
Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι
- Fifty Shades of Grey
- 50 Shades of Grey
- 2015
- ΗΠΑ
- Αγγλικά
- Αισθηματική, Δραματική, Ερωτική
- 12 Φεβρουαρίου 2015
Όταν η φοιτήτρια λογοτεχνίας Αναστάζια Στιλ πηγαίνει να πάρει συνέντευξη από τον πλούσιο Κρίστιαν Γκρέι, ως χάρη για τη συγκάτοικο της, Κέιτ, δεν περίμενε να δει ένα τόσο όμορφο, ευφυή και ταυτόχρονα τρομακτικό άντρα. Η αθώα «Άνα» αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι τον ποθεί και παρά την αντίθετη του συμβουλή, νιώθει απόγνωση στο να βρεθεί κοντά του. Μη μπορώντας να αντισταθεί στην ομορφιά και το ελεύθερο της πνεύμα, ο Γκρέι δεν προβάλει άλλες αντιστάσεις, αλλά θέλει να γίνει με τους δικούς του όρους.
Σκηνοθεσία:
Sam Taylor-Johnson
Κύριοι Ρόλοι:
Dakota Johnson … Anastasia ‘Ana’ Grey
Jamie Dornan … Christian Grey
Eloise Mumford … Katherine ‘Kate’ Kavanagh
Jennifer Ehle … Carla Wilks
Marcia Gay Harden … Grace Trevelyan Grey
Victor Rasuk … Jose Rodriguez
Luke Grimes … Elliot Grey
Rita Ora … Mia Grey
Max Martini … Jason Taylor
Callum Keith Rennie … Ray Steele
Andrew Airlie … Carrick Grey
Dylan Neal … Bob Adams
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Kelly Marcel
Παραγωγή: Dana Brunetti, Michael De Luca, E.L. James
Μουσική: Danny Elfman
Φωτογραφία: Seamus McGarvey
Μοντάζ: Anne V. Coates, Lisa Gunning, Debra Neil-Fisher
Σκηνικά: David Wasco
Κοστούμια: Mark Bridges
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Fifty Shades of Grey
- Ελληνικός Τίτλος: Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι
- Εναλλακτικός Τίτλος: 50 Shades of Grey
Άμεσοι Σύνδεσμοι
Σεναριακή Πηγή
- Μυθιστόρημα: Fifty Shades of Grey της E. L. James.
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για Όσκαρ τραγουδιού (Earned It).
- Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα τραγουδιού (Love Me Like You Do).
- Χειρότερη ταινία στα Χρυσά Βατόμουρα.
Παραλειπόμενα
- Το μπεστ-σέλερ της E.L. James είχε γίνει το μήλο της Έριδος ανάμεσα σε μεγάλα στούντιο, όπως τις Warner Bros, Sony, Paramount, Universal, αλλά και της εταιρίας παραγωγής του Mark Wahlberg. Νικητής ήταν η Universal Pictures, που μαζί με τη Focus Features απέκτησαν τα δικαιώματα για τριλογία. Μέσα όμως στη συμφωνία ήταν και ο όρος της διατήρησης αρκετού ελέγχου για τη συγγραφέα επί των ταινιών, όπου μεταξύ άλλων επέλεξε η ίδια ως συμπαραγωγούς της τους Michael De Luca και Dana Brunetti.
- Ο συγγραφέας Bret Easton Ellis, διάσημος για το American Psycho, είχε εκφράσει τη θέληση να είναι αυτός που θα κάνει τη σεναριακή διασκευή.
- Πρώτη επιλογή του στούντιο για τη σκηνοθετική καρέκλα ήταν ο Joe Wright, αλλά το πρόγραμμα του δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο. Πριν προσληφθεί η Taylor-Johnson με το ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων, ακούστηκαν και οι: Patty Jenkins, Bill Condon, Bennett Miller και Steven Soderbergh.
- Η διανομή του ρόλου του Γκρέι και της Αναστάζια ήταν από τα πλέον συζητημένα θέματα του Χόλιγουντ. Οι φαν του μπεστ-σέλερ πίεζαν για ονόματα σαν τους: Garrett Hedlund, Chris Evans, Henry Cavill, Matt Smith, Ryan Gosling (η επιλογή του στούντιο), Armie Hammer, Matt Bomer και Chris Hemsworth για τον Γκρέι, και Emma Watson, Scarlett Johansson, Kat Dennings, Olivia Wilde, Emilia Clarke, Margot Robbie και Jennifer Lawrence για αυτόν της Αναστάζια. Μετά τις πρώτες οντισιόν (με ονόματα σαν τους: Christian Cooke, Dominic Cooper, Stephen Amell και Shailene Woodley, Elizabeth Olsen, Imogen Poots, Danielle Panabaker, Felicity Jones), ανακοινώθηκε το ζευγάρι Charlie Hunnam και Dakota Johnson. Αποχώρησε όμως ο πρώτος, και μετά από νέες οντισιόν με Alexander Skarsgard, Francois Arnaud, Billy Magnussen, Patrick J. Adams και Luke Bracey, κατέληξαν στον οριστικό πρωταγωνιστή.
- Ο σεναριογράφος Mark Bomback (που δούλεψε για το σενάριο, δίχως όμως αναφορά στους τίτλους) είχε δηλώσει πως δεν υπήρξε ποτέ πριν τέτοια μυστικότητα σε παραγωγή, και ότι στην ουσία το πλατό ήταν σε lockdown.
- Ενώ όλοι υπέθεταν ότι η ταινία θα χαρακτηριστεί ως NC-17, ο παραγωγός De Luca πρότεινε και κατάφερε να αποσπάσει το R. Στη Γαλλία, από την άλλη, το όριο ήταν στα 12 μόλις έτη ηλικίας, ενώ στη χώρα μας στα 16.
- Έσχατη δουλειά για την οσκαρική μοντέζ Anne V. Coates, που το 2018 έφυγε από τη ζωή.
- Η Taylor-Johnson επικαλέστηκε σε συνέντευξη του 2017 έντονες δυσκολίες στη συνεργασία της με την E.L. James, κάτι που την οδήγησε σε αποχώρηση από τη συνέχεια της σειράς.
- Με ένα μπάτζετ μόλις 40 εκατομμυρίων δολαρίων, το έργο ευτύχησε να εισπράξει 569,7.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Το σάουντρακ ήταν μια εμπορική επιτυχία, φτάνοντας ως το νούμερο 2 του αμερικανικού Billboard, και το νούμερο ένα της Βρετανίας.
- Η ταινία έβγαλε τρία σινγκλ: το Earned It (The Weeknd), το πολύ δημοφιλές Love Me Like You Do (Ellie Goulding), και το remix Crazy in Love (Beyonce). Ορίτζιναλ είναι και το I Know You, με τη φωνή της Skylar Grey.
Κριτικός: Γιώργος Δαβίτος
Έκδοση Κειμένου: 12/2/2015
Για όσους δεν το γνωρίζουν, το «Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι» είναι ένα ερωτικό μυθιστόρημα, γραμμένο από μια νοικοκυρά και διαβασμένο (με βάση τις πωλήσεις) από 100 εκατομμύρια κόσμο. Δεδομένης της απήχησής του, υπάρχουν πολλοί λάτρεις και οπαδοί και άλλοι τόσοι «haters» και επικριτές του. Προσωπικά, μην έχοντας διαβάσει το βιβλίο, αλλά γνωρίζοντας πλήρως τι πάω να δω, το συναίσθημα που είχα μετά το τέλος της προβολής ήταν έκπληξη. Και αυτό γιατί (αν δεν πας προκατειλημμένος) το έργο που θα παρακολουθήσεις δεν είναι κακό. Σαφέστατα δεν μιλάμε για αριστούργημα, αλλά στο πλαίσιο του είδους της έχουμε να κάνουμε με μια ιδιάζουσα κι ενδιαφέρουσα ταινία.
Κρίνοντας την πηγή αναφοράς που είχαν, τα εύσημα πρέπει πρώτα-πρώτα να δοθούν στη σκηνοθέτιδα της ταινίας, Sam Taylor-Johnson, και στη σεναριογράφο, Kelly Marcel. Οι δυο τους κατάφεραν και μετέφεραν το βιβλίο στον κινηματογράφο με τέτοιο τρόπο που όχι μόνο λειτουργεί, αλλά σου παρέχει και μια υποβόσκουσα ευαίσθητη ιστορία αυτοανακάλυψης που σε ιντριγκάρει. Πέρα από αυτούς τους δυο, το πρωταγωνιστικό δίδυμο είναι το μεγαλύτερο προσόν της ταινίας. Οι Jamie Dornan και Dakota Johnson είναι εξαιρετικοί. Διαθέτοντας μια χημεία που είναι εμφανέστατη από την πρώτη κιόλας σκηνή, ερμηνευτικά και οι δυο τους τα καταφέρνουν περίφημα. Η Johnson καταφέρνει να σηκώσει στην πλάτη της τον δύσκολο ρόλο της, τόσο σωματικής όσο και συναισθηματικής έκθεσης στον φακό, χωρίς δυσκολία. Ο δε Dornan, πίσω και πέρα από την ομορφιά του, καταφέρει και προσδίδει στον χαρακτήρα του μια εσωτερική πάλη η οποία περνάει στο κοινό και σε κάνει να εμπλακείς.
Το πρόβλημα όμως είναι ένα και το εξής: για ένα βιβλίο που θεωρείται τόσο έντονο και γεμάτο με σεξ, το ομώνυμο «Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι», η ταινία δεν πείθει. Είναι μεν τολμηρή, πάντοτε στα πλαίσια μιας mainstream στουντιακής παραγωγής, αλλά και με γνώμονα την εταιρία αξιολόγησης των ταινιών στην Αμερική (MPAA), αλλά δεν είναι αυτό που (αναγνώστες και μη) θα ήλπιζαν. Ένα επεισόδιο του «Sex and the City» είναι πιο R-rated. Θα μου πείτε, εκεί είναι το πρόβλημα, το πόσο γυμνό δείχνει; Και όμως ναι! Για μια ταινία που έχει πλασαριστεί με τον τρόπο που έχει πλασαριστεί, αν δεν σου παρέχει έστω και το ελάχιστο αυτού… ποιο το νόημα; Αν ήθελα να δω μια ρομαντική κωμωδία με μια δόση ήπιου ερωτικού δράματος, θα έβλεπα κάτι άλλο. Δεν βλέπουμε ποτέ ιδρώτα να κυλάει στα κορμιά των πρωταγωνιστών, ούτε κάποιον να φτάνει σε οργασμό. Όλα είναι με το σταγονόμετρο. Και το χειρότερο, αν αναλογιστούμε ότι μιλάει για έναν σεξουαλικό κόσμο που δεν συναντάς συχνά, τότε το έργο μοιάζει τρομερά ανεκμετάλλευτο.
Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για ένα κομμάτι της pop κουλτούρας του σήμερα, φτιαγμένο να καταναλωθεί και να συζητηθεί, το οποίο θα σου πρότεινα να δεις για να σχηματίσεις άποψη. Η δικιά μου είναι μάλλον θετική.
Βαθμολογία:
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 5/3/2017
Μια ταινία που ακολουθήθηκε από μεγάλο ντόρο, αλλά πριν καν δημιουργηθεί. Κι αυτό επειδή προέρχεται από ένα μπεστ-σέλερ που έσπασε βιτρίνες με τη διαστροφική του άποψη περί έρωτα. Η ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον δεν πηγαίνει στα άκρα το θέμα, για την ακρίβεια είναι απλά ένα πιπεράτο ρομάντζο που πιο εύκολα θα ακολουθήσει ο πειραματισμένος επί του σεξ νέος, παρά ο σεξουαλικά καταπιεσμένος ενήλικας. Μα το πρόβλημα δεν ξεκινάει εδώ, ίσως αυτό είναι το θετικό σημείο του φιλμ, αλλά από το σημείο της επιτομής του ανάλαφρου και άνισου σεναρίου, του ζευγαριού που δεν πείθει για το πάθος του και του ότι πρέπει εμείς να πειστούμε ότι το μόνο μας πρόβλημα είναι ότι δεν βάζουμε το μαστίγιο στο κρεβάτι μας. Καλή αυτόνομα η Ντακότα Τζόνσον, αλλά ελάχιστη η χημεία της με τον ωραίο πλην άτολμο ερμηνευτικά Τζέιμι Ντόρναν.
Βαθμολογία: