Νώε για μία Βδομάδα
- Evan Almighty
- 2007
- ΗΠΑ
- Αγγλικά
- Θρησκευτική, Καταστροφής, Κωμωδία, Οικογενειακή, Φαντασίας
- 05 Ιουλίου 2007
Από τηλεοπτικό αστέρι σε κανάλι του Μπάφαλο, ο Ίβαν Μπάξτερ βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, νεοεκλεγείς στο κογκρέσο, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Άλλα είναι όμως τα σχέδια του Θεού, ο οποίος του δίνει εντολή να φτιάξει μια κιβωτό. Η οικογένεια του Ίβαν μένει εμβρόντητη μπροστά στην αποστολή του, αλλά ο ίδιος, ξεπερνώντας την αρχική του δυσπιστία, νιώθει υποχρεωμένος να τη φέρει σε πέρας με όποιο κόστος, προσπαθώντας να σώσει όχι μόνο τη χώρα του, αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Σκηνοθεσία:
Tom Shadyac
Κύριοι Ρόλοι:
Steve Carell … Evan Baxter
Morgan Freeman … ο Θεός
Lauren Graham … Joan Baxter
John Goodman … Chuck Long
John Michael Higgins … Marty Stringer
Jimmy Bennett … Ryan Baxter
Graham Phillips … Jordan Baxter
Johnny Simmons … Dylan Baxter
Wanda Sykes … Rita Daniels
Jonah Hill … Eugene Tennanbaum
Molly Shannon … Eve Adams
Ed Helms … Ed Carson
Harve Presnell … Κος Burrows
Bruce Gray … Κος Hughes
Dean Norris … αστυνομικός Collins
Catherine Bell … Susan Ortega
Jon Stewart … Jon Stewart
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Steve Oedekerk
Στόρι: Steve Oedekerk, Joel Cohen, Alec Sokolow
Παραγωγή: Gary Barber, Roger Birnbaum, Michael Bostick, Neal H. Moritz, Tom Shadyac
Μουσική: John Debney
Φωτογραφία: Ian Baker
Μοντάζ: Scott Hill
Σκηνικά: Linda DeScenna
Κοστούμια: Judy L. Ruskin
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Αρνητική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Evan Almighty
- Ελληνικός Τίτλος: Νώε για μία Βδομάδα
Άμεσοι Σύνδεσμοι
- Θεός για μία Εβδομάδα (2003)
Σεναριακή Πηγή
- Στόρι (χαρακτήρες): Θεός για μία Εβδομάδα των Steve Koren, Mark O’Keefe.
Παραλειπόμενα
- Ο τίτλος του αρχικού σεναρίου ήταν The Passion of the Ark (γραμμένο από τους Bobby Florsheim και Josh Stolberg), κι έγινε το 2004 μήλο της έριδος ανάμεσα σε 7 στούντιο. Νικήτρια ήταν η Sony Pictures, αλλά η Universal Studios, που έκλεισε συμφωνία ως συμπαραγωγός, ήταν που είχε την ιδέα να ενώσουν το σενάριο αυτό με το Θεός για μια Εβδομάδα (2003), αφομοιώνοντας έτσι 100% την παραγωγή. Έτσι, επιστρατεύθηκε ο Steve Oedekerk, που στην ουσία έγραψε το σενάριο ξανά από την αρχή.
- Ο Jim Carrey ερωτήθηκε αν ήθελε να επαναλάβει τον ρόλο, αλλά αρνήθηκε, δηλώνοντας ότι δεν ήταν φαν των σίκουελ. Παρότι είχε επαναλάβει τον ρόλο του Ντετέκτιβ Ζώον, είχε ήδη πει το όχι και στα σίκουελ των Ηλίθιος και Πανηλίθιος (το πρώτο σίκουελ) και Η Μάσκα.
- Ο Tom Shadyac ήταν που έπεισε τον Steve Carell να επαναλάβει τον ρόλο του από την πρώτη ταινία, αυτή τη φορά όμως ως ο κεντρικός χαρακτήρας. Έτσι, θα μπορούσαμε να μιλάμε και για spin-off.
- Μία από τις δύο αρκούδες που χρησιμοποιήθηκαν είναι ο Bart the Bear II, ίσως η διασημότερη κινηματογραφικά αρκούδα που υπήρξε ποτέ. Μέχρι και το 2021 που ήταν εν ζωή, εμφανίστηκε σε 11 ταινίες, αλλά ακόμα και στο Game of Thrones.
- Τα ψηφιακά εφέ ανέβασαν πολύ το μπάτζετ, με αποτέλεσμα να έχουμε την ακριβότερη κωμωδία που είχε γυριστεί ποτέ (μέχρι να ξεπεραστεί από το Οι Άντρες με τα Μαύρα 3). Συνολικά έφτασε στα 175 εκατομμύρια δολάρια, με κέρδη εντέλει σχεδόν τα ίδια (174,4), μιλώντας φυσικά για εμπορική αποτυχία. Δεν έφταιγαν βέβαια μόνο τα εφέ, μια και η κιβωτός της ταινίας είναι ένα τεράστιο σκηνικό, σύμφωνα με τις διαστάσεις της βιβλικής, και επιστρατεύτηκαν 177 είδη ζώων που είναι και τα περισσότερα που έχουν εμφανιστεί ποτέ σε ταινία.
- Η Industrial Light & Magic ήταν υπεύθυνη για όλα τα ειδικά εφέ του φιλμ, πλην όσα αφορούσαν την ψηφιακή παρουσία των ζώων (συνδυάζονταν με τη ζωντανή), και ήταν δουλειά της Rhythm & Hues.
- Η προώθηση της Universal Pictures ήταν φτωχή σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, που διαμαρτηρήθηκε ανοιχτά. Τότε ανέλαβε η φίρμα Grace Hill Media, η οποία στόχευσε κατευθείαν στο θρησκευτικό συναίσθημα των Αμερικανών, ακόμα και με καμπάνια εντός εκκλησιών.
- Ο Shadyac εξάντλησε την οικονομική του συνείδηση πάνω στο επιτελείο της ταινίας, αφού εκτός του ότι χρησιμοποιήθηκαν για να φυτεύσουν πάνω από 2.000 δέντρα σε δύο πάρκα, τους προμήθευσε με ποδήλατα ώστε να μη χρησιμοποιούν καθόλου αυτοκίνητο. Επιπλέον όλα τα σκηνικά ανακυκλώθηκαν, και τα χρήματα δόθηκαν σε δωρεά.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Η ταινία έβγαλε ένα σινγκλ, το Ready for a Miracle με τη φωνή της LeAnn Rimes.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 25/6/2007
Η επιτυχία του Θεός για μια Βδομάδα (2003) ήταν σίγουρο πως θα γεννούσε και συνέχεια. Ο σκηνοθέτης Tom Shadyac, από τα πιο καυτά εμπορικά ονόματα του Χόλιγουντ (Ντετέκτιβ Ζώων, Δάσκαλος για Κλάματα, Ο Ψευταράς, Θεός για μια Βδομάδα), με τη βοήθεια του συχνού του συνεργάτη σεναριογράφου Steve Oedekerk δεν πτοήθηκαν από τις αρνήσεις των Jim Carrey και Jennifer Anniston, και συνέχισαν το «θεϊκό» τους έργο μεταφέροντας την ιστορία της Κιβωτού του Νώε στη σύγχρονη Αμερική.
Η ιδέα του να γίνεις θεός εξάπτει τον καθέναν. Πόσοι όμως έχουν σκεφτεί να γίνουν Νώε; Η ιστορία της κιβωτού προϋποθέτει πολύ θάνατο και αμαρτία. Μη φοβάστε όμως γιατί βρισκόμαστε στον πλανήτη Χόλιγουντ: οι άπιστοι θα σωθούν και οι αμαρτωλοί απλά θα τιμωρηθούν. Σε αυτή την αναίμακτη εκδοχή, ο καθένας μπορεί να προσομοιωθεί με τον κεντρικό ήρωα και να μη χρειαστεί να υπερβεί εαυτό πέρα από τo θέμα πίστης, που όταν σου εμφανίζεται βέβαια ο ίδιος ο θεός, κι αυτό γίνεται εύκολο.
Εν κατακλείδι, όμως, Ο Steve Carell δεν έχει την κωμική εμβέλεια του Jim Carrey, και η ταινία δεν είναι τόσο αστεία όσο θα έπρεπε. Ο ρόλος του Morgan Freeman, δε, είναι μια απλή επανάληψη αυτού που είδαμε στην πρώτη ταινία. Το σενάριο είναι παιδαριώδες και τα γεγονότα κυλούν τόσο αναίμακτα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και παιδική ταινία. Αυτό που μένει είναι η εντυπωσιακή σύναξη των ζώων και τα ειδικά εφέ που ζωντανεύουν στην τελευταία σκηνή τη χρήση της κιβωτού. Όσο για σάτιρα, ούτε λόγος…
Βαθμολογία: