Η κάποτε επιτυχημένη και διάσημη ηθοποιός Φεντόρα αυτοκτονεί πέφτοντας στο τρένο. Ο συντετριμμένος χολιγουντιανός παραγωγός Μπάρι «Ντατς» Ντετβάιλερ παραβρίσκεται στην κηδεία στο σπίτι της στο Παρίσι, και σκέφτεται πως ίσως αυτός επέφερε τον θάνατο της. Δύο εβδομάδες πριν, είχε ταξιδέψει σε παρακείμενο νησάκι της Κέρκυρας, όπου η Φεντόρα ζούσε απομονωμένη στη βίλα Καλυψώ, από τη στιγμή που εγκατέλειψε τα γυρίσματα μιας ταινίας με τον Μάικλ Γιορκ στο Λονδίνο. Μαζί της ήταν η ιδιοκτήτρια του νησιού, η κόμισσα Σομπριάνκσι, ο πλαστικός χειρούργος Δρ. Βάντο και η βοηθός του, Δις Μπαλφούρ. Ο Ντατς έχει στα χέρια του ένα σενάριο-διασκευή της Άννα Καρένα, με την υπόσχεση χρηματοδοτών ότι θα ρίξουν λεφτά στην ταινία αν δεχτεί να παίξει η Φεντόρα. Η Φεντόρα φαντάζει απίστευτα νέα για να είναι αληθινό, και ενώ συμφωνεί στην πρόταση, ο γιατρός της επιμένει πως δεν είναι έτοιμη ψυχολογικά για κάτι τέτοιο.

Σκηνοθεσία:

Billy Wilder

Κύριοι Ρόλοι:

William Holden … Barry ‘Dutch’ Detweiler

Marthe Keller … Fedora/Antonia

Hildegard Knef … κόμισα Sobryanski

Jose Ferrer … Δρ Vando

Frances Sternhagen … Δις Balfour

Gottfried John … Κρίτος

Michael York … Michael York

Henry Fonda … Henry Fonda

Mario Adorf … διευθυντής ξενοδοχείου

Stephen Collins … Barry Detweiler (νεαρός)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Billy Wilder, I.A.L. Diamond

Παραγωγή: Billy Wilder

Μουσική: Miklos Rozsa

Φωτογραφία: Gerry Fisher

Μοντάζ: Stefan Arnsten, Fredric Steinkamp

Σκηνικά: Alexandre Trauner

Κοστούμια: Charlotte Flemming

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Fedora
  • Ελληνικός Τίτλος: Φαιδώρα
  • Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Fedora [επανέκδοσης]

Σεναριακή Πηγή

  • Νουβέλα: Fedora του Tom Tryon.

Παραλειπόμενα

  • Η ομότιτλη νουβέλα του Tom Tryon, όπου βασίστηκε η ταινία, συμπεριλαμβάνεται στην ανθολογία Crowned Heads του 1976.
  • Μετά την αποτυχία του Η Πρώτη Σελίδα (1974), η Universal Pictures ήταν διστακτική στο να προσφέρει στον Billy Wilder τη στάνταρ συμφωνία τους για νέα ταινία. Έτσι, ο διάσημος σκηνοθέτης αναζήτησε και βρήκε κεφάλαια από αλλού, και συγκεκριμένα από τη Δυτική Γερμανία.
  • Ο Wilder έβλεπε αρχικά ως Φεντόρα τη Marlene Dietrich και ως Αντονία τη Faye Dunaway. Η Dietrich όμως απεχθάνονταν τη νουβέλα, και δεν θεωρούσε ότι τη διόρθωνε το σενάριο.
  • Η Marthe Keller έγινε γνωστή στον σκηνοθέτη μετά από πρόσκληση του Sydney Pollack, για να δούνε μαζί μια πρώιμη προβολή του Μπόμπι Ντίρφιλντ: Μια Στιγμή… Μια Ζωή (1977).
  • Όταν τελείωσε το πρώτο μοντάζ, ο Wilder συνειδητοποίησε με τρόμο ότι ούτε η Keller ούτε η Hildegard Knef ακούγονταν σωστά, ούτε όμως έμοιαζαν και οι φωνές τους. Έτσι, προσέλαβε τη γερμανίδα ηθοποιό Inga Bunsch, κι έκανε το αγγλικό ντουμπλάζ και για τις δύο.
  • Μετά από αποτυχημένη πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη, η Allied Artists αρνήθηκε να διανείμει την ταινία. Τότε μπήκε στο προσκήνιο η United Artists, που έκοψε όμως 12 λεπτά από τη διάρκεια. Έπειτα, ο Billy Wilder βρέθηκε σε άλλη πρεμιέρα, στη Σάντα Μπάρμπαρα, όπου κι εκεί δεν πήγαν καλά τα πράγματα. Ο κόσμος γελούσε στα λάθος σημεία. Παρόλα αυτά, ο δημιουργός αρνήθηκε να κάνει νέο μοντάζ ή περαιτέρω περικοπές. Η κριτική όμως δεν ήταν ιδιαίτερα κακή απέναντι του, ιδιαίτερα με την πάροδο του χρόνου.
  • Ο Henry Fonda εμφανίζεται μεν ως ο εαυτός του, αλλά στα κρέντιτ αναγράφεται απλά ως πρόεδρος της ακαδημίας των Όσκαρ. Στην πραγματικότητα, δεν διετέλεσε ποτέ κάτι το αντίστοιχο.
  • Γυρίσματα στην Ελλάδα έγιναν στην Κέρκυρα (στη Νικηφόρου Θεοτόκη, στο ξενοδοχείο Καβαλιέρι και σε ολόκληρη την παλιά πόλη) και στη νήσο Μαδουρή και το Νυδρί της Λευκάδας.

Γκαλερι φωτογραφιων

13 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *