Αυτή είναι η ιστορία του Αμίν Ναγουαμπί, που άφησε πίσω του το Αφγανιστάν σε μικρή ηλικία, για ένα ομηρικό ταξίδι προς την ελευθερία. Ο Αμίν τώρα είναι 36 ετών, κάτοικος της Δανίας, ακαδημαϊκός κι έτοιμος να παντρευτεί τον επί χρόνια σύντροφο του. Έρχεται όμως αντιμέτωπος για πρώτη φορά μετά από χρόνια με το γεμάτο πόνο παρελθόν του και εκμυστηρεύεται την ιστορία του. Μια ιστορία που έχει ομοιότητες με πολλών προσφύγων που κατάφεραν να αποκτήσουν μια καινούργια ζωή, αλλά που κουβαλούν πάντα μαζί τους το τραύμα.

Σκηνοθεσία:

Jonas Poher Rasmussen

Κύριοι Ρόλοι:

Daniel Karimyar … Amin Nawabi (9-11 ετών) (φωνή)

Fardin Mijdzadeh … Amin Nawabi (15-18 ετών) (φωνή)

Milad Eskandari … Saif (8 ετών) (φωνή)

Belal Faiz … Saif (13-19 ετών) (φωνή)

Elaha Faiz … Fahima (13-18 ετών) (φωνή)

Zahra Mehrwarz … Fahima (28 ετών) (φωνή)

Sadia Faiz … Sabia (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Jonas Poher Rasmussen, Amin Nawabi

Παραγωγή: Natalie Farrey, Monica Hellstrom, Signe Byrge Sorensen

Μουσική: Uno Helmersson

Μοντάζ: Janus Billeskov Jansen

Σκηνικά: Jess Nicholls

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Flugt
  • Ελληνικός Τίτλος: Φυγή
  • Διεθνής Τίτλος: Flee

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας (Δανία), καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων και καλύτερου ντοκιμαντέρ.
  • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων.
  • Υποψήφιο για Bafta καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων και καλύτερου ντοκιμαντέρ.
  • Καλύτερη ταινία στο φεστιβάλ του Ανεσί.
  • Βραβείο καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ στα Ευρωπαϊκά Βραβεία.
  • Μέγα βραβείο επιτροπής για το παγκόσμιο τμήμα ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ του Sundance.

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Παραδοσιακό Σχέδιο & ελάχιστη ζωντανή εικόνα
  • Βασίζεται σε αφήγηση του Amin Nawabi στον σκηνοθέτη, κατά τη γνωριμία τους μέσα στη δεκαετία του 1990. Το όνομα όμως ενώ υπάρχει στους τίτλους, είναι μόνο ένα ψευδώνυμο.
  • Riz Ahmed και Nikolaj Coster-Waldau βοήθησαν στη δημιουργία και προώθηση της ταινίας μέσω του πόστου του εκτελεστή παραγωγής. Στην αγγλική βερσιόν, είναι αυτοί που παρέχουν την αφήγηση.
  • Έγινε η πρώτη ταινία στην ιστορία των Όσκαρ που ήταν ταυτόχρονα έγκυρη κι επιλεγμένη στις κατηγορίες των κινουμένων σχεδίων, ντοκιμαντέρ και ξενόγλωσσης ταινίας.

Κριτικός: Σοφία Γουργουλιάνη

Έκδοση Κειμένου: 2/11/2022

Το συλλογικό τραύμα ενός λαού και το βαθιά προσωπικό τραύμα ενός άντρα του 2022 καταφέρνει να πλέξει σε ένα (παν)ανθρώπινο κινηματογραφικό γαϊτανάκι ο Jonas Poher Rasmussen, παραδίδοντας ένα πανέμορφο και αποστομωτικά συγκινητικό ντοκιμαντέρ.

Ο Αμίν βρίσκεται να αναλογίζεται και να αντιμετωπίζει το παρελθόν του ενόψει του γάμου με τον σύντροφο του. Η προσωπική λοιπόν αυτή κρίσιμη καμπή μοιάζει να υπογραμμίζει με ένταση την προσπάθεια για μια καθαρή ματιά και για μια οριστική ρήξη ή συμφιλίωση με το παρελθόν. Η ιστορία του Αμίν ξεκινά στο Αφγανιστάν του 1984, για να διασχίσει χώρες και ηπείρους και να υποστεί διωγμούς και λοιπά πολιτικά δαιμόνια, μέχρι να βρει το οριστικό της σπίτι στη Δανία και στην αγκαλιά ενός άντρα.

Το «Flee» βασίζεται  στην animated απόδοση του παρόντος του Αμίν, την οποία -όμως- ο σκηνοθέτης πλέκει περίτεχνα με πραγματικές εικόνες και μαρτυρίες από τις διαδοχικές φάσεις της ιστορίας του Αφγανιστάν τα τελευταία περίπου 40 χρόνια. Ο συνδυασμός μοιάζει από κάθε πιθανή άποψη γόνιμος, δημιουργώντας μια ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα στη νηνεμία του σήμερα και την αδιάλειπτη ταραχή του χθες.

Το σενάριο είναι μια σφοδρή κατάθεση ψυχής, που παρά τη συχνά αποστασιοποιημένη αφήγηση, μοιάζει με ένα σχεδόν ακατέργαστο σεναριακό διαμάντι που σοκάρει με την απόλυτη του ειλικρίνεια. Και είναι μία από εκείνες τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου η ειλικρίνεια μπορεί να συνεπάρει με τη σφοδρότητα της σε βαθμό που κάνει την όποια κριτική να μοιάζει κενή νοήματος.

Πρόκειται για ένα μικρό κι αθόρυβο αριστούργημα που πιάνει στο κινηματογραφικό του στόμα περίτεχνα κι ωμά συλλογικές αλήθειες και εθνικά τραύματα.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

13 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

1 Σχόλια

  1. Ανώνυμος 7 Νοεμβρίου 2022

    Μια πολύ σπουδαία εμπειρία. Πρέπει να το δουν όλοι.