
Ο Βιολιστής στη Στέγη
- Fiddler on the Roof
- 1971
- ΗΠΑ
- Αγγλικά, Εβραϊκά, Ρωσικά
- Αισθηματική, Δραματική, Δραμεντί, Έπος, Εποχής, Μιούζικαλ
Η καθημερινότητα ενός εβραίου πάτερ φαμίλια, του Τέβιε. που ζει με την οικογένειά του στο χωριό Ανατέβκα. Πρώτο του και δυσκολότερο μέλημα το να παντρέψει τις τρεις θυγατέρες του, που είναι και μπόλικες, κρατώντας όμως πάντα την παράδοση. Κι όλα αυτά υπό τη σκιά των διώξεων και της καταπίεσης, κατά τις αρχές του 20ου αιώνα στην τσαρική Ρωσία.
Σκηνοθεσία:
Norman Jewison
Κύριοι Ρόλοι:
Topol … Tevye
Norma Crane … Golde
Rosalind Harris … Tzeitel
Michele Marsh … Hodel
Neva Small … Chava
Molly Picon … Yente
Paul Mann … Lazar Wolf
Leonard Frey … Motel Kamzoil
Paul Michael Glaser … Perchik
Ray Lovelock … Fyedka
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Joseph Stein
Παραγωγή: Norman Jewison
Μουσική: Jerry Bock
Φωτογραφία: Oswald Morris
Μοντάζ: Antony Gibbs, Robert Lawrence
Σκηνικά: Robert F. Boyle
Κοστούμια: Joan Bridge, Elizabeth Haffenden
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Fiddler on the Roof
- Ελληνικός Τίτλος: Ο Βιολιστής στη Στέγη
Σεναριακή Πηγή
- Σειρά διηγημάτων (χαρακτήρες): Tevye and His Daughters του Sholem Aleichem.
- Θεατρικό: Fiddler on the Roof του Joseph Stein.
Κύριες Διακρίσεις
- Όσκαρ μουσικής για διασκευή/μιούζικαλ, φωτογραφίας και ήχου. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, πρώτο αντρικό ρόλο (Topol), δεύτερο αντρικό ρόλο (Leonard Frey) και σκηνικά.
- Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας (κωμωδία/μιούζικαλ) και πρώτου αντρικού ρόλου (Topol) στην ίδια κατηγορία. Υποψήφιο για σκηνοθεσία και δεύτερο αντρικό ρόλο (Paul Mann).
- Υποψήφιο για Bafta φωτογραφίας, μοντάζ και ήχου.
Παραλειπόμενα
- Η απόφαση του σκηνοθέτη να πάρει για τον πρώτο ρόλο τον Topol, αντί του Zero Mostel που τον είχε ερμηνεύσει ήδη πετυχημένα στο θέατρο, θεωρείται αμφιλεγόμενη. Χρόνια αργότερα, ο Jewison είπε ότι η πληθωρική περσόνα του Mostel ήταν ό,τι έπρεπε για το θέατρο, αλλά στην ταινία θα τον έβλεπαν οι θεατές ως τον ηθοποιό και όχι ως τον Τέβιε.
- Τα γυρίσματα έγιναν σε τρεις πόλεις της Γιουγκοσλαβίας και συγκεκριμένα στην Κροατία. Βέβαια, είχαν επιλεγεί και επειδή οι ανιχνευτές της παραγωγής είχαν βρει εκεί παχύ χιόνι, κάτι που όμως δεν υπήρχε καθόλου όταν γίνονταν τα γυρίσματα. Έτσι, αναγκάστηκαν να φέρουν από μακριά μαρμαρόσκονη.
- Τρεις χιλιάδες κομπάρσοι χρησιμοποιήθηκαν, οι οποίοι και μιλούσαν διάφορες γλώσσες. Μαζί χρειάστηκε μεγάλος αριθμός από χήνες και χοίρους, μαζί με αυτούς που τα χειρίζονταν.
- Με 9 μόλις εκατομμύρια δολάρια κόστος, το φιλμ απέφερε 83,3.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Όλα τα τραγούδια προέρχονταν από το θεατρικό, σε σύνθεση Jerry Bock και στοίχους Sheldon Harnick. Κλασικά έχουν μείνει τα: Tradition, To Life, Sunrise Sunset, Do You Love Me? και φυσικά το If I Were a Rich Man.
- Ο διάσημος βιολιστής Isaac Stern ερμήνευσε τα σόλο στο βιολί.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 18/12/2016
Μια και το κυνηγάει η συγκεκριμένη κατηγόρια, αν ήταν έτσι όλες οι προπαγάνδες, θα έπρεπε να είμαστε ευτυχισμένοι. Κι αυτό επειδή παρότι γυρίστηκε μια εποχή που το εβραϊκό λόμπι πάσχισε φανερά να αλλάξει την εικόνα του στον κόσμο μετά και τον αμείλικτο πόλεμο επί της Αιγύπτου, ο Νόρμαν Τζούισον παράγει ένα από τα πλέον όμορφα μιούζικαλ της έβδομης τέχνης. Φυσικά και στην προκειμένη αξίζει να φύγει από τον νου μας η παραπάνω ιδέα, που γενικά δεν αντιστοιχεί και σε καμία διαχρονική ουσία, και να παρασυρθούμε σε ένα ανθρώπινο σενάριο με καλοζυγισμένους χαρακτήρες, μέσα στα εβραϊκά πάντα στερεότυπα, μερικές γλυκές ανάσες χιούμορ που υπηρετούν τη χολιγουντιανή διάσταση, ένα πανέμορφο όσο και ρεαλιστικό ντεκόρ εποχής και βεβαίως ένα από τα πιο εύηχα τραγουδιστικά σάουντρακ που έχει ακούσει ποτέ η μεγάλη οθόνη. Ποιος δεν θα συνεπαρθεί από την αλά Άντονι Κουιν μεγαλοπρέπεια του Τοπόλ, ειδικά όταν ερμηνεύει το «If I Were a Rich Man». Κινηματογραφική, έστω και με κλειστούς πολιτικούς αισθητήρες, απόλαυση!
Βαθμολογία:
ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΑΠΕΙΝΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ "ΑΝΩΝΥΜΟΥ" ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ ΤΗΣ 8.5.2021: "ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΚΙ ΟΧΙ 55ο".-
ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΚΙ ΟΧΙ 55ο...