Ο Ψυχρός Πόλεμος γίνεται «ψυχρότερος», καθώς ο μυστικός πράκτορας 007 ταξιδεύει στη μυστηριώδη, εξωτική Κωνσταντινούπολη για να αποσπάσει από τη σοβιετική πρεσβεία έναν αποκωδικοποιητή μυστικών σημάτων. Εκεί, ο Τζέιμς Μποντ ερωτεύεται την Τατιάνα Ρομάνοβα, μια ρωσίδα πράκτορα που προσφέρεται να τον βοηθήσει. Η Ρομάνοβα νομίζει ότι παραπλανά τους Βρετανούς προς όφελος της KGB, άθελά της όμως εξυπηρετεί τα σχέδια της οργάνωσης SPECTRE, που ζητεί εκδίκηση για τον θάνατο του μέλους της, δόκτορα Νο.

Σκηνοθεσία:

Terence Young

Κύριοι Ρόλοι:

Sean Connery … James Bond

Daniela Bianchi … Tatiana Romanova

Pedro Armendariz … Ali Kerim Bey

Lotte Lenya … Rosa Klebb

Robert Shaw … Donald ‘Red’ Grant

Bernard Lee … M.

Walter Gotell … Morzeny

Vladek Sheybal … Kronsteen

Anthony Dawson … Ernst Stavro Blofeld

Lois Maxwell … Eve Moneypenny

Desmond Llewelyn … ταγματάρχης Boothroyd/Q

Eunice Gayson … Sylvia Trench

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Richard Maibaum, Berkely Mather

Στόρι: Johanna Harwood

Παραγωγή: Albert R. Broccoli, Harry Saltzman

Μουσική: John Barry

Φωτογραφία: Ted Moore

Μοντάζ: Peter R. Hunt

Σκηνικά: Syd Cain

Κοστούμια: Jocelyn Rickards

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: From Russia with Love
  • Ελληνικός Τίτλος: Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007 σε Παγίδα [αρχικός]
  • Εναλλακτικός Τίτλος: Ian Fleming’s From Russia with Love
  • Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Από τη Ρωσία με Αγάπη

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα: From Russia, with Love του Ian Fleming.

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα τραγουδιού (From Russia with Love).
  • Βραβείο Bafta φωτογραφίας (έγχρωμης).

Παραλειπόμενα

  • Μετά την επιτυχία του Δόκτωρ Νο όχι μονάχα δόθηκε άμεσα το πράσινο φως για τη συνέχεια, αλλά διπλασιάστηκε και το μπάτζετ. Και πάλι τα κέρδη ήταν υψηλότατα, αφού ενώ το μπάτζετ αυτό ήταν των 2 εκατομμυρίων δολαρίων, η ταινία εισέπραξε 79.
  • Ντεμπούτο για τον Desmond Llewelyn στον ρόλο του Q, ένα ρόλο που θα κρατήσει ως το 1999.
  • Παρότι δεν ήταν το επόμενο στη σειρά από πλευράς βιβλίων, το μυθιστόρημα επιλέχτηκε επειδή ήταν στα δέκα πιο αγαπημένα του πρόεδρου John F. Kennedy. Μάλιστα, η ταινία ήταν η τελευταία πριν φύγει για το μοιραίο ταξίδι στο Ντάλας.
  • Αρκετές ήταν οι ηθοποιοί που ήταν υποψήφιες για τον πρώτο γυναικείο ρόλο. Ανάμεσα σε αυτές οι: Sylva Koscina, Virna Lisi, Annette Vadim και Tania Mallet. Εντέλει επιλέχτηκε η υποψήφια για τον τίτλο Μις Κόσμος, η Daniela Bianchi, ως επιλογή του ίδιου του Connery. Στην ταινία η φωνή της ντουμπλάρεται από τη βρετανίδα θεατρική ηθοποιό Barbara Jefford.
  • Για τον ρόλο της Ρόζα Κλεμπ, η πρώτη επιλογή ήταν η Κατίνα Παξινού. Όμως, η ελληνίδα ηθοποιός δεν ήταν διαθέσιμη.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Πρώτη ταινία που αναλαμβάνει εξολοκλήρου τη μουσική ο συνθέτης ορόσημο της σειράς, John Barry. Ξεκινάει επίσης η μόδα των τραγουδιών του 007, με πρώτο εδώ το ομότιτλο από τη φωνή του Matt Monro (που όμως δεν ακούγεται στους τίτλους ως έχει).

Κριτικός: Νίκος Ρέντζος

Έκδοση Κειμένου: 5/8/2014

Κυνηγητό και πυροβολισμοί μέσα σε ένα κήπο-λαβύρινθο, με τον Τζέιμς Μποντ να καταδιώκεται από έναν θηριώδη ξανθό τύπο. Μερικά λεπτά αργότερα, ο Μποντ βρίσκεται στα χέρια του αντιπάλου του και πέφτει νεκρός. Ή μήπως όχι; Μα όχι βέβαια! Μια μάσκα “Μποντ” βγαίνει από το πρόσωπο του θύματος και ανακαλύπτουμε ότι όλο το σκηνικό είχε στηθεί για την εκπαίδευση των μελών της S.P.E.C.T.R.E. Δευτερόλεπτα αργότερα πέφτουν οι εναρκτήριοι τίτλοι της ταινίας, με γυναικεία σώματα να λικνίζονται στους ρυθμούς της μελωδίας του Τζον Μπάρι και τα γράμματα να περνάνε από πάνω τους! Με λίγα λόγια, εδώ (σχεδόν) ξεκινά ο κλασικός τρόπος έναρξης των ταινιών του Μποντ, ο οποίος μένει απαράλλαχτος εδώ και δεκαετίες!

Οι προσθήκες που γίνονται στο Από Τη Ρωσία Με Αγάπη, είναι πολλές. Εκτός από την pre-credits σεκάνς και τους εναρκτήριους τίτλους πάνω σε γυναικεία κορμιά, τα γκάτζετς του Μποντ κι ο άνθρωπος που του τα προμηθεύει, ο Q, κάνουν την εμφάνισή τους εδώ. Ο Q με τη μορφή του Desmond Llewelyn, αποτελεί τη μοναδική σταθερά μπροστά από τις κάμερες στις ταινίες του Μποντ. Οι Μποντ άλλαζαν αλλά ο Llewelyn παρέμεινε στη θέση του Q από το 1962 έως και το 1999 παρακαλώ, με μόνη παύση το φιλμ Live And Let Die (1973). Εμβληματική μορφή για το franchise και πάντα απολαυστικοί οι διάλογοι με τον Μποντ.

Πέρα από τις προσθήκες που θα ακολουθούν τα φιλμ του Μποντ για πάντα, το Από Τη Ρωσία Με Αγάπη, χειρίζεται πολύ καλά την ιστορία του, με αποτέλεσμα να παραμένει ενδιαφέρον ακόμα και σήμερα, σε αντίθεση με το Dr No, που δεν μπορεί να γοητεύσει εύκολα το σημερινό κοινό. Περιπέτεια κατασκοπείας, με όλη τη σημασία της λέξης, με προσεγμένους διαλόγους και με έμφαση στους κακούς της υπόθεσης, με τον Robert Shaw να κλέβει την παράσταση, ως ο ψυχρός και αμίλητος, για περίπου μιάμιση ώρα ταινίας, Λανγκ. Η σκηνή της πάλης μέσα στο βαγόνι του Όριεντ Εξπρές, ανάμεσα σε Μποντ και Λανγκ, είναι το σήμα κατατεθέν της ταινίας και παρότι 60 χρόνια μετά, μπορεί ακόμα να σε ενθουσιάσει με το πόσο καλά σκηνοθετημένη είναι. Κατά πόδας ακολουθεί τον Shaw η Lotte Lenya, στον ρόλο της σαδίστριας Rosa Klebb, υψηλόβαθμου στελέχους της Ρωσικής αντικατασκοπείας και νούμερο 3 της S.P.E.C.T.R.E.. Την εμφάνισή του εδώ κάνει κι ο αρχηγός της S.P.E.C.T.R.E., Ερνστ Μπλόφελντ. Ο Μπλόφελντ, για όσους δε θυμάστε, είναι ο τύπος που κρατάει στην αγκαλιά του πάντα μια γάτα Αγκύρας, ενώ το πρόσωπό του δεν αποκαλύπτεται παρά μόνο πέντε χρόνια μετά, στο You Only Live Twice

Στο Από Τη Ρωσία Με Αγάπη γίνεται ενδιαφέρουσα δουλειά από τον σκηνοθέτη, Τερενς Γιάνγκ, ο οποίος εκτός του ότι διατηρεί πολύ καλό ρυθμό στο φιλμ, χρησιμοποιεί και πολύ όμορφα κάδρα, πάντα με τη συμβολή του διευθυντή φωτογραφίας, Τεντ Μουρ, παίζοντας με το χώρο και το φωτισμό. Χαρακτηριστική, ενδεικτική της φωτογραφίας, σκηνή η κατάληξη της υπόγειας βαρκάδας του Μποντ με τον Κάριμ Μπέι και η αποβίβασή τους στην υπόγεια στοά. Ο Μποντ, σύμφωνα με ένα ντοκιμαντέρ που είχα παρακολουθήσει πριν χρόνια, του οποίου τον τίτλο αδυνατώ να θυμηθώ, χρωστάει πολλά στον Γιανγκ, καθότι τζέντλεμαν κι ο ίδιος και λάτρης της καλής ζωής, είναι αυτός που έδωσε τις γνώσεις του Μποντ στα καλά και ακριβά οινοπνευματώδη αλλά και το γενικότερο στιλ του Μποντ, καθώς ο Ίαν Φλέμινγκ τον παρουσίαζε ελαφρώς πιο σκληρό τύπο.

Αξιολογότατο κομμάτι, όχι μόνο της φιλμογραφίας του Μποντ αλλά και της περιπέτειας κατασκοπείας γενικά, το Από Τη Ρωσία Με Αγάπη είναι χαρακτηριστικό δείγμα αυτού που λέμε κλασικό φιλμ. Ο χρόνος του έχει φερθεί πολύ καλά και μπορεί ακόμα και σήμερα, να πλασάρεται στις πρώτες θέσεις των ταινιών του Μποντ, ενώ για πολλούς (και του Σον Κόνερι συμπεριλαμβανομένου) είναι η κορυφαία στιγμή των ταινιών του Μποντ. Βέβαια, σήμερα που γράφω αυτές τις γραμμές, έχουμε ένα Casino Royale και ένα Skyfall, να προβάλουν σαν ισχυροί αντίπαλοι, ας αφήσουμε όμως τον χρόνο να δείξει. Το Από Τη Ρωσία Με Αγάπη έχει ήδη δοκιμαστεί και η γεύση του όσο περνούν τα χρόνια παραμένει αναλλοίωτη.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

15 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *