Davis … Filius Flitwick
Richard Griffiths … Vernon Dursley
Fiona Shaw … Petunia Dursley
Harry Melling … Dudley Dursley
Julie Walters … Molly Weasley
Bonnie Wright … Ginny Weasley
Chris Rankin … Percy Weasley
James Phelps … Fred Weasley
Zoe Wanamaker … Rolanda Hooch
Matthew Lewis … Neville Longbottom
Tom Felton … Draco Malfoy
David Bradley … Argus Filch
John Cleese … Nicholas de Mimsy-Porpington
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Steve Kloves
Παραγωγή: David Heyman
Μουσική: John Williams
Φωτογραφία: John Seale
Μοντάζ: Richard Francis-Bruce
Σκηνικά: Stuart Craig
Κοστούμια: Judianna Makovsky
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Harry Potter and the Sorcerer’s Stone
- Ελληνικός Τίτλος: Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος
- Εναλλακτικός Τίτλος: Harry Potter and the Philosopher’s Stone
Άμεσοι Σύνδεσμοι
Σεναριακή Πηγή
- Μυθιστόρημα: Harry Potter and the Philosopher’s Stone της J.K. Rowling.
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για Όσκαρ μουσικής, σκηνικών και κοστουμιών.
- Υποψήφιο για Bafta καλύτερης βρετανικής ταινίας, δεύτερο αντρικό ρόλο (Robbie Coltrane), σκηνικά, κοστούμια, ειδικά εφέ και μακιγιάζ/κομμώσεις.
Παραλειπόμενα
- Η Warner Bros πλήρωσε το 1999 το ποσό των 1,65 εκατομμυρίων δολαρίων για να αγοράσει τα δικαιώματα του βιβλίου, και την επόμενη χρονιά ξεκίνησαν στη Μεγάλη Βρετανία τα γυρίσματα.
- Στην τελική λίστα για να αναλάβουν τη σκηνοθεσία βρίσκονταν οι: Terry Gilliam, Jonathan Demme, Mike Newell, Alan Parker, Wolfgang Petersen, Rob Reiner, Ivan Reitman, Tim Robbins, Brad Silberling, M. Night Shyamalan και Peter Weir. Αρχικά, είχε προσφερθεί ανοιχτά στον Steven Spielberg, αλλά αυτός το απέρριψε, επειδή το φαντάζονταν με κινούμενα σχέδια.
- Η Rowling πρόβαλε την απαίτηση η ταινία να γυριστεί στα Leavesden Film Studios, όπως και σε ιστορικά κτήρια ανά τη Βρετανία, αλλά και ολόκληρο το καστ να αποτελείται από βρετανούς ή ιρλανδούς ηθοποιούς. Έτσι, άμεσα απορρίφθηκαν οι Rosie O’Donnell και Robin Williams, που αρχικά τους είχαν προσφερθεί ρόλοι. Οι δε Robbie Coltrane, Maggie Smith και Alan Rickman ήταν καθαρά επιλογές της συγγραφέως.
- Ο Daniel Radcliffe πληροφορήθηκε ότι πήρε τον ρόλο του Χάρι Πότερ (ο δεύτερος ρόλος στην τότε καριέρα του), καθώς βρίσκονταν στην μπανιέρα του. Επιλέχθηκε μετά από επιμονή του Chris Columbus.
- Ντεμπούτο στον κινηματογράφο για την Emma Watson.
- Στο αρχικό σενάριο, η Drew Barrymore είχε έναν μικρό ρόλο. Ήταν δηλωμένη φαν του βιβλίου.
- Ο Alec Guinness ήταν σοβαρός υποψήφιος για να γίνει ο Ντάμπλντορ, αλλά έφυγε από τη ζωή πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα.
- Ο William Moseley, που αργότερα γνωρίσαμε από τα Χρονικά της Νάρνια, πέρασε από οντισιόν για Χάρι Πότερ.
- Αυτή ήταν η πιο εμπορική ταινία για το 2001, με έσοδα 975,1 εκατομμύρια δολάρια. Το μπάτζετ της ήταν 125. Μετά από επανεκδόσεις με τα χρόνια, τα έσοδα έφτασαν στα 1,018 δισεκατομμύρια δολάρια.
- Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Νίκος Κουζούπης (Χάρι Πότερ), Σταμάτης Τσάκωνας (Ρον Ουέσλι/Γκόιλ), Μαίρη Ζούρα (Ερμιόνη Γκρέιντζερ), Κώστας Δαρλάσης (Άλμπους Ντάμπλντορ), Ντίνος Σούτης (Βόλντεμορτ), Ελπίδα Μπραουδάκη (Μινέρβα ΜακΓκόναγκαλ), Μανώλης Γιούργος (Χάγκριντ), Τάσος Κωστής (θείος Βέρνον), Μαριάννα Τριανταφυλλίδου (θεία Πετούνια), Γιώργος Λαχανάς (Ντάντλι), Γιώργος Χριστόπουλος (Φιλτς), Φωτεινή Ντεμίρη (Ντόρις Κρόκφορντ/Κα Χουτς), Σπύρος Μπιμπίλας (καθηγητής Κούιρελ), Γιάννης Στεφόπουλος (Γκρίπχουκ/Κράμπε/Φλιντ), Γιώργος Πετρόχειλος (Ολιβάντερ), Νίκος Παπαδόπουλος (ξωτικό ταμίας/σταθμάρχης), Μιχαέλα Αντωνίου (Λι Τζόρνταν), Δημήτρης Μάριζας (Τζορτζ Ουέσλι/Φρεντ Ουέσλι), Υρώ Λούπη (Ντράκο Μαλφόι), Λουκάς Φραγκούλης (καθηγητής Φλίτγουικ/Καπέλο), Παναγιώτης Κουζούπης (Νέβιλ Λονγκμπότομ), Σοφία Παναηλίδου (Σίμους Μίλιγκαν/Τζίνι Ουέσλι/Αντζέλικα), Ζωή Ρηγοπούλου (Κα Ουέσλι), Δημήτρης Μυλωνάς (Πέρσι Ουέσλι), Κωνσταντίνος Τσάκωνας (Νικ), Νίκος Νίκας (καθηγητής Σνέιπ), Χρυσούλα Παπαδοπούλου (Ντιν Τόμας), Γιώργος Χατζηγεωργίου (Όλιβερ Γουντ), Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος (Φιρέντσε), Βίνα Παπαδοπούλου (εύσωμη κυρία/κυρία με καρότσι), Χρήστος Πλαΐνης (επιμελητής), Κατερίνα Γκίργκις, Νέστωρ Κοψιδάς. Σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Κουζούπης. Μετάφραση: Άγγελος Κόντης.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Αρχικά είχε επιλεγεί ο James Horner για το σκορ, αλλά δεν ήταν διαθέσιμος.
- Εδώ ακούγεται πρώτη φορά το Hedwig’s Theme, που έγινε το μουσικό σήμα κατατεθέν της σειράς.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 5/12/2001
Μετά από την πρωτόγνωρη επιτυχία που γνώρισε η σειρά μυθιστορημάτων της εγγλέζας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, ήρθε άμεσα η κινηματογραφική εκδοχή και η ισάξια επιτυχία ήταν αναμενόμενη. Ένα ολόκληρο σύμπαν χαρακτήρων και αντικειμένων ξετυλίγεται σε γοτθικούς ρυθμούς και παιδική ψυχοσύνθεση, επιβάλλοντας μία από τις εμπορικότερες ταινίες των καιρών μας. Ο αμερικανός Κρις Κολούμπους «διαβάζει» με σεβασμό κάθε σελίδα του βιβλίου -που έτσι δεν χάνει παντελώς την εγγλέζικη χροιά του-, αναπτύσσει με χάρη τους αναρίθμητους ήρωες του και, με μαγικό ραβδάκι τα ειδικά εφέ, μας συστήνει μια γοητευτική περιπέτεια για μικρούς αλλά και μεγάλους «μάγους».
Το καστ φαντάζει ιδανικό, η φωτογραφία του Τζον Σιλ είναι πολύχρωμα σκοτεινή, τα σκηνικά μεγαλεπήβολα και πιστά στη φαντασία μας, ενώ ο Τζον Γουίλιαμς πλάθει -μετά από δέκα μέτρια χρόνια- ένα άξιο και παιχνιδιάρικο μουσικό θέμα. Βέβαια, η σεναριακή πλευρά της ιστορίας μοιάζει υπερβολικά παιδιάστικη για το ωριμότερο κοινό, που θα προτιμήσει με τη σειρά του την πλαστική διάσταση της ταινίας, μην μπορώντας να ταυτιστεί με τους ήρωες. Απ’ την άλλη δεν θα συμμεριστούμε την εκκλησιαστική άποψη, που ανακάλυψε σατανικές διαθέσεις στο όλο θέμα. Μια ιδανική ευκαιρία για απόδραση. Μια εξιδανικευμένη εικόνα των παραμυθιών της γιαγιάς, αν και τα τελευταία παραμένουν, εμμένοντας αγέρωχα, ανώτερα!
Βαθμολογία: