Διπλή Παγίδα
- Entrapment
- 1999
- ΗΠΑ
- Αγγλικά
- Αστυνομική, Δράσης, Θρίλερ
- 10 Σεπτεμβρίου 1999
Ο Ρόμπερτ ΜακΝτούγκαλ, γνωστός και ως Μακ, έχει τη φήμη του μεγαλύτερου ληστή έργων τέχνης στον κόσμο. Έτσι, όταν ένας πίνακας του Ρέμπραντ γίνεται αντικείμενο κλοπής στη Νέα Υόρκη, όλα τα στοιχεία υποδεικνύουν τον Μακ. Η επιθεωρητής της ασφαλιστικής εταιρείας, Βιρτζίνια Μπέικερ, γνωστή και ως Τζιν, ζητά από τον διευθυντή της να της επιτρέψει ν’ ακολουθήσει τα ίχνη του διάσημου κλέφτη. Ο διευθυντής ξέροντας ότι αν δεν βρεθεί ο πίνακας η εταιρεία θα χρεωθεί με 24 εκατομμύρια δολάρια, δίνει με μεγάλη χαρά την έγκριση του. Η πεισματάρα Τζιν καταστρώνει ένα σχέδιο για να παγιδέψει τον Μακ, αλλά αυτός αποδεικνύεται περισσότερο επιτήδειος απ’ ό,τι τον περίμενε. Οι δυο τους θα επιδοθούν σ’ ένα γοητευτικό παιγνίδι ανάμεσα στο κυνηγητό και το φλερτ. Έτσι, θ’ ακολουθήσουν ο ένας τα βήματα του άλλου από το Λονδίνο προς τα νησιά της Σκοτίας, κι από εκεί στην Κουάλα Λουμπούρ, την εξωτική πρωτεύουσα της Μαλαισίας.
Σκηνοθεσία:
Jon Amiel
Κύριοι Ρόλοι:
Sean Connery … Robert ‘Mac’ MacDougal
Catherine Zeta-Jones … Virginia ‘Gin’ Baker
Will Patton … Hector Cruz
Ving Rhames … Aaron Thibadeaux
Maury Chaykin … Conrad Greene
Kevin McNally … Haas
David Yip … αρχηγός αστυνομίας
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Ronald Bass, William Broyles Jr.
Στόρι: Ronald Bass, Michael Hertzberg
Παραγωγή: Sean Connery, Michael Hertzberg, Rhonda Tollefson
Μουσική: Christopher Young
Φωτογραφία: Phil Meheux
Μοντάζ: Terry Rawlings
Σκηνικά: Norman Garwood
Κοστούμια: Penny Rose
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Entrapment
- Ελληνικός Τίτλος: Διπλή Παγίδα
Παραλειπόμενα
- Ο Sean Connery ήταν 39 χρόνια μεγαλύτερος από την Catherine Zeta-Jones, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε από το να ζήσει μαζί της το τελευταίο του κινηματογραφικό ρομάντζο.
- Αρχικά ήταν να σκηνοθετηθεί από τον Antoine Fuqua, ο οποίος ήθελε περισσότερες θεαματικές σκηνές δράσης. Την ίδια λογική είχε και το αρχικό σενάριο του Ron Bass, αλλά υπολογίστηκε ότι θα κόστιζε 130 εκατομμύρια δολάρια.
- Η Nicole Kidman ήταν η αρχική επιλογή για τον πρώτο γυναικείο ρόλο. Για τον ίδιο ρόλο, πέρασε οντισιόν και η Angela Bassett.
- Κάποιες πηγές μιλούν για το σύνολο, αλλά το σίγουρο είναι ότι η Zeta-Jones εκτέλεσε μεγάλος μέρος της επικίνδυνης σκηνής της ληστείας στο κάστρο δίχως σωσία.
- Ο μαλαισιανός πρωθυπουργός κατηγόρησε ανοιχτά την παραγωγή ότι παρουσιάζει μια διαστελλομένη εικόνα της χώρας του. Η ίδια κυβέρνηση είχε προσφέρει στην Twentieth Century Fox κάθε εξυπηρέτηση ώστε το στούντιο να έκανε κι εκεί γυρίσματα (κάτι και που συνέβη).
- Η ταινία κυκλοφόρησε μέσα στο ίδιο έτος με το ριμέικ Υπόθεση Τόμας Κράουν. Οι δύο ταινίες δεν φέρουν μόνο παραπλήσια πλοκή, αλλά σε αμφότερες πρωταγωνιστούν ενσαρκωτές του Τζέιμς Μποντ.
- Στη σκηνή έναρξης, ο κωδικός ασφαλείας που χρησιμοποιείται είναι το 1007: μια άμεση παραπομπή στο ότι ο Sean Connery ήταν ο πρώτος 007.
- Η ταινία κατέληξε να κοστίσει δύο εκατομμύρια δολάρια λιγότερα από τον αρχικό προϋπολογισμό. Η συμπαραγωγός Rhonda Tollefson αυτό το εξήγησε μέσω των φειδωλών σκοτσέζικων τρόπων του Sean Connery. Το τελικό έτσι μπάτζετ ήταν 66 εκατομμύρια δολάρια, με την εμπορική επιτυχία να μεταφράζεται σε έσοδα των 212,4.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Ο Seal ερμηνεύει το Lost My Faith στους τίτλους τέλους.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 12/4/2009
Η καλύτερη ταινία του Γιον Άμιελ («The Core»), μαζί με το Sommersby, έχει αρκετή δόση ευφυΐας, αλλά και σινεφιλικού ρομαντισμού. Το σενάριο της αποφεύγει κάποιες τετριμμένες κοινοτυπίες αντίστοιχων ταινιών και αρκετές ανατροπές έρχονται να το εμπλουτίσουν ακόμα περισσότερο. Όμως, ο Γιον Άμιελ είναι ο ίδιος ένας κοινότυπος σκηνοθέτης, και η ταινία είχε υπερβολική ανάγκη έναν Στίβεν Σόντερμπεργκ. Ο Σον Κόνερι συναγωνίζεται σε λάμψη την Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς, αλλά δεν βρίσκεται η χρυσή τομή ανάμεσα στις λάμψεις τους. Και έχουμε το εξής τρομερά παράδοξο, το οποίο προσωπικά το βρίσκω υπερβολικό και στα δύο του σκέλη: οι δύο πρωταγωνιστές βραβεύτηκαν από το κοινό στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου (η ταινία είναι εν μέρει βρετανική), αλλά ήταν υποψήφιοι και για Χρυσά Βατόμουρα!
Βαθμολογία: