
Τριχωτή Επίθεση
- Furry Vengeance
- 2010
- ΗΠΑ
- Αγγλικά
- Κωμωδία, Μαύρη Κωμωδία, Οικογενειακή
- 27 Μαΐου 2010
Ένας κτηματομεσίτης μετακομίζει από το Σικάγο στο Όρεγκον, μια και πρέπει να επιβλέψει το κτίσιμο ενός οικισμού. Όταν όμως το τελευταίο του πρότζεκτ απειλεί τα σπίτια των ζώων του τοπικού δάσους, τα ίδια τα ζώα αναζητούν εκδίκηση, μετατρέποντας έναν δρόμο υπό κατασκευή σε πεδίο μάχης επικών διαστάσεων. Η μάχη της φύσης ενάντια στον άνθρωπο μόλις άρχισε…
Σκηνοθεσία:
Roger Kumble
Κύριοι Ρόλοι:
Brendan Fraser … Dan Sanders
Brooke Shields … Tammy Sanders
Ken Jeong … Neal Lyman
Matt Prokop … Tyler Sanders
Angela Kinsey … Felder
Skyler Samuels … Amber
Rob Riggle … Riggs
Patrice O’Neal … Gus
Eugene Cordero … Cheese
Toby Huss … Wilson
Wallace Shawn … Δρ Christian Burr
Gerry Bednob … Κος Gupta
Alice Drummond … Κα Martin
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Michael Carnes, Josh Gilbert
Παραγωγή: Keith Goldberg, Robert Simonds
Μουσική: Edward Shearmur
Φωτογραφία: Peter Lyons Collister
Μοντάζ: Lawrence Jordan
Σκηνικά: Stephen J. Lineweaver
Κοστούμια: Alexandra Welker
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Αρνητική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Furry Vengeance
- Ελληνικός Τίτλος: Τριχωτή Επίθεση
Παραλειπόμενα
- Όταν το 2004 η New Line Cinema είχε αγοράσει το αρχικό σενάριο, προορίζονταν για για να πρωταγωνιστεί ο Steve Carell. Το 2007, όμως, οι αναφορές ήθελαν να αντικαθίσταται από τον Samuel L. Jackson, ενώ ακούγονταν και το όνομα του Jeremy Piven. Εντέλει το 2009, τη θέση της New Line είχαν πλέον πάει η Summit Entertainment και η Participant Media, στην πρώτη μεταξύ τους συνεργασία. Και πριν την τελική τους επιλογή για τον πρώτο ρόλο, υποψήφιοι ήταν και οι Bryan Cranston, Jim Carrey και Will Ferrell.
- Ήταν ιδέα του Roger Kumble να μη μιλάνε τα ζώα.
- Για την Brooke Shields ήταν ο πρώτος ρόλος σε στουντιακή παραγωγή από το 1999.
- Ο Dick Van Dyke είχε ανακοινωθεί στο καστ, αλλά δεν “επιβίωσε” στο μοντάζ.
- Εδώ ολοκλήρωσε την κινηματογραφική της πορεία η Alice Drummond, ενώ 6 χρόνια μετά έφυγε από τη ζωή.
- Κάποια στιγμή, ο Brendan Fraser είχε δηλώσει πως ντρέπονταν για αυτή την ταινία.
- Κατατάχτηκε στο νούμερο 9 των εμπορικών αποτυχιών της χρονιάς για τις ΗΠΑ. Συνολικά έβγαλε διεθνώς 36,2 εκατομμύρια δολάρια, αλλά το κόστος ήταν στα 35.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 25/5/2010
Θα μπορούσε κανείς να πει το ιπποδρομιακό «μουλάρι ο Αστραχάν» και να προσθέσει ακόμα ένα γκανιάν για τα επόμενα Χρυσά Βατόμουρα. Έλα όμως που μέσα στην χοντράδα της η ταινία πετυχαίνει να εκμαιεύσει λίγο αβασάνιστο γέλιο, που από άλλες -πιο φιλόδοξες- παραγωγές λείπει τελείως. Στην «Κλουζό» λογική που τα ατυχήματα γίνονται για να διασκεδάσει το κοινό, η ταινία του Roger Kumble δεν κοροϊδεύει ως προς τις προθέσεις της. Είναι μπαρούφα και το φωνάζει ολόψυχα. Κι αυτό της δίνει πόντους…
Υπάρχει και το μήνυμα της εκδίκησης της φύσης, στην απλοϊκότερή του φυσικά εκδοχή, αλλά και μια αθωότητα στη βαρβαρότητα, αφού οι εγκληματίες είναι, κατά φύσιν, αθώοι. Ο Brendan Fraser δεν τις γλυτώνει τις πεπονόφλουδες, αλλά τα βραβεία «Raccoon of the Year» βρήκαν τον νικητή τους. Miscast η Brooke Shields, αφού είναι φανερά μεγαλύτερη σε ηλικία από τον Fraser, και βραβείο Χαζής Εκφοράς Λόγου από τους δεύτερους χαρακτήρες. Τώρα, βέβαια, αν με ρωτήσετε για το αν αξίζει τα λεφτά του, δεν θα σας απαντούσα, επειδή έχω τρεις γάτες και απειλούμαι…
Βαθμολογία: