
Fast & Furious: Μαχητές των Δρόμων 4
- Fast & Furious
- 2009
- ΗΠΑ
- Αγγλικά, Ισπανικά
- Αστυνομική, Δράσης, Θρίλερ
- 02 Απριλίου 2009
Μετά τη στυγερή δολοφονία ενός πολύ αγαπημένου του προσώπου, ο καταζητούμενος φυγάς Ντομινίκ Τορέτο, που μέχρι τότε ζούσε στη Δομινικανή Δημοκρατία προσπαθώντας να φτιάξει μια νέα ζωή, επιστρέφει στο Λος Άντζελες. Εκεί, μαζί μ’ έναν φίλο του από το παρελθόν, τον ντετέκτιβ Μπράιαν Ο’Κόνoρ, καλούνται να βρεθούν και πάλι πίσω από το τιμόνι και να συμμαχήσουν ενάντια σε έναν κοινό εχθρό, έναν έμπορο ηρωίνης. Ο καλύτερος τρόπος για να εκδικηθούν τον απεχθή φόνο, ο καθένας για τους δικούς του προσωπικούς λόγους, δεν είναι άλλος από το να σπιντάρουν και να ξεπεράσουν κάθε όριο ταχύτητας, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη στα ύψη.
Σκηνοθεσία:
Justin Lin
Κύριοι Ρόλοι:
Vin Diesel … Dominic Toretto
Paul Walker … Brian O’Conner
Michelle Rodriguez … Letty Ortiz
Jordana Brewster … Mia Toretto
John Ortiz … Arturo Braga/Ramon Campos
Gal Gadot … Gisele Yashar
Laz Alonso … Fenix Calderon
Shea Whigham … Michael Stasiak
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Chris Morgan
Παραγωγή: Vin Diesel, Michael Fottrell, Neal H. Moritz, Michael K. Ross
Μουσική: Brian Tyler
Φωτογραφία: Amir Mokri
Μοντάζ: Fred Raskin, Christian Wagner
Σκηνικά: Ida Random
Κοστούμια: Sanja Milkovic Hays
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Fast & Furious
- Ελληνικός Τίτλος: Fast & Furious: Μαχητές των Δρόμων 4
- Εναλλακτικός Τίτλος: The Fast and the Furious 4 [ανεπίσημος]
Άμεσοι Σύνδεσμοι
Σεναριακή Πηγή
- Στόρι (χαρακτήρες): Οι Μαχητές των Δρόμων του Gary Scott Thompson.
Παραλειπόμενα
- Κάτι σαν reboot της σειράς, με το δεύτερο και το τρίτο μέρος να εξαλείφονται από τη χρονολογική σειρά του franchise.
- Ντεμπούτο στο σινεμά για την Gal Gadot, που ως τότε εργάζονταν ως μοντέλο.
- Περίπου 240 αυτοκίνητα κατασκευάστηκαν ειδικά για την ταινία.
- Οι φαν αγκάλιασαν την επιστροφή στη σειρά των αρχικών χαρακτήρων, και πριμοδότησαν με 360,4 εκατομμύρια δολάρια κέρδη την ταινία, κάνοντας τη την πλέον επιτυχημένη ως τότε του franchise.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Λόγω του ότι η Universal άλλαξε ξαφνικά την ημερομηνία εξόδου, ο Brian Tyler είχε μόνο τρεις ημέρες για να γράψει τη μουσική.
- Από το σάουντρακ βγήκαν τέσσερα σινγκλ: Krazy (Pitbull, Lil Jon), Bang (Rye Rye, M.I.A.), Virtual Diva (Don Omar) και Blanco (Pitbull, Pharrell Williams). Το τελευταίο βγήκε παράλληλα και σε ισπανόφωνη εκδοχή.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 23/3/2009
Σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε ακριβώς σίκουελ. Όταν μια σειρά έχει πλέον ξεχειλώσει και η λογική τη θέλει τελειωμένη, πλέον δεν έχουμε σίκουελ, αλλά reboot. Αυτό το επισημαίνω, επειδή σε ένα reboot μιας σειράς δεν χωράν πολλές δικαιολογίες αποτυχίας. Ούτε κι εδώ χωράν, αφού ο σκηνοθέτης του τρίτου και χειρότερου μέρους (Tokyo Drift), ο Justin Lin, ούτε ανανέωση κάνει, ούτε επιμέρους θεματική συγκέντρωση, ούτε καν αξιολογεί κάποια νέα τεχνολογία για να κάνει μοναδικό αυτό το τέταρτο μέρος.
Η σκηνοθετική αντίληψη του Lin είναι να στομώνει τις σκηνές του με ανάλογα μουσικά μοτίβα, συνήθως φτηνής υποστάθμης, και να μας κάνει να μασάμε τα νύχια μας μέχρι να αποφασίσει να πατήσει γκάζι. Και αφού το πατήσει, όμως, δεν κάνει καλύτερη δουλειά από τον Rob Cohen, που τουλάχιστον σέβονταν την αγάπη προς το αυτοκίνητο. Εδώ υπάρχει περισσότερο ένα αστυνομικό έργο, παρά κάτι που οι φίλοι της ταχύτητας θα έχουν ως σημείο αναφοράς. Ούτε καν αυτό…
Βαθμολογία: