
Αυτή είναι η ιστορία της Νταϊάν Φόσεϊ, μιας γυναίκας που εγκαταστάθηκε στη Ρουάντα, αφοσιώθηκε στη μελέτη του ορεινού γορίλα, μολονότι ερασιτέχνις κατάφερε να πλησιάσει και να επικοινωνήσει με τα επικίνδυνα αυτά θηλαστικά, ενώ παράλληλα πολέμησε τους λαθροθήρες που οδηγούσαν σε αφανισμό το είδος.
Σκηνοθεσία:
Michael Apted
Κύριοι Ρόλοι:
Sigourney Weaver … Dian Fossey
Bryan Brown … Bob Campbell
Julie Harris … Roz Carr
John Omirah Miluwi … Sembagare
Iain Cuthbertson … Δρ Louis Leakey
Constantin Alexandrov … Claude Van Veeten
Iain Glen … Brendan
Maggie O’Neill … Kim
Michael J. Reynolds … Howard Dowd
Helen Fraser … Κα Van Vecten
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Anna Hamilton Phelan
Στόρι: Anna Hamilton Phelan, Tab Murphy
Παραγωγή: Terence A. Clegg, Arne Glimcher
Μουσική: Maurice Jarre
Φωτογραφία: John Seale
Μοντάζ: Stuart Baird
Σκηνικά: John Graysmark
Κοστούμια: Catherine Leterrier
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Gorillas in the Mist
- Ελληνικός Τίτλος: Γορίλες στην Ομίχλη
- Εναλλακτικός Τίτλος: Gorillas in the Mist: The Adventure of Dian Fossey
Σεναριακή Πηγή
- Βιβλίο: Gorillas in the Mist της Dian Fossey.
- Άρθρο: The Dark Romance of Dian Fossey του Harold T.P. Hayes.
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου (Sigourney Weaver), διασκευασμένου σεναρίου, μουσικής, μοντάζ και ήχου.
- Χρυσή Σφαίρα πρώτου γυναικείου ρόλου (Sigourney Weaver) σε δράμα, και μουσικής. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία (δράμα).
- Υποψήφιο για Bafta φωτογραφίας.
Παραλειπόμενα
- Οι γορίλες που αλληλεπιδρούν με την πρωταγωνίστρια είναι στην πραγματικότητα ηθοποιοί σε κοστούμια. Ο Michael Apted επέμενε στη χρήση αληθινών γοριλών, αλλά οι συγκεκριμένες λήψεις χρειάστηκαν τη δουλειά του εξπέρ Rick Baker, που όμως δεν ακολούθησαν κατά γράμμα την αναλογία του αληθινού ζώου. Για τη μέγιστη ασφάλεια του συνεργείου, οι αληθινοί γορίλες κρατούνταν σε μια απόσταση, ενώ τα μωρά τους που έρχονταν σε επαφή με τους ηθοποιούς ήταν στην πραγματικότητα χιμπατζήδες ανάλογα “μακιγιαρισμένοι”, μια και ήταν πλέον επικίνδυνο να τους έβλεπαν οι ενήλικοι γορίλες στο πλάι των μικρών τους.
- Η Jessica Lange απέρριψε τον πρώτο ρόλο λόγω εγκυμοσύνης.
- Σε κάποιο αρχικό στάδιο, ήταν να το αναλάβει σκηνοθετικά ο Bob Rafelson.
- Τη συγκεκριμένη χρονιά, η Sigourney Weaver μπήκε στη λίστα των ηθοποιών που ήταν ταυτόχρονα υποψήφιοι για πρώτο και δεύτερο ρόλο. Η Weaver όμως δεν κέρδισε το αγαλματάκι ούτε εδώ, ούτε για το Εργαζόμενο Κορίτσι.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 29/1/2016
Το ακαδημαϊκό σινεμά στις καλύτερες του στιγμές, κι όποιος μείνει ασυγκίνητος, θα πει ότι έχει καρδιά πέτρα. Δεν είναι μονάχα που γνωρίζεις πως πρόκειται για αληθινή ιστορία, αλλά ο Άπτεντ σού θυμίζει συνεχώς το τι θα πει κτηνωδία και πώς ο άνθρωπος βάλλεται κατά της μητέρας φύσης. Ήταν μια εποχή που ο μέσος άνθρωπος έρχονταν σε πρωτόλεια επαφή με τόσο καυτά οικολογικά θέματα, με το φιλμ να παίζει ουσιαστικό ρόλο πάνω στη διαμόρφωση μιας νέας συνείδησης επί αυτών.
Η Σιγκούρνεϊ Γουίβερ ποτέ δεν ήταν καλύτερη από εδώ δραματουργικά, αναπλάθει μια ιδανική Φόσεϊ και παίρνει απάνω της όλο το έργο ερμηνευτικά και μυθοπλαστικά. Οι σκηνές που η ηρωίδα έρχεται σε κοντινή επαφή με τους γορίλες είναι συγκλονιστικές, και ήταν απαραίτητες για να μπούμε στο νόημα της βιογραφίας όσο κι αν κάποιοι μπορεί να τις εκλάβουν ως συγκινησιακά επιτηδευμένες. Σοβαρή και οσκαρική η δουλειά που γίνεται από τεχνικής πλευράς, όπως και η μουσική του Μορίς Ζαρ που ποτέ δεν απογοήτευε. Στα μείον η συμμετοχή του Μπράιαν Μπράουν, όχι λόγω του ηθοποιού, αλλά επειδή η ταινία δεν είχε ανάγκη το ρομαντικό στοιχείο και την ύπαρξη περιττής χολιγουντιανής μυθοπλασίας. Λειτουργεί πολύ καλύτερα ιδωμένη ως ντοκιουντράμα.
Βαθμολογία: