Αρχαία Αίγυπτος. Με την επιβίωση του ανθρώπινου γένους να κρέμεται από μία κλωστή, ένας απρόσμενος ήρωας ξεκινάει το μακρύ ταξίδι να σώσει την αγαπημένη του και τον κόσμο όλο. Ο Σεθ, ο ανελέητος θεός του σκότους, έχει αναλάβει τον θρόνο της Αιγύπτου, ανάγοντας τον κάποτε φιλήσυχο τόπο σε χάος και αψιμαχίες. Με μόνο μια χούφτα ηρωικών επαναστατών να αντιτίθενται, ο Μπεκ, ένας γενναίος θνητός, πετυχαίνει συμμαχία με τον πανίσχυρο θεό Ώρο, ενάντια στο Σεθ. Και καθώς η μάχη τούς οδηγεί ακόμα και πέρα από τα ζώντα, τόσο οι θεοί, όσο και οι θνητοί πρέπει να περάσουν δοκιμασίες κουράγιου και αυτοθυσίας, εάν θέλουν να είναι ζωντανοί για την τελική αναμέτρηση.
Σκηνοθεσία:
Alex Proyas
Κύριοι Ρόλοι:
Nikolaj Coster-Waldau … Horus
Gerard Butler … Set
Brenton Thwaites … Bek
Chadwick Boseman … Thoth
Elodie Yung … Hathor
Courtney Eaton … Zaya
Geoffrey Rush … Ra
Rufus Sewell … Urshu
Bryan Brown … Osiris
Rachael Blake … Isis
Emma Booth … Nephthys
Bruce Spence … ανώτατος κριτής
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Matt Sazama, Burk Sharpless
Παραγωγή: Basil Iwanyk, Alex Proyas
Μουσική: Marco Beltrami
Φωτογραφία: Peter Menzies Jr.
Μοντάζ: Richard Learoyd
Σκηνικά: Owen Paterson
Κοστούμια: Liz Keogh
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Αρνητική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Gods of Egypt
- Ελληνικός Τίτλος: Οι Θεοί της Αιγύπτου
Παραλειπόμενα
- Η ταινία βγήκε και τρισδιάστατη.
- Η Lionsgate προσδοκούσε αυτό να γίνει η αρχή για ένα νέο franchise, που θα ακολουθούσε την επιτυχία της σειράς Hunger Games. Από την άλλη, ο Proyas υπέγραψε να το σκηνοθετήσει ακριβώς επειδή ήταν ορίτζιναλ υλικό.
- Την τεχνική να δείχνουν οι θεοί ψηλότεροι από τους ανθρώπους, ο Proyas την ονόμασε “αντίστροφο Χόμπιτ”, μια και χρησιμοποιήθηκε η ίδια μέθοδος αλλοίωσης της εικόνας.
- Για μία σκηνή του Chadwick Boseman ως Θοθ, χρειάζονταν εκατοντάδες λήψεις από διαφορετικές γωνίες. Κι ενώ ο Boseman έπρεπε έτσι για μία σκηνή να ερμηνεύει επί 3 ημέρες, οι συμμετέχοντες σε αυτή είχαν τελειώσει σε μόλις μία τη δουλειά τους.
- Το φιλμ δεν έβγαλε ούτε τα έξοδα του, και σε αυτό βοήθησε η αυστραλιανή κυβέρνηση όπου επέβαλε εφορία στο ύψος του 46%, για τα γυρίσματα που έγιναν εκεί. Συνολικά, κόστισε 140 εκατομμύρια δολάρια (που όμως αυξάνονται μέσω των πολλών χρημάτων που πληρώθηκαν για τη φορολογία, κι απλά δεν εκτέθηκαν λογιστικά), ενώ έβγαλε 150,7.
- Από τη στιγμή που η Lionsgate προμόταρε την ταινία, δέχτηκε την αντίδραση αυτών που δεν αποδέχτηκαν λευκούς ηθοποιούς να ερμηνεύουν αιγύπτιες θεότητες. Η εταιρία με τον σκηνοθέτη απάντησαν απολογούμενοι για αυτό το ατυχές κάστινγκ.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 26/8/2017
Αυτή είναι η πλέον χαρακτηριστική ταινία προς απόδειξη ότι το Χόλιγουντ δεν είχε ποτέ κάποια προσωπική έχθρα με την ελληνική μυθολογία, όταν επιμελώς της «άλλαζε τα φώτα». Γιατί αυτό που παθαίνει εδώ η αντίστοιχη αιγυπτιακή δεν έχει προηγούμενο! Αλλά, κρατώντας την πρέπουσα ψυχραιμία και έχοντας πάντα κατά νου ότι… δεν μας πλάσαραν κάτι ως ντοκιμαντέρ, πάμε στο προκείμενο, και αυτό είναι ένα block-buster που απλά ατύχησε. Είναι ελάχιστα τα σημεία που ο θεατής θα νιώσει τη δύναμη του πανάκριβου φιλμ, ενώ είναι αστεία η παραπομπή του σε ταινία υπερηρώων, απλά με πλουμιστό, εξωτικό ντεκόρ και κοστούμια. Αν, πάλι, δεν το δείτε εξαρχής σαν έναν καλό λόγο για χλευασμό, θα παραδεχτείτε ότι η δράση είναι άφθονη, τα χρήματα της παραγωγής είναι φανερά ολούθε, ενώ μέσα στα κλισέ έχουμε τουλάχιστον πρωτότυπο χώρο δράσης. Κρίμα, φυσικά, αν σκεφτεί κανείς πόσα περίμεναν από αυτόν κάποτε οι φαν του Άλεξ Πρόγιας.
Βαθμολογία: