Μια επιστημονική αποστολή στο διάστημα για την ανάλυση μιας αστρικής καταιγίδας, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού ένα ραδιενεργό νέφος που χτύπησε το σκάφος είχε ως άμεση συνέπεια την αλλαγή της γενετικής σύστασης των πέντε επιστημόνων που επέβαιναν. Έτσι, ο πανέξυπνος αρχηγός της ομάδας Ντιν Ρίτσαρντς αποκτά απίστευτες ελαστικές δυνατότητες, η πρώην αγαπημένη του, Σου Στορμ, μπορεί πλέον να κυκλοφορεί ανάμεσα στα πλήθη αόρατη, ο αδελφός της, ο αυτάρεσκος πιλότος Τζόνι, μπορεί να ελέγχει με το σώμα του τεράστιες πύρινες μάζες, ενώ ο σωματώδης οδηγός Μπεν Γκριμ έχει εξελιχθεί σε έναν πέτρινο γίγαντα. Οι τέσσερις τους θα αντιμετωπισθούν από τα πλήθη ως υπερήρωες, γεγονός που θα δυσαρεστήσει τον πέμπτο επιβαίνοντα, τον πλεονέκτη επιχειρηματία Βίκτορ Βαν Ντουμ, ο οποίος θα αναδειχθεί στον νούμερο ένα εχθρό τους.

Σκηνοθεσία:

Tim Story

Κύριοι Ρόλοι:

Ioan Gruffudd … Δρ Reed Richards/Mr. Fantastic

Jessica Alba … Susan Storm-Richards/Invisible Woman

Chris Evans … Johnny Storm/Human Torch

Michael Chiklis … Ben Grimm/The Thing

Julian McMahon … Victor Von Doom/Doctor Doom

Kerry Washington … Alicia Masters

Hamish Linklater … Leonard

Laurie Holden … Debbie McIlvane

Kevin McNulty … Jimmy O’Hoolihan

Maria Menounos … η σέξι νοσοκόμα

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Mark Frost, Michael France

Παραγωγή: Avi Arad, Bernd Eichinger, Ralph Winter

Μουσική: John Ottman

Φωτογραφία: Oliver Wood

Μοντάζ: William Hoy

Σκηνικά: Bill Boes

Κοστούμια: Jose Fernandez

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Fantastic Four
  • Ελληνικός Τίτλος: Fantastic Four
  • Εναλλακτικός Τίτλος: Fantastic 4

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Σειρά κόμικς: Fantastic Four των Stan Lee, Jack Kirby.

Παραλειπόμενα

  • Υπήρχε μια παλιότερη προσπάθεια να μεταφερθούν οι Fantastic Four στο σινεμά, μια b-movie που εντέλει δεν βρήκε φώτα δημοσιότητας. Η συγκεκριμένη προσπάθεια είχε ρίζες από το 1983, όταν ο παραγωγός Bernd Eichinger συνάντησε τον Stan Lee για την προοπτική της μεταφοράς της σειράς κόμικς, ενώ τρία χρόνια αργότερα πήρε και τα δικαιώματα με μικρό κόστος. Η Warner Bros. και η Columbia Pictures έδειξαν ένα ενδιαφέρον, αλλά ο γερμανός παραγωγός τούς έβγαζε ένα μπάτζετ των 45 εκατομμυρίων δολαρίων, προκαλώντας την επιφυλακτικότητα τους. Το 1992 έληγαν τα δικαιώματα, και ταινία δεν φαίνονταν να βγαίνει. Έτσι, ο Eichinger προχώρησε στην παραγωγή αυτής της b-movie, με τη βοήθεια του Roger Corman και με μπάτζετ μόλις 5 εκατομμύρια δολάρια. Η ταινία μπορεί να έβγαλε trailer και να προωθήθηκε από τους συντελεστές της, αλλά ποτέ δεν βγήκε στις αίθουσες ή οπουδήποτε αλλού. Η Marvel Comics αγόρασε το αρνητικό του φιλμ, κι έδωσε τα δικαιώματα στην 20th Century Fox μέχρι το 1999 για μια “κανονική” παραγωγή.
  • Η Fox προσέλαβε τον Chris Columbus να γράψει και να σκηνοθετήσει το Fantastic Four το 1995 (με πρωταγωνιστές τους Dennis Quaid, Meg Ryan). Το 1997 το όνομα του σκηνοθέτη άλλαξε με του Peter Segal, και τον επόμενο μόλις χρόνο με αυτό του Sam Weisman. Το 1999 όμως ήρθε, και ο Eichinger με τη Fox ανανέωσαν τα δικαιώματα για δύο χρόνια, τοποθετώντας τώρα τον Raja Gosnell στη θέση του σκηνοθέτη. Αυτός όμως προτίμησε το Σκούμπι Ντου, και η θέση άλλαξε όνομα εκ νέου με αυτό του Peyton Reed. Όσο ήταν ο Reed στο τιμόνι, ήταν οι Mads Mikkelsen, Charlize Theron, Paul Walker, John C. Reilly και Jude Law πιθανότεροι για τους κεντρικούς ρόλους. Ακολούθησε για λίγο καιρό ο Sean Astin, που έκανε προσπάθεια να εξασφαλίσει είτε την Christina Aguilera είτε την Cameron Diaz για τη Σούζαν. Τα χρόνια και πάλι περνούσαν, και το 2004 ήρθε οριστικά η σειρά του Tim Story.
  • Οι Keri Russell, Ali Larter, Julia Stiles, Kate Bosworth, Rachel McAdams, Scarlett Johansson, Elizabeth Banks, KaDee Strickland και Trish Stratus ήταν υποψήφιες για τον ρόλο της Σου Στορμ.
  • Ο Paul Walker ήταν στα υπόψιν για τον Τζόνι Στορμ.
  • Για να παίξουν τον Μπεν Γκριμ, δοκιμάστηκαν οι James Gandolfini και David Boreanaz.
  • Για τον ρόλο του Ριντ Ρίτσαρντς είχαν ακουστεί οι George Clooney και Brendan Fraser.
  • Ο Tim Robbins ήταν το πρώτο όνομα για τον Δόκτορ Ντουμ. Υποψήφιος ήταν και οι Mel Gibson, Robert Downey Jr.
  • Υπήρχε μια σκηνή όπου ο Ριντ Ρίτσαρντς αλλάζει το πρόσωπο του σε αυτό του Γούλβεριν, με την κάμεο εμφάνιση του Hugh Jackman, ώστε να ρίξει τη Στορμ. Η σκηνή αυτή κόπηκε και υπάρχει μόνο στο Extended Cut που βγήκε το 2007 στο Home Cinema, και διαρκεί 125 λεπτά.
  • Όταν κυκλοφόρησαν οι Απίθανοι της Pixar, ο Bernd Eichinger επέβαλε να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο σενάριο και να προστεθούν εξτρά ειδικά εφέ, ώστε οι δύο ταινίες να μη φέρουν ομοιότητες.
  • Η Activision κυκλοφόρησε το ομώνυμο βίντεο-γκέιμ, με τους Ioan Gruffudd, Jessica Alba, Michael Chiklis, Chris Evans και Julian McMahon να δανείζουν τη φωνή τους στους χαρακτήρες τους από την ταινία.
  • Με κόστος που έφτασε τα 100 εκατομμύρια δολάρια, το φιλμ ευτύχησε να έχει εισπράξεις των 333,5.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Η ταινία έβγαλε δύο σινγκλ. Το Come on, Come in με τους χαρντ-ροκ αμερικανούς Velvet Revolver (με τον Slash στην κιθάρα), και το Everything Burns με τους Ben Moody και Anastacia.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 5/5/2019

Μα τι μπορεί να σκεφτόντουσαν εκεί στη Marvel εκείνους τους μη-συμπαντικούς καιρούς; Ρίχνουν τόσα χρήματα, και τοποθετούν στην κεφαλή του καστ τον Ioan Gruffudd; Ο σωσίας του Jim Varney (θυμάστε, του Έρνεστ) έχει ένα φιζίκ και ερμηνευτικές ικανότητες που φτάνουν ως το να παίζει σε οικογενειακή κωμωδία. Ευτυχώς, πέρα από αυτό το απελπιστικό miscast, τα πράγματα για τους 4 είναι θα λέγαμε «οκ».

Η αλήθεια είναι ότι επειδή λογικά το πήγαιναν για μεγάλο franchise, σπαταλάται υπερβολικός χρόνος στις συστάσεις των χαρακτήρων. Δεν μοιάζει τόσο μάλιστα με κοιλιά, περισσότερο επειδή τραβάει τόση ώρα που δεν κάνει καμπύλη η ταινία. Εδώ ο Tim Story δεν έχει και κάτι σοβαρό να μας πει, αλλά έχει τον τρόπο του να το παρουσιάζει με μια χαλαρότητα που δεν εκνευρίζει, διανθισμένη από ένα εξίσου χαλαρό χιούμορ, που δεν σε κάνει να γελάς, αλλά φτιάχνει διάθεση. Περιφέρεται μέσα σε όλα αυτά τα πλάνα και η Jessica Alba, άρα τουλάχιστον οι αρσενικοί δεν έχουν κανέναν λόγο να στεναχωριόνται… Θετική επίσης η φυσιογνωμία του «κακού» της ιστορίας, με τον Julian McMahon να εμφανίζεται πρώτα ως νουαρικός ψυχοπαθής δολοφόνος, κι έπειτα ως υπερκακός.

Φτάνοντας στο φινάλε, μπορεί να έχουμε δει και καλύτερη κορύφωση σε blockbuster περίπου 876 φορές (…), αλλά κι αυτό που έχουμε έρχεται και δένει σε ένα σύνολο που εντέλει δεν απογοητεύει, παρότι δεν γοητεύει.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

15 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *