Ο έξυπνος και γοητευτικός Τσαρλς, ενώ έχει μεγάλη επιτυχία στο γυναικείο φύλο, αρνείται πεισματικά να παντρευτεί. Όσο περισσότερο πηγαίνει με την παρέα του σε γάμους γνωστών του, τόσο πιο πολύ δεν θέλει ο ίδιος να αποχαιρετίσει την εργένικη ζωή. Μέχρι τη στιγμή που θα συναντήσει σε έναν ιδιαίτερο γάμο την ξεχωριστή Κάρι. Την ερωτεύεται κεραυνοβόλα και καθώς οι μήνες και οι γάμοι περνούν, δεν μπορεί να την ξεχάσει.

Σκηνοθεσία:

Mike Newell

Κύριοι Ρόλοι:

Hugh Grant … Charles

Andie MacDowell … Carrie

James Fleet … Tom

John Hannah … Matthew

Kristin Scott Thomas … Fiona

David Bower … David

Charlotte Coleman … Scarlett

Simon Callow … Gareth

Rowan Atkinson … πάτερ Gerald

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Richard Curtis

Παραγωγή: Duncan Kenworthy

Μουσική: Richard Rodney Bennett

Φωτογραφία: Michael Coulter

Μοντάζ: Jon Gregory

Σκηνικά: Maggie Gray

Κοστούμια: Lindy Hemming

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Four Weddings and a Funeral
  • Ελληνικός Τίτλος: Τέσσερις Γάμοι και μία Κηδεία

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ταινίας και αυθεντικού σεναρίου.
  • Χρυσή Σφαίρα πρώτου αντρικού ρόλου (Hugh Grant) σε κωμωδία/μιούζικαλ. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία (κωμωδία/μιούζικαλ), πρώτο γυναικείο ρόλο (Andie MacDowell) στην ίδια κατηγορία και σενάριο.
  • Βραβείο Bafta καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρώτου αντρικού ρόλου (Hugh Grant) και δεύτερου γυναικείου ρόλου (Kristin Scott Thomas). Υποψήφιο για δεύτερο αντρικό ρόλο (Simon Callow και John Hannah), δεύτερο γυναικείο ρόλο (Charlotte Coleman), σενάριο, μουσική, μοντάζ και κοστούμια.

Παραλειπόμενα

  • Γυρίστηκε μέσα σε τρεις βδομάδες, με το μικρό κόστος των 2,8 εκατομμυρίων λιρών. Οι εισπράξεις του παγκοσμίως έφτασαν στα 245,7 εκατομμύρια δολάρια, τοποθετώντας τότε την ταινία στην κορυφή των πλέον επικερδών βρετανικών ταινιών όλων των εποχών.
  • Σύμφωνα με τον Curtis, ξεκίνησε να γράφει το σενάριο από τα 34 του, όταν συνειδητοποίησε ότι παρέστη σε 65 γάμους εντός μιας περιόδου 11 ετών.
  • 70 ηθοποιοί πέρασαν από οντισιόν, πριν επιλεγεί ο Hugh Grant. Προσωπική επιλογή του σεναριογράφου ήταν ο Alex Jennings, ενώ υποψήφιος βρέθηκε να είναι και ο Alan Rickman.
  • Πρώτη επιλογή για τον ρόλο της Κάρι ήταν η Jeanne Tripplehorn, αλλά δεν μπόρεσε να παίξει λόγω ενός θανάτου στην οικογένεια της. Marisa Tomei και Sarah Jessica Parker ήταν επίσης υποψήφιες.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Η διασκευή του Love Is All Around των The Troggs από τους Wet Wet Wet παρέμεινε στο νούμερο ένα της Βρετανίας επί 15 εβδομάδες.

Κριτικός: Χάρης Καλογερόπουλος

Έκδοση Κειμένου: 15/1/2012

Σε άψογο «τρελούτσικο» βρετανικό στιλ, το φιλμ του Μάικ Νιούελ («Harry Potter and the Goblet of Fire», «Prince of Persia: The Sands of Time») ενσωματώνει τη ρομαντική κομεντί πάνω στο μοτίβο της «παλιοπαρέας τριαντάρηδων», καταφέρνοντας εξίσου να αφηγηθεί το μετ’ εμποδίων ειδύλλιο του Τσαρλς (Χιου Γκραντ) με την Αμερικανίδα Κάρι (Άντι ΜακΝτάουελ) και να ζωγραφίσει ένα σωρό ενδιαφέροντες χαρακτήρες, όπως αυτούς της Κριστίν Σκοτ Τόμας (παρότι είναι η «χαμένη» της πλοκής, κλέβει τις εντυπώσεις) και του Σάιμον Κάλοου (ο γλεντοκόπος μεσήλικας γκέι). Όσο για τον Γκραντ, με αυτό τον τύπο του ελκυστικά δύστοκου έκανε διεθνή καριέρα. Σε σενάριο του Ρίτσαρντ Κέρτις που είχε γράψει τη σειρά «Blackadder», εξού και η παρουσία του Ρόουαν Άτκινσον ως ιερέα.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

20 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *