Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά
- Harry Potter and the Chamber of Secrets
- 2002
- Μ. Βρετανία
- Αγγλικά
- Έπος, Οικογενειακή, Περιπέτεια, Φαντασίας
- 29 Νοεμβρίου 2002
Ο Χάρι επιστρέφει με τους φίλους του, Ρον Ουέσλι και Ερμιόνη Γκρέιντζερ, για τον δεύτερο χρόνο τους στη σχολή μαγείας Χόγκουαρτς. Οι τρεις τους καλούνται να αντιμετωπίσουν μυστήρια τα οποία ακόμη και οι δάσκαλοι της σχολής, Ντάμπλντορ, Σνέιπ και ΜακΓκόναγκαλ, όπως και ο Χάγκριντ, μοιάζουν να φοβούνται να αντιμετωπίσουν. Υπάρχει πραγματικά μια Κάμαρα με Μυστικά κρυμμένη κάπου μέσα στο Χόγκουαρτς; Μπορεί πραγματικά να ανοιχτεί μόνο από τον απόγονο του Σάλαζαρ Σλίθεριν; Υπάρχει πραγματικά κάποιο τέρας εκεί μέσα; Ή μήπως το τέρας έχει ήδη δραπετεύσει και είναι υπεύθυνο για ό,τι συμβαίνει στους μαθητές; Οι απαντήσεις βρίσκονται στο παρελθόν, αλλά και στο παρόν, και είναι στα χέρια των ηρώων μας να λύσουν και αυτό το μυστήριο.
Σκηνοθεσία:
Chris Columbus
Κύριοι Ρόλοι:
Daniel Radcliffe … Harry Potter
Emma Watson … Hermione Granger
Rupert Grint … Ron Weasley
Richard Harris … Albus Dumbledore
Alan Rickman … Severus Snape
Kenneth Branagh … Gilderoy Lockhart
Robbie Coltrane … Rubeus Hagrid
Maggie Smith … Minerva McGonagall
Miriam Margolyes … Pomona Sprout
Tom Felton … Draco Malfoy
Jason Isaacs … Lucius Malfoy
Toby Jones … Dobby (φωνή)
John Cleese … Nicholas de Mimsy-Porpington
Warwick Davis … Filius Flitwick
Richard Griffiths … Vernon Dursley
Fiona Shaw … Petunia Dursley
Harry Melling … Dudley Dursley
Julie Walters … Molly Weasley
Bonnie Wright … Ginny Weasley
Chris Rankin … Percy Weasley
James Phelps … Fred Weasley
Matthew Lewis … Neville Longbottom
Jim Norton … Κος Mason
Mark Williams … Arthur Weasley
David Bradley … Argus Filch
Gemma Jones … Poppy Pomfrey
Shirley Henderson … Moaning Myrtle
Robert Hardy … Cornelius Fudge
Julian Glover … Aragog (φωνή)
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Steve Kloves
Παραγωγή: David Heyman
Μουσική: John Williams
Φωτογραφία: Roger Pratt
Μοντάζ: Peter Honess
Σκηνικά: Stuart Craig
Κοστούμια: Lindy Hemming
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Harry Potter and the Chamber of Secrets
- Ελληνικός Τίτλος: Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά
Άμεσοι Σύνδεσμοι
Σεναριακή Πηγή
- Μυθιστόρημα: Harry Potter and the Chamber of Secrets της J.K. Rowling.
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για Bafta σκηνικών, ήχου και ειδικών εφέ.
Παραλειπόμενα
- Ο Frank Oz υποστήριξε σε συνέντευξη του ότι του πρόσφεραν τη σκηνοθεσία, όπου αυτός δεν αποδέχτηκε.
- Τα γυρίσματα ξεκίνησαν μόλις 3 ημέρες μετά την ευρεία διανομή του πρώτου μέρους στις αίθουσες.
- Η προσφορά στον Daniel Radcliffe ήταν για 125 χιλιάδες λίρες. Όμως, το σωματείο ηθοποιών επέμβηκε και το συμβόλαιο έκλεισε στις 2 εκατομμύρια λίρες.
- Η Shirley Henderson, στα 37 της, έγινε η γηραιότερη ηθοποιός που έπαιξε μαθήτρια του Χόγκουαρτς.
- Ο Richard Harris έφυγε από τη ζωή μόλις μία βδομάδα πριν βγει η ταινία στις αίθουσες.
- Παρότι το αντίστοιχο βιβλίο είναι το μικρότερο σε σελίδες της σειράς, η ταινία είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια των Χάρι Πότερ.
- Στον Hugh Grant προσφέρθηκε ο ρόλος του Λόκχαρτ, αλλά αναγκάστηκε να φύγει την τελευταία στιγμή, λόγω υποχρεώσεων.
- Η Zoe Wanamaker δεν επέστρεψε ως καθηγήτρια πετάγματος με σκούπα, επειδή ο μισθός της κρίθηκε μεγαλύτερος από ό,τι άντεχε η παραγωγή. Έτσι, γράφτηκε εκ νέου το κομμάτι της, με τη Maggie Smith να αναλαμβάνει τις περισσότερες ατάκες της.
- Ο Eddie Redmayne είχε περάσει από οντισιόν για τον Τομ Ριντλ. Αν εντέλει τα κατάφερνε, δεν θα μπορούσε να γίνει αργότερα ο Νιουτ Σκαμάντερ.
- Οι Richard E. Grant και Bill Nighy ήταν υποψήφιοι για τον ρόλο του Λούσιους Μαλφόι.
- Οι εισπράξεις του Scooby-Doo ανέβηκαν, λόγω του γεγονότος ότι η προβολή συνοδεύονταν από το πρώτο trailer της εν λόγω ταινίας.
- Και πάλι στα ύψη οι εισπράξεις, που έφτασαν τα 879,2 εκατομμύρια δολάρια. Το μπάτζετ ήταν στα 100.
- Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Νίκος Κουζούπης (Χάρι Πότερ), Σταμάτης Τσάκωνας (Ρον Ουέσλι/Γκόιλ), Μαίρη Ζούρα (Ερμιόνη Γκρέιντζερ), Θανάσης Κουρλαμπάς (Άντον Χερτ/Βόλντεμορτ), Ντίνος Σούτης (Άραγκογκ/Βασιλίσκος/φωτογράφος), Τάσος Κωστής (θείος Βέρνον), Μαριάννα Τριανταφυλλίδου (θεία Πετούνια), Κώστας Δαρλάσης (Άλμπους Ντάμπλντορ), Ελπίδα Μπραουδάκη (Μινέρβα ΜακΓκόναγκαλ), Σπύρος Μπιμπίλας (Ντόμπι), Μανώλης Γιούργος (Χάγκριντ), Τζίνη Παπαδοπούλου (Τζίνι Ουέσλι), Ζωή Ρηγοπούλου (Κα Ουέσλι), Χάρης Γρηγορόπουλος (Κος Ουέσλι), Υρώ Λούπη (Ντράκο Μαλφόι), Νίκος Νίκας (καθηγητής Σνέιπ), Γιώργος Πετρόχειλος (Λούσιους Μαλφόι), Όθων Μεταξάς (Τζάστιν), Νίκος Παπαδόπουλος (Γκίλντεροϊ Λόκχαρτ/σταθμάρχης), Δημήτρης Μάριζας (Τζορτζ Ουέσλι/Φρεντ Ουέσλι), Παναγιώτης Κουζούπης (Νέβιλ Λονγκμπότομ), Γιώργος Χριστόπουλος (Φιλτς), Δημήτρης Μυλωνάς (Πέρσι Ουέσλι), Χριστίνα Κουτσουδάκη (Κα Πόμφρεϊ), Σοφία Παναηλίδου (Σίμους Μίλιγκαν/Μυρτιά), Λέτα Μουσούτη (Κα Σπράουτ), Χρυσούλα Παπαδοπούλου (Ντιν Τόμας/Πηνελόπη), Γιώργος Χατζηγεωργίου (Όλιβερ Γουντ), Γιώργος Λαχανάς (Ντάντλι), Μιχαέλα Αντωνίου (Λι Τζόρνταν), Λουκάς Φραγκούλης (Καπέλο), Τάσος Μασμανίδης (Κορνήλιος Φατζ), Ντίνος Δουλγεράκης (Κος Μέισον), Σάσα Σοφού (Κα Μέισον), Κατερίνα Γκίργκις (γριά μάγισσα), Ιάσονας Τζάνες (Κόλιν), Νέστωρ Κοψιδάς. Σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Κουζούπης. Μετάφραση: Μιχαέλα Αντωνίου.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 1/12/2002
Η δεύτερη κινηματογραφική περιπέτεια του λαοφιλούς ήρωα της πένας της Τζ. Κ. Ρόουλινγκς είναι φτιαγμένη από τα υλικά επιτυχίας της πρώτης, κι απευθύνεται άμεσα στους απανταχού φαν που δεν είναι και λίγοι. Υπάρχουν κάποιοι νέοι χαρακτήρες (με εντυπωσιακότερο τον ψηφιακό «αντι-Γκόλουμ» Τόμπι), όμως δεν υπάρχει διάθεση για ουσιαστική ανανέωση, ούτε στους ήδη υπάρχοντες βασικούς χαρακτήρες, ούτε στην αφηγηματική δομή. Είναι αισθητή η πρόθεση για μια ατμόσφαιρα περισσότερο γοτθική, αλλά δουλεύεται τόσο άτολμα που κρίνεται αναίμακτη κι ανεπαίσθητη, μέσα στον καταλυτικά οικογενειακό χαρακτήρα του φιλμ. Σταθερά όμως δημιουργική η δράση και τα τεχνικά επιτεύγματα, έχουμε κι ένα συν ότι αισθανόμαστε ότι περνάμε στο προκείμενο της σειράς, ενώ οι ηθοποιοί κάνουν ένα βήμα ως προς το να οικειοποιηθούν τους χαρακτήρες τους με μια εξτρά άνεση στις κινήσεις τους. Βέβαια, όλα αυτά καλά, αλλά μια ιστορία αναφερόμενη στη μαγεία θα έπρεπε να έχει περισσότερη… μαγεία.
Βαθμολογία: