Ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση του αρχιστράτηγου του στρατού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Από την ομιχλώδη γέννηση του, μέχρι τον θάνατο του, το ντοκιμαντέρ αυτό εξετάζει την προσωπικότητα του σημαντικού αυτού αγωνιστή μέσα από την ιστορία, την ποίηση, τη λαογραφία, αλλά και κείμενα συναγωνιστών του, κείμενα των βιογράφων που βρέθηκαν στο πλευρό του στη διάρκεια του ένοπλου αγώνα, κείμενα από σοβαρές επιστολές, κείμενα που αφορούν στη δράση του τόσο σαν κλέφτης, αρματολός αλλά και αρχιστράτηγος του εθνικού απελευθερωτικού στρατού.

Σκηνοθεσία:

Νίκος Παπακώστας

Κύριοι Ρόλοι:

Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος … ο αφηγητής

Κεντρικό Επιτελείο:

Μουσική: Νίκος Παπακώστας

Φωτογραφία: Νίκος Παπακώστας

Μοντάζ: Τζανέτος Κομηνέας, Νίκος Παπακώστας

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μη αρκούντα στοιχεία.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Γεώργιος Καραϊσκάκης: Στα Σύνορα του Μύθου
  • Διεθνής Τίτλος: Georgios Karaiskakis: At the Border of Myth

Παραλειπόμενα

  • Εμφανίζονται ο καθηγητής της ιστορίας του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης Γιώργος Μαργαρίτης, ο ηπειρώτης καθηγητής της λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και συγγραφέας Βαγγέλης Αυδίκος, ενώ η ποίηση ανήκει στον Γιώργο Μπλάνα.
  • Για την ταινία συνεργάστηκαν επίσης ο Μάνος Λιδάκης στις ειδικές λήψεις και αρκετοί άλλοι φίλοι εθελοντές . Θα πρέπει να σημειωθεί η βοήθεια από τις Διοικήσεις του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, του Πολεμικού Μουσείου και του Ιδρύματος Λασκαρίδη για την παραχώρηση ιστορικού αρχειακού υλικού καθώς την παραχώρηση των χώρων τους για τη λήψη οπτικού υλικού.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 19/10/2021

Σε ένα ντοκιμαντέρ, κριτικά μετράει τόσο η ουσία περί της ανάλυσης του θέματος, όσο όμως και η οπτικοποίηση αυτής μέσω της τεχνικής ικανότητας του σκηνοθέτη. Αυτή η δουλειά του Νίκου Παπακώστα που σε πλημυρίζει με γνώση για έναν ήρωα που επιμένει να μην είναι αφανής μετά κι από τόσες γενιές Ελλήνων, πάσχει δυστυχώς ως προς τη δεύτερη προϋπόθεση που σε αφήνει αρκετά μετέωρο.

Οι αφηγήσεις του καθηγητή Μαργαρίτη και του καθηγητή Αυδίκου κρύβουν όλες εκείνες τις πληροφορίες που κάνουν αυτή την ταινία αξιοπρόσεκτη. Δεν επικεντρώνονται στον ήρωα όπως πράττουν τα σχολικά βιβλία, αλλά οριοθετούν σφαιρικά και μια ολόκληρη εποχή, κάτι το αναγκαίο για να μπορείς να πεις ότι διδάχτηκες αληθινά ιστορία. Συνοδεία αυτών η αφήγηση του Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου, που ναι μεν σε ωθεί στο να νιώσεις ότι ακούς αυτούσια τον Καραϊσκάκη, αλλά θα ήταν πολύ καλύτερο να συνοδεύονταν κατά πολύ λιγότερο από την εξίσου αυτούσια παρουσία του ηθοποιού.

Περνώντας καθαρά στο τεχνικό κομμάτι, οι πολλές αδυναμίες πάνω στην παρουσίαση των εικόνων που ζωντανεύουν την αφήγηση, όσο και του μοντάζ, υποβιβάζουν το αποτέλεσμα σε μια σεβαστότατη μεν, τηλεοπτική θέαση δε. Αυτό δεν σημαίνει ότι η τηλεόραση είναι ο μόνος χώρος που θα επιτρέπονταν η επαφή με τη συγκεκριμένη ταινία, αλλά ότι εκεί θα λειτουργούσε χωρίς από μεριάς μας να αναζητάμε εκείνα τα στάνταρ που επιβάλλει μια κινηματογραφική θέαση.

Σίγουρα ενδιαφέροντα όλα όσα θα πληροφορηθείτε για έναν μεγάλο αγωνιστή από εδώ, αλλά όχι εκείνη η ταινία τεκμηρίωσης που θα σας μείνει τόσο αξέχαστη όσο η γνώση που θα αδράξετε.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

9 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *