Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι κάθε σπίτι κατοικείται από τα φινς. Είναι κάτι γούνινα πλάσματα που εμφανίζονται στον ανθρώπινο κόσμο και αναλαμβάνουν τη φροντίδα του σπιτιού και της εστίας. Ο Φίνικ είναι ένα νεαρό φιν, που δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για την ευθύνη που έχει. Κάνει απλώς φάρσες στους «δικούς του», και αυτός είναι ο λόγος που καμία από τις οικογένειες δεν τον θέλει να μείνει για πολύ στο σπίτι του. Όλα αλλάζουν όταν μια νέα οικογένεια έρχεται στο σπίτι του, όπου τα κόλπα του Φίνικ φαίνεται να μην πιάνουν καθόλου, και γνωρίζει τη 13χρονη Κριστίν, ενώ στην πόλη αρχίζουν να συμβαίνουν ανεξήγητα γεγονότα. Ο Φίνικ και η Κριστίν, που είναι τόσο διαφορετικοί, θα πρέπει να συνεργαστούν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να λύσουν μια σειρά μυστηρίων και να σώσουν την πόλη.

Σκηνοθεσία:

Denis Chernov

Κύριοι Ρόλοι:

Mikhail Khrustalyov … Finnick (φωνή)

Veronika Golubeva … Kristina (φωνή)

Boris Dergachev … ο μπαμπάς της Kristina (φωνή)

Ida Galich … η μαμά της Kristina (φωνή)

Aleksandr Gudkov … Mafin (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Tatiana Belova, Denis Chernov, Aleksandr Kim, Lev Murzenko

Παραγωγή: Elena Chirkova, Yuliya Nikolayeva, Ilya Popov

Μουσική: Sergey Sidorov

Μοντάζ: Arkadiy Muratov

Σκηνικά: Olga Ovinnikova

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Finnick
  • Ελληνικός Τίτλος: Πνεύμα από Σπίτι

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
  • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Θάνος Λέκκας (Φίνικ), Ζωή Πετράκη (Κριστίν), Νίκος Παπαδόπουλος (ο μπαμπάς της Κριστίν), Τζίνη Παπαδοπούλου (η μαμά της Κριστίν), Σταύρος Σιούλης (Τζέι Μπι), Κωνσταντίνος Καϊκής (Μάφιν), Φώτης Πετρίδης (σκηνοθέτης), Βάσια Λακουμέντα (μάνατζερ), Ντίνος Σούτης (παππούς Φιν), Γιώργος Μαντάς (Μαρκ). Σκηνοθετική επιμέλεια: Τζίνη Παπαδοπούλου. Μετάφραση: Νατάσα Καψάλη.

Κριτικός: Ορέστης Μαλτέζος

Έκδοση Κειμένου: 5/10/2022

Με θυμάμαι σαν πεντάχρονο παιδί των 90s, περίοδος στην οποία η ανοιχτή τηλεόραση είχε εξέχουσα θέση σε κάθε σαλόνι, να επιλέγω να παρακολουθώ συγκεκριμένα προγράμματα όχι απαραίτητα επειδή καταλάβαινα κάθε έκφανση της πλοκής, η οποία έτσι κι αλλιώς απευθυνόταν σε ενήλικες, αλλά γιατί απλώς μου φαινόταν ενδιαφέρων ο τρόπος με τον οποίο παρουσιαζόταν. Οι ζωηροί χαρακτήρες, η εκφορά του χιούμορ, λίγο σλάπστικ αν πρόκειται για κωμωδία και ένας καλός γρήγορος ρυθμός είναι στοιχεία που βοηθούν στο να τραβήξουν το ενδιαφέρον ενός παιδιού, ασχέτως περιεχομένου. Μπορώ να πω ότι το «Πνεύμα από Σπίτι», ακόμα και με το νηπιακό κοινό που στοχεύει να απευθυνθεί, δεν θα ήταν μία από τις επιλογές μου.

Δεν είναι μόνο η ίδια η υπόθεση που εξελίσσεται χύμα στο κύμα, καθώς η βασική ιδέα που περιγράφεται ως πλοκή μοιάζει να ξεχνιέται από τους ίδιους τους δημιουργούς της όσο περνά η ώρα, σε σημείο ώστε από τα μισά της ταινίας και μετά να νομίζεις ότι παρακολουθείς άλλο έργο. Η συνοχή είναι κάτι που τα παιδιά αντιλαμβάνονται όσο μικρά και να είναι, αλλιώς δεν θα είχαν άποψη στο ποιο παραμύθι θέλουν να τους διαβάσουν οι γονείς τους πριν πέσουν για ύπνο. Και γενικά αν ξεκινούσα μια ταινία που λέει για ένα αόρατο πνεύμα που προκαλεί προβλήματα στους κατοίκους του σπιτιού και κατέληγα να βλέπω ένα κοριτσάκι να παριστάνει τη… Σερλόκα Χολμς τριγυρίζοντας σε μια ολόκληρη πόλη, θα έψαχνα να δω αν πάτησα κατά λάθος το τηλεκοντρόλ και άλλαξα κανάλι. Το ίδιο το σπίτι δεν ξαναεμφανίζεται μετά τα πρώτα 30 λεπτά!

Οι χαρακτήρες, όπως και οι φωνές των ηθοποιών που τους ζωντανεύουν, είναι ανελέητα χαζοχαρούμενοι και εκεί η συνοχή χάνεται ακόμα περισσότερο. Χαρακτήρες που εμφανίζονται δέκα φορές δεν παίζουν κανένα ρόλο στην πλοκή, ενώ άλλοι που βλέπεις μόνο δυο φορές δεν θα έβγαζες νόημα άμα δεν υπήρχαν. Και ενώ το σενάριο είναι ήδη αρκετά προβληματικό ως προς τη δομή του, η διακωμώδηση των καταστάσεων είναι κάπως άβολη. Δείτε απλώς τη μακροσκελή σκηνή στο τηλεοπτικό στούντιο για το πώς το γέλιο βγαίνει από καταστάσεις που στον πραγματικό κόσμο θα τις χαρακτηρίζαμε κακοποιητικές. Η Κρουέλα Ντε Βιλ που έγδερνε σκυλιά μοιάζει ακίνδυνο αγγελούδι μπροστά σε αυτό το γκροτέσκο κατασκεύασμα του χαρακτήρα σκηνοθέτη. Όχι ότι περιμένω να υπάρχει κριτική σκέψη σε ένα νηπιακό animation, αλλά ο τρόπος που η ταινία θέλει να προκαλέσει το γέλιο είναι ανάλογος τού να πέσει μια γριά από τις σκάλες και να σπάσει το κεφάλι της και εσύ να γελάς επειδή σκόνταψε. Το χαρακτηριστικό ξεκάθαρο μήνυμα των παιδικών ταινιών εδώ δεν υπάρχει, εκτός αν θεωρήσουμε μήνυμα το ότι ένα κορίτσι μπορεί να είναι πολύ πιο έξυπνο από ένα αγόρι.

Το «Πνεύμα από Σπίτι» δεν είναι ούτε κακή ταινία ούτε θα προκαλέσει κάτι αρνητικό σε οποιονδήποτε τη δει, εκτός από αφόρητη βαρεμάρα σε όποιον έχει περάσει το κατώφλι της εφηβείας. Είναι μια ανώδυνη και τεμπέλικη διασκέδαση και δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό σε αυτό για μια έξοδο στο σινεμά. Έχουμε δει πολλά τέτοια τεμπέλικα πράγματα σαν παιδιά, αλλά δεν μείναμε σε αυτά και εξελιχθήκαμε καλά… νομίζω.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

13 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *