Ένα βρετανικό πλοίο που μεταφέρει τον υψηλής τεχνολογίας αποκωδικοποιητή ATAC, χτυπά σε νάρκη και βυθίζεται. Ο Τζέιμς Μποντ καλείται να βρει και να φέρει πίσω την πολύτιμη συσκευή, και για τον σκοπό αυτό συνεργάζεται με τη Μελίνα, κόρη αρχαιολόγων που ζητά να εκδικηθεί την αδικαιολόγητη δολοφονία των γονιών της.

Σκηνοθεσία:

John Glen

Κύριοι Ρόλοι:

Roger Moore … James Bond

Carole Bouquet … Melina Havelock

Topol … Milos Columbo

Julian Glover … Αριστοτέλης Κριστάτος

Lynn-Holly Johnson … Bibi Dahl

Michael Gothard … Emile Leopold Locque

Cassandra Harris … κοντέσα Lisl von Schlaf

John Wyman … Erich Kriegler

Desmond Llewelyn … Q

Jill Bennett … Jacoba Brink

Lois Maxwell … Eve Moneypenny

Geoffrey Keen … Σερ Frederick Gray

James Villiers … Bill Tanner

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Richard Maibaum, Michael G. Wilson

Παραγωγή: Albert R. Broccoli

Μουσική: Bill Conti

Φωτογραφία: Alan Hume

Μοντάζ: John Grover

Σκηνικά: Peter Lamont

Κοστούμια: Elizabeth Waller

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: For Your Eyes Only
  • Ελληνικός Τίτλος: Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Για τα Μάτια σου Μόνο

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Συλλογή διηγημάτων: For Your Eyes Only του Ian Fleming.

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Όσκαρ τραγουδιού (For Your Eyes Only).
  • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα τραγουδιού (For Your Eyes Only).

Παραλειπόμενα

  • Σκηνοθετικό ντεμπούτο για τον John Glen, που ήταν σταθερός επί χρόνια στη σειρά, αλλά στις θέσεις του μοντέρ και του βοηθού σκηνοθέτη.
  • Από τη συλλογή διηγημάτων με τον ίδιο τίτλο, η ταινία δανείζεται στοιχεία από από το ομότιτλο κεφάλαιο και το Risico. Υπάρχουν όμως στοιχεία και από άλλες δουλειές του Ian Fleming, τα: Live and Let Die, Goldfinger και On Her Majesty’s Secret Service.
  • Τελευταίο Μποντ σε αποκλειστική παραγωγή της United Artists. Αμέσως μετά, το στούντιο συγχωνεύτηκε με τη Metro-Goldwyn-Mayer.
  • Το συμβόλαιο του Roger Moore με την Eon Productions είχε λήξει. Η απόφαση του ηθοποιού να διαπραγματευτεί πλέον ανά ταινία την αμοιβή του, οδήγησε την εταιρία σε αναζήτηση. Έτσι, λήφθηκαν κατά νου κάποια ονόματα ως πιθανά: Lewis Collins, Ian Ogilvy, Michael Billington και Michael Jayston. Ακόμα όμως και στον Timothy Dalton έγινε πρόταση, την οποία ο ηθοποιός αρνήθηκε.
  • Εκτός από Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία και Μπαχάμες, το κύριο μέρος των γυρισμάτων έγινε στη χώρα μας. Για την ακρίβεια, στην Κέρκυρα και τα Μετέωρα.
  • Στα Μετέωρα, ένας έλληνας αρχιερέας πληρώθηκε ώστε να αφήσει να γίνουν γυρίσματα στα μοναστήρια της περιοχής. Όμως, οι τοπικοί ιερείς δεν είχαν καμία πληροφόρηση, και έστειλαν το θέμα στα δικαστήρια. Εκεί, η απόφαση ήταν ότι στην εκκλησία άνηκε ο χώρος των μοναστηριών, αλλά όχι όσα αφορούν τα εκτός αυτών. Ως διαμαρτυρία, οι ιερείς παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων κλειδωμένοι μέσα στις μονές τους, κάνοντας όταν μπορούσαν κάποιο σαμποτάζ, όπως το να κρεμάνε τα ρούχα τους από τα παράθυρα, ή να γεμίζουν το εξωτερικό των μοναστηριών με σημαίες. Ακόμα και δοχεία με λάδι τοποθετούσαν ολόγυρα, ώστε να μην μπορεί το συνεργείο να προσγειώσει ελικόπτερα. Η παραγωγή έλυσε το πρόβλημα με φωτογραφικά τρικ, αλλά και κατασκευάζοντας σε κοντινό βράχο την πρόσοψη ενός μοναστηριού, όπως κι ένα κανονικό στα στούντιο Pinewood.
  • Ο Roger Moore είχε πρόβλημα με τα ύψη, και για να γυρίσει τις σκηνές στα Μετέωρα κατέφευγε πρώτα στο να πίνει αλκοόλ για να καταπραΰνει τα νεύρα του.
  • Κερδοφόρος κι αυτός ο 007, με σύνολο κερδών τα 195,3 εκατομμύρια δολάρια, έναντι κόστους των 28.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Ο Bill Conti ανέλαβε τη μουσική, και έγραψε και το ομότιτλο τραγούδι που έφτασε ως τις υποψηφιότητες των Όσκαρ. Η φωνή ανήκει στη Sheena Easton, αν και οι παραγωγοί προτιμούσαν αρχικά τους Blondie.

Κριτικός: Νίκος Ρέντζος

Έκδοση Κειμένου: 24/8/2014

Ο Μποντ πατά το πόδι του στην Ελλάδα και το περίφημο παραδοσιακό χορευτικό τραγούδι της Κέρκυρας, ο “Κερκυραϊκός” ή “Η Ρούγα”, γίνεται ίσως το πρώτο ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι που ακούγεται σε φιλμ του εξωτερικού(διορθώστε με αν κάνω λάθος), ενώ μερικές από τις ομορφιές της χώρας μας στήνουν το σκηνικό του Για τα Μάτια Σου Μόνο. Το ευχάριστο είναι ότι η διαφήμιση για τη χώρα μας γίνεται μέσω ενός από τα καλύτερα φιλμ της σειράς!

Το Για Τα Μάτια Σου Μόνο κατέχει ιδιαίτερα θέση στη φιλμογραφία του Μποντ για εμάς τους Έλληνες και ειδικά για τους Κερκυραίους. Επειδή ο γράφων έχει μεγαλώσει στην Κέρκυρα, δεν μπορεί να μην το δει με άλλα μάτια, ενθουσιασμένος, αναγνωρίζοντας τοποθεσίες αλλά και φυσιογνωμίες ντόπιων, που επιλέχθηκαν σε ρόλους κομπάρσων! Από το χωριό Πάγοι στο βόρειο μέρος της Κέρκυρας (παρουσιάζεται σαν Ισπανικό χωριό στο φιλμ αλλά η διαδρομή που γίνεται το κυνηγητό με το Deus Chevaux και τα στενάκια του χωριού είναι χαρακτηριστικά) μέχρι το Αχίλλειο και το Παλιό Φρούριο, είναι όλα μέρη γνώριμα για εμένα αλλά και για τους περισσότερους Κερκυραίους, που τυχαίνει να έχουν παρακολουθήσει το φιλμ.

Ευτυχώς, το Για Τα Μάτια Σου Μόνο, μετά τον διαστημικό Μποντ του Μουνρέικερ, επιχειρεί να προσεγγίσει με έναν περισσότερο αληθοφανές και γήινο τρόπο τον Μποντ και τον τρόπο δράσης του, χωρίς βέβαια να παύει να είναι θεαματικό και “τραβηγμένο” στις σκηνές δράσης. Ο Μποντ απαλλάσσεται από τα διάφορα γκάτζετς και βασίζεται περισσότερο στο μυαλό του και τις ικανότητές του ενώ για άλλη μια φορά, μετά το Η Κατάσκοπος Που Μ’ Αγάπησε, ο Μουρ παίζει έναν λίγο πιο σκληρό Μποντ, με χαρακτηριστική τη σκηνή που γκρεμίζει ένα αυτοκίνητο με τον επιβάτη του, από την κορυφή του Παλιού Φρουρίου. Το φλέγμα και το ειρωνικό ύφος του Μουρ δεν εξαφανίζονται αλλά εδώ είναι πιο συγκρατημένα.

Το bond girl της ταινίας είναι η πανέμορφη Κάρολ Μπουκέ, η οποία δεν ξεχωρίζει μόνο ως μια από τις πιο γοητευτικές παρουσίες στη σειρά αλλά και ως συμπρωταγωνίστρια του Μουρ, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής και δεν περιορίζεται στο ρόλο του σεξουαλικού αντικειμένου του Μποντ.

Ακόμα και ο κακός του φιλμ, ο Τζούλιαν Γκλόβερ (ο Grand Maester Pycelle του Game Of Thrones) στο ρόλο του Κριστάτου, είναι μακρυά από το στιλ των κακών που συναντάμε στις ταινίες του Μποντ. Χωρίς ερμηνευτικές υπερβολές και απαλλαγμένος από τη μεγαλομανία που επιδεικνύουν οι αντίπαλοι του Μποντ, δεν έχει σχέδια κατάκτησης του κόσμου και μεγάλων καταστροφών. Είναι ένας “επαγγελματίας” απατεώνας που θέλει να βγάλει λεφτά. Τίποτα παραπάνω.

Οι μόνες υπερβολές που συναντάμε στο φιλμ βρίσκονται στις σκηνές δράσης του. Είναι όμως απολαυστικές όπως πάντα, με χαρακτηριστικότερες το κυνηγητό με το Deus Chevaux και τη σκηνή που μηχανόβιοι και σκιέρ κυνηγούν τον Μποντ σε χιονοδρομικό κέντρο στην Ιταλία.

Το Για Τα Μάτια Σου Μόνο είναι μια από τις καλύτερες και πιο προσγειωμένες ταινίες του franchise του Μποντ. Ο Μουρ παρότι 54 ετών δίνει άλλη μια πειστική ενσάρκωση του 007 και οι συντελεστές του φιλμ δίνουν το σήμα για έναν λίγο πιο σκοτεινό Μποντ στη δεκαετία του ’80, ο οποίος όμως θα χαθεί ξανά στις επόμενες δύο ταινίες (ειδικά στο Octopussy), τις τελευταίες του Μουρ, και θα επανέλθει λίγα χρονιά μετά, με την αντικατάστασή του από τον Τίμοθυ Ντάλτον.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

19 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *