Η πορεία ενός από τους πιο ταλαντούχους κι επιτυχημένους κιθαρίστες και τραγουδοποιούς όλων των εποχών, του Τζορτζ Χάρισον, από τα πρώτα βήματά του στο Λίβερπουλ της Αγγλίας. Μια προσωποκεντρική ταινία με σπάνιες φωτογραφίες και βίντεο που δεν έχουν ξαναδημοσιευτεί, καθώς κι ανέκδοτα τραγούδια του πρώην Σκαθαριού. Το χρονικό της ζωής του ως μέλος των Beatles, η μετέπειτα σόλο επιτυχία του και η μεγαλύτερη αναζήτηση της ζωής του, η προσπάθεια να συμβιβάσει τον υλικό κόσμο με τον πνευματικό.

Σκηνοθεσία:

Martin Scorsese

Κύριοι Ρόλοι:

George Harrison … ο ίδιος (αρχείο)

Paul McCartney … ο ίδιος

John Lennon … ο ίδιος (αρχείο)

Ringo Starr … ο ίδιος

Eric Clapton … ο ίδιος

Ravi Shankar … ο ίδιος

Jane Birkin … η ίδια

Yoko Ono … η ίδια

Terry Gilliam … ο ίδιος

Eric Idle … ο ίδιος

Κεντρικό Επιτελείο:

Παραγωγή: Olivia Harrison, Martin Scorsese, Nigel Sinclair

Φωτογραφία: Martin Kenzie, Robert Richardson

Μοντάζ: David Tedeschi

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: George Harrison: Living in the Material World
  • Ελληνικός Τίτλος: George Harrison: Living in the Material World

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Bafta καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Παραλειπόμενα

  • Μετά τον θάνατο του George Harrison το 2001, αρκετοί ήταν που πλησίασαν τη χήρα του, Olivia, για να κάνουν μια ταινία βασισμένη στη ζωή του. Εκείνη όμως αρνούνταν, λέγοντας ότι το προσωπικό του αρχείο αρκούσε για να αφηγηθεί όσα εκείνος είχε ζήσει. Όταν όμως γνώρισε τον Scorsese, όχι μονάχα είπε το ναι, αλλά συμμετείχε και στην παραγωγή.
  • Μέσα στην ίδια χρονιά, η Olivia Harrison έδωσε άδεια και για μια συνοδευτική έκδοση, αφηγούμενη επίσης τη ζωή του συζύγου της.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Στο σάουντρακ περιλαμβάνονται και διάσημα τραγούδια του George Harrison ή απλά σε ερμηνεία δική του, αλλά σε ντέμο μορφή.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 6/10/2011

Η τέταρτη βόλτα του Scorsese από την ανθολογία της ροκ είναι και η καλύτερη μακράν. Βέβαια, πρέπει να προσημειώσω πως αν δεν είχαμε τη διάρκεια μαμούθ, θα είχαμε απλά ένα καλό ντοκιμαντέρ. Αλλά τώρα έχουμε ένα έργο-μία ζωή. Αυτός ήταν ο George Harrison, αυτή είναι η ζωή του και τα πολλά ερωτηματικά που αφήνει διάσπαρτα ο σκηνοθέτης είναι το μεγάλο ατού του έργου: επανατοποθετούν τον Harrison ως έναν αινιγματικό θρύλο της ροκ, κι ενώ τα χρόνια ήθελαν να τον θέσουν πολύ πίσω από τα δύο κυρίαρχα σκαθάρια. Και το αίνιγμα είναι το βασικότερο συστατικό στο χτίσιμο ενός θρύλου. Οι πολλές απαντήσεις είναι αυτές που έκαναν τη ζημιά στην τέχνη…

Όλη η ζωή του μεγάλου μουσικού απλώνεται στα μάτια μας. Λείπουν ελάχιστα περιστατικά ή άνθρωποι που έπαιξαν βασικό ρόλο στην ύπαρξη του, αλλά μένουν αδιόρατα, αφού με το πέρας του έργου, είμαστε αληθινά «γεμάτοι». Ο Scorsese εργάζεται πάνω στο απέραντο υλικό του με απίστευτο μεράκι. Τρομακτικά καλό δέσιμο της ιστορίας, υπέροχη ροή, εξαιρετικό μοντάζ και μια μουσική που κατακλύζει τα μέσα μας. Ακόμα και το αρχειακό υλικό είναι τόσο καλά δεμένο, που θα έλεγες πως είχε γυριστεί υπό την εποπτεία του Νεοϋορκέζου. Και για να είμαι ειλικρινής σε κάτι: δεν είναι ότι οι τελευταίες ταινίες του Scorsese είναι κακές, αλλά φοβάμαι πως πλέον θα έπρεπε να επικεντρωθεί σε έργα τεκμηρίωσης, αφού τόσο φανερά τα αγαπάει, για να βρει ξανά το παλιό του δημιουργικό κέφι.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

9 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *