Με έναν ντετέκτιβ στο κατόπι τους, δυο γοητευτικές τραγουδίστριες ταξιδεύουν στο Παρίσι για να γνωρίσουν τον άντρα των ονείρων τους. Για τη μία αυτός είναι ο πιο πλούσιος, ενώ για την άλλη ο πιο όμορφος.

Σκηνοθεσία:

Howard Hawks

Κύριοι Ρόλοι:

Jane Russell … Dorothy Shaw

Marilyn Monroe … Lorelei Lee

Charles Coburn … Σερ Francis ‘Piggy’ Beekman

Elliott Reid … Ernie Malone

Tommy Noonan … Gus Esmond Jr.

Taylor Holmes … Κος Esmond Sr.

Norma Varden … λαίδη Beekman

George Winslow … Henry Spofford III

Steven Geray … διευθυντής ξενοδοχείου

Marcel Dalio … ειρηνοδίκης

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Charles Lederer

Παραγωγή: Sol C. Siegel

Μουσική: Leigh Harline, Lionel Newman, Hal Schaefer, Herbert W. Spencer

Φωτογραφία: Harry J. Wild

Μοντάζ: Hugh S. Fowler

Σκηνικά: Lyle R. Wheeler, Joseph C. Wright

Κοστούμια: Travilla

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Gentlemen Prefer Blondes
  • Ελληνικός Τίτλος: Οι Άνδρες Προτιμούν τις Ξανθιές
  • Εναλλακτικός Τίτλος: Howard Hawks’ Gentlemen Prefer Blondes
  • Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Οι Άντρες Προτιμούν τις Ξανθιές

Άμεσοι Σύνδεσμοι

  • Οι Άνδρες Παντρεύονται Μελαχρινές (1955)

Σεναριακή Πηγή

  • Κόμικ: Gentlemen Prefer Blondes της Anita Loos.
  • Θεατρικό: Gentlemen Prefer Blondes των Joseph Fields, Anita Loos.

Παραλειπόμενα

  • Όλα ξεκινούν το 1925 με το κόμικ μυθιστόρημα της Anita Loos, που το 1928 μεταφέρθηκε στο βωβό σινεμά από τον Malcolm St. Clair (πάντα με τον τίτλο Gentlemen Prefer Blondes). Ακολούθησε το 1949 η μεγάλη επιτυχία στο Μπρόντγουεϊ (740 σερί παραστάσεις) που είχε συστήσει την Carol Channing στον πρώτο ρόλο. Η ταινία δεν χρειάστηκε να ανατρέξει στην ορίτζιναλ πηγή, παίρνοντας και τα περισσότερα μουσικά της κομμάτια απευθείας από το θεατρικό.
  • Η Jane Russell ήταν τότε πιο διάσημη από τη συμπρωταγωνίστρια της, και πληρώθηκε με συμβόλαιο 200ων χιλιάδων δολαρίων για να εμφανιστεί. Η Monroe, που έκτοτε έγινε περιζήτητη, είχε έναν μισθό μόλις 500ων δολαρίων την εβδομάδα.
  • Παρότι δεν αναφέρεται πέρα από τον Hawks κάποιος άλλος στη σκηνοθεσία, τα στοιχεία θέλουν τη μιούζικαλ σκηνοθεσία να ανήκει αποπληκτικά στον χορογράφο Jack Cole. Όπως ο ίδιος ο Hawks αργότερα παραδέχτηκε, δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα μουσικοχορευτικά νούμερα (κάποιοι είπαν ότι δεν παραβρίσκονταν καν στα γυρίσματα τους).
  • Μετά την επιτυχία του φιλμ, Monroe και Russell τιμήθηκαν αφήνοντας τα αποτυπώματα τους στο πεζοδρόμιο του Κινεζικού Θέατρου Grauman στο Χόλιγουντ.
  • Το 1955 ήρθε κι ένα σίκουελ (Gentlemen Marry Brunettes), όπου η Jane Russell πρωταγωνιστεί, αλλά σε ολότελα διαφορετικό χαρακτήρα. Δίπλα της είναι η Jeanne Crain, με το φιλμ να μη γνωρίζει καμία επιτυχία.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Hoagy Carmichael και Harold Adamson έγραψαν δύο ορίτζιναλ τραγούδια για το φιλμ, το When Love Goes Wrong και το Anyone Here for Love?. Η μεγάλη όμως επιτυχία ήρθε από ένα έτοιμο από το θεατρικό κομμάτι, το Diamonds Are a Girl’s Best Friend, που με τη φωνή της Marilyn Monroe (και το ροζ της φόρεμα) γνώρισε τεράστια επιτυχία.
  • Η Eileen Wilson ντουμπλάρει στα τραγούδια την Jane Russell.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 6/1/2018

Από τα πλέον διασκεδαστικά μιούζικαλ που συμμετείχε η Μέρλιν Μονρόε, αν και είναι άδικο να το «χρεώσουμε» ειδικά σε αυτήν, μια και η Τζέιν Ράσελ «τραβάει κουπί» απολύτως ισοδύναμα (όχι όμως ως ειδικό βάρος, μια και η Μέρλιν προσφέρει περισσότερο σε λάμψη και η Ράσελ σε ερμηνεία). Βασικά, όποιος ασχοληθεί με το φιλμ προσέχοντας να βρει το από κάτω νόημα, μάλλον χάνει την ώρα του. Βρισκόμαστε στην αυτοκρατορία της ψυχαγωγικής αθωότητας, αλλά ταυτόχρονα σε μία εκ των καλών της στιγμών. Τα μουσικοχορευτικά νούμερα εμπεριέχουν επί τον πλείστον χιούμορ, όμορφες νότες και εικόνες από αυτές που μονάχα το μιούζικαλ της κλασικής technicolor περιόδου μπορούσε να προσφέρει (ακόμα και το κιτς είναι εδώ γουστόζικο). Αλλά ευτυχώς και οι υπόλοιπες σκηνές δεν χάνουν το ενδιαφέρον τους, με το πακέτο να είναι ολοκληρωμένο και περίλαμπρο. Ειδικά η πρώτη συνάντηση της Μονρόε με τον Τσαρλς Κόμπερν βγάζει εξαιρετικό χιούμορ, εν μέσω ενός λεπτοκομμένου κειμένου. Μπορεί ο Χάουαρντ Χόουκς να είχε και σημαντικότερες ποιοτικά στιγμές, αλλά εδώ κεντάει μέσα στην όλη ελαφρότητα του πράγματος.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

26 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *