Σαν Φρανσίσκο, 1928. Ο Ντάσιελ Χάμετ, ένας καινούργιος συγγραφέας, προσπαθεί να καταξιωθεί σαν μυθιστοριογράφος και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα αφήνοντας πίσω του τις οδυνηρές μνήμες του παρελθόντος. Ενός παρελθόντος που συνδέεται με άσχημες εμπειρίες από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και με την καταστροφική συνήθεια του αλκοολισμού. Μια δυνατή φιλία όμως και ένα βαρύ αίσθημα χρέους τον φέρνουν για άλλη μία φορά κοντά στον παλιό τρόπο ζωής του. Στην πορεία όμως ανακαλύπτει ότι το τίμημα τελικά είναι πιο ακριβό απ’ ό,τι περίμενε, καθώς ξαφνικά βρίσκεται μπλεγμένος στη μυστηριώδη εξαφάνιση μιας όμορφης κινέζας ηθοποιού, που δούλευε σε καμπαρέ.

Σκηνοθεσία:

Wim Wenders

Κύριοι Ρόλοι:

Frederic Forrest … Dashiell Hammett

Peter Boyle … Jimmy Ryan

Marilu Henner … Kit Conger/Sue Alabama

Roy Kinnear … English Eddie Hagedorn

Elisha Cook Jr. … Eli

Lydia Lei … Crystal Ling

R.G. Armstrong … υπαστυνόμος O’Mara

Richard Bradford … ντετέκτιβ Bradford

Michael Chow … Fong Wei Tau

David Patrick Kelly … ‘The Punk’

Sylvia Sidney … Donaldina Cameron

Jack Nance … Gary Salt

Royal Dano … Pops

Lisa Lu … η βοηθός της Δις Cameron

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Ross Thomas, Dennis O’Flaherty

Στόρι: Thomas Pope

Παραγωγή: Ronald Colby, Don Guest, Fred Roos

Μουσική: John Barry

Φωτογραφία: Joseph F. Biroc

Μοντάζ: Janice Hampton, Marc Laub, Robert Q. Lovett, Randy Roberts

Σκηνικά: Dean Tavoularis

Κοστούμια: Ruth Morley

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Hammett
  • Ελληνικός Τίτλος: Ιδιωτικός Ντετέκτιβ Χάμετ

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα: Hammett του Joe Gores.

Κύριες Διακρίσεις

  • Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Κανών.

Παραλειπόμενα

  • Φόρος τιμής στον Dashiell Hammett, διάσημο για τα νουάρ μυθιστορήματα του κατά τη Χρυσή Εποχή του Χόλιγουντ, και σε καμία περίπτωση βιογραφία του.
  • Αρχικά ήταν να το αναλάβει ο Nicolas Roeg, αλλά αποχώρησε λόγω δημιουργικών διαφορών.
  • Ο Francis Ford Coppola προσέλαβε τον Wim Wenders για να κάνει κοντά του το αμερικανικό του ντεμπούτο. Τόσο όμως ο Coppola όσο και οι χρηματοδότες του στην Orion έμειναν δυσαρεστημένοι από αυτό που τους παρέδωσε ο Γερμανός, και σχεδόν ολόκληρη η ταινία γυρίστηκε εκ νέου. Οι φήμες έκτοτε υποστηρίζουν ότι το 70% του τελικού αποτελέσματος είναι σκηνοθετημένο από τον Coppola. Σε αυτό “συνηγορεί” το ύφος του φιλμ, που είναι γυρισμένο εξολοκλήρου σε στούντιο, στο ίδιο ύφος με το Μια Μέρα, Ένας Έρωτας (1981) και το Κότον Κλαμπ (1984). Ο Wenders αρνήθηκε από μεριάς του τέτοιου είδους συμμετοχή του Coppola, ακόμα και για το στάδιο του μοντάζ. Μέσα στο 1982 όμως έβγαλε το μικρού μήκους Reverse Angle: Ein Brief aus New York, που στην ουσία παρουσιάζει την ταλαιπωρία που υπέστη κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Και όπως επιπλέον υποστήριξε, όταν ζήτησε ένα αρνητικό του αρχικού φιλμ για να βγάλει το δικό του director’s cut, το στούντιο απάντησε ότι όλο το υλικό είχε καταστραφεί.
  • Ο Brian Keith αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον ρόλο του Τζίμι Ράιν, επειδή η παραγωγή τραβούσε χρονικά. Σε κάποια όμως μακρινά πλάνα που επιβίωσαν από την αρχική εκδοχή, είναι ορατός. Στο πρώτο επίσης γύρισμα, Κιτ Κόνγκερ ήταν η Ronee Blakley. Αυτή όμως “εξαφανίστηκε” επειδή ήταν η τότε σύζυγος του Wenders, και όταν έγιναν τα επαναληπτικά γυρίσματα, είχαν ήδη χωρίσει.
  • Ο Samuel Fuller, ίνδαλμα του γερμανού σκηνοθέτη, έχει ένα κάμεο πέρασμα ως γέρος στα μπιλιάρδα.
  • Έσχατη ταινία για τον Elisha Cook Jr., που εμφανίζεται εδώ ως φόρος τιμής στα παλιά νουάρ, έχοντας πρωταγωνιστήσει στο Γεράκι της Μάλτας (βασισμένο σε βιβλίο του Dashiell Hammett).

Γκαλερι φωτογραφιων

18 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *