Ο Ψαλιδοχέρης
- Edward Scissorhands
- 1990
- ΗΠΑ
- Αγγλικά
- Αισθηματική, Δραμεντί, Φαντασίας
- 09 Αυγούστου 1991
Ένας γέρος εφευρέτης ζει σε ένα κάστρο μαζί με το σημαντικότερο δημιούργημά του, τον Έντουαρντ. Δεν τον έχει τελειοποιήσει ακόμη, κι έτσι ο Έντουαρντ αντί για χέρια έχει κοφτερά ψαλίδια. Όταν ο εφευρέτης πεθάνει ξαφνικά, ο Έντουαρντ θα μείνει ημιτελής και μόνος, μέχρι τη μέρα που μια πλασιέ καλλυντικών θα τον βρει στο κάστρο. Η καλή κυρία προθυμοποιείται να τον φιλοξενήσει στο σπίτι της, γεγονός που θα φέρει μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους της μεγαλοαστικής της πόλης.
Σκηνοθεσία:
Tim Burton
Κύριοι Ρόλοι:
Johnny Depp … Edward Scissorhands
Winona Ryder … Kim Boggs
Dianne Wiest … Peg Boggs
Anthony Michael Hall … Jim
Kathy Baker … Joyce Monroe
Alan Arkin … Bill Boggs
Robert Oliveri … Kevin Boggs
Conchata Ferrell … Helen
Susan Blommaert … Tinka
Caroline Aaron … Marge
O-Lan Jones … Esmeralda
Dick Anthony Williams … αστυνομικός Allen
Bryan Larkin … Max
John Davidson … οικοδεσπότης σόου
Vincent Price … ο εφευρέτης
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Caroline Thompson
Στόρι: Tim Burton, Caroline Thompson
Παραγωγή: Tim Burton, Denise Di Novi
Μουσική: Danny Elfman
Φωτογραφία: Stefan Czapsky
Μοντάζ: Colleen Halsey, Richard Halsey
Σκηνικά: Bo Welch
Κοστούμια: Colleen Atwood
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Edward Scissorhands
- Ελληνικός Τίτλος: Ο Ψαλιδοχέρης
- Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Τζόνι Ντεπ: Ο Ψαλιδοχέρης
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για Όσκαρ μακιγιάζ.
- Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα πρώτου αντρικού ρόλου (Johnny Depp) σε κωμωδία/μιούζικαλ.
- Βραβείο Bafta σκηνικών. Υποψήφιο για κοστούμια, ειδικά εφέ και μακιγιάζ.
Παραλειπόμενα
- Η γέννηση του φιλμ πηγάζει από ένα σκίτσο που είχε κάνει νεαρός ο Tim Burton, και που ανταποκρίνονταν στα συναισθήματα απομόνωσης και έλλειψης επικοινωνίας που βίωνε μεγαλώνοντας στο προάστειο Μπέρμπανκ. Στο σχέδιο απεικονίζονταν ένας λευκός, αγέλαστος άντρας, με τεράστιες λεπίδες αντί δαχτύλων.
- Κατά την προετοιμασία του Σκαθαροζούμη, ο Burton προσέλαβε την Caroline Thompson, μια νέα συγγραφέα δίχως πείρα από σινεμά, για να γράψει ένα πρώτο σενάριο. Η επιλογή της έγινε λόγω του πρώτου της μυθιστορήματος με τίτλο First Born, στο οποίο ο σκηνοθέτης βρήκε εκείνα τα στοιχεία που αναζητούσε για εδώ. Αργότερα η Thompson θα δηλώσει πως και η παραμικρή λεπτομέρεια ήταν σημαντική για εκείνον, καθώς είχε πάρει πολύ προσωπικά την ιστορία, αλλά ενώ τον θαύμαζε, από θέμα συγγραφής δεν μπορούσε να βάλει τη μία λέξη δίπλα στην άλλη.
- Ο Burton ξεκίνησε τον σχεδιασμό του φιλμ υπό την ομπρέλα της Warner Bros., αλλά μόλις λίγους μήνες αργότερα, εκείνοι το πούλησαν στην 20th Century Fox. Η Fox προσέβλεπε σε ένα μπάτζετ 8 με 9 εκ. δολαρίων, και πρόσφερε απόλυτη δημιουργική ελευθερία στον σκηνοθέτη. Μετά όμως τη μεγάλη επιτυχία με το Μπάτμαν (1989), το όνομα του Burton είχε πλέον εκτοξευθεί και η Warner ήθελε να βάλει άμεσα μπρος το σίκουελ. Αντί αυτού, ο Burton παρέμεινε πιστός στα σχέδια του και τήρησε πρώτα τη συμφωνία του με τη Fox για την εν λόγω ταινία.
- Σε πρώιμο στάδιο, ο Burton έβλεπε τον Ψαλιδοχέρη ως ένα οπερετικό μιούζικαλ, αλλά δεν άργησε να εγκαταλείψει την ιδέα.
- Για τον ρόλο του Έντουαρντ, η Fox επέμενε στον σκηνοθέτη να συναντήσει τον Tom Cruise. Ο Burton πράγματι τον συνάντησε, αλλά ήξερε και από πριν ότι δεν ήταν εκείνος ο ιδανικός για τον ρόλο, και όταν ο Cruise αντιπρότεινε ένα happy-end, η συζήτηση έκλεισε κάπου εκεί. Ακολούθως αρνήθηκαν τον ρόλο οι Tom Hanks και Gary Oldman, ο Jim Carrey ήταν στα υπόψιν, ενώ η Caroline Thompson προτιμούσε τον John Cusack. Από μόνοι τους δήλωναν διαθέσιμοι οι William Hurt, Robert Downey Jr. αλλά και ο Michael Jackson, με τον Burton να μην επιθυμεί να συνομιλήσει με κανέναν από αυτούς.
- Ο Burton δεν γνώριζε τις επιδόσεις του Johnny Depp στη δημοφιλή σειρά 21 Jump Street που τον είχαν κάνει νεανικό είδωλο, αλλά παρόλα αυτά ήταν η πρώτη επιλογή του. Η Depp αναζητούσε κάτι για να πετάξει από πάνω του το νεανικό του ίματζ, και όταν διάβασε το σενάριο αυτό “δάκρυσε σαν νεογέννητο”. Για να προετοιμαστεί παρακολούθησε ταινίες του Charlie Chaplin ώστε να βρει το μυστικό τού πως αποσπάς συμπάθια δίχως διαλόγους. Από την άλλη το στούντιο φοβόταν τόσο πολύ για την εικόνα που θα έβγαζε η επιλογή αυτή του σκηνοθέτη, που προσπαθούσε να μην εμφανίζονται πουθενά εικόνες του με το κοστούμι της ταινίας πριν αυτή κυκλοφορήσει.
- Η Drew Barrymore πέρασε από οντισιόν για την Κιμ, αλλά η Winona Ryder είχε τον πρώτο ρόλο μετά τη θετική συνεργασία με τον σκηνοθέτη στον Σκαθαροζούμη.
- Ο ρόλος του εφευρέτη γράφτηκε ειδικά για τον Vincent Price και έμελλε με αυτόν να κλείσει μια ένδοξη καριέρα. Ο ηθοποιός αποτελούσε μια εμμονή για τον Burton και ήταν ήδη καλοί φίλοι από την εποχή που ολοκληρώθηκε το μικρού μήκους stop-motion Vincent του 1982.
- Σε ηλικία 10 ετών και πριν ενταχτεί στους Backstreet Boys, ο Nick Carter εμφανίζεται εδώ ως παιδί που παίζει.
- Τα κεντρικά γυρίσματα έγιναν στην Τάμπα Μπέι στη Φλόριντα, μια και η Μπέρμπανκ είχε αλλάξει πολύ από τότε που ζούσε εκεί ο Burton, ενώ το εξωτερικό μέρος της γοτθικής έπαυλης κατασκευάστηκε στην κοντινή πόλη Ντέιντ Σίτυ. Το εσωτερικό όμως σκηνικό της έπαυλης δημιουργήθηκε στα Fox Studios. Αναφέρθηκε ότι η τοπική οικονομία της Τάμπα Μπέι επωφελήθηκε κατά 4 εκ. δολάρια από τα γυρίσματα.
- Κάθε ημέρα ο Depp χρειάζονταν να περνάει 1 ώρα και 45 λεπτά για να μεταμορφώνεται σε Ψαλιδοχέρη.
- Τα χέρια του κεντρικού ήρωα ήταν μια δημιουργία του εξπέρ Stan Winston, που θα αναλάβει ακολούθως τα αντίστοιχα του Πιγκουίνου στο Ο Μπάτμαν Επιστρέφει.
- Ο Joe Roth της 20th Century Fox πίστευε μετά τις δοκιμαστικές προβολές πως είχαν στα χέρια τους ένα φιλμ της εμπορικής δυναμικής του Ε .Τ., αλλά δεν ήθελε να κάνει επιθετική διαφήμιση όπως ενός μπλοκμπάστερ. Και μπορεί να μην επιβεβαιώθηκαν οι τόσο υψηλές προσδοκίες, αλλά με μπάτζετ 20 εκατομμύρια δολάρια το φιλμ εισέπραξε 86. Τη μεγαλύτερη απήχηση την είχε στις νεανικές ηλικίες, ενώ δεν πέρασε αδιάφορη η χημεία ανάμεσα στους Johnny Depp και Winona Ryder, που τότε είχαν ήδη ξεκινήσει δεσμό.
- Ο Burton πάντα έλεγε πως αυτή ήταν η πιο προσωπική του δουλειά. Εδώ ξεκίνησε και μια μακρά συνεργασία με τον Johnny Depp, που σημάδεψε αμφότερων τις καριέρες.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Πέρα από την ορίτζιναλ μουσική του Danny Elfman (εκτελεσμένη από ορχήστρα 79 μουσικών), ακούγονται τρία τραγούδια του Tom Jones (It’s Not Unusual, Delilah και With These Hands).
Κριτικός: Χάρης Καλογερόπουλος
Έκδοση Κειμένου: 30/5/2010
Έναν χρόνο μετά που έγινε ευρέως γνωστός με τον «Batman» του, ο Τιμ Μπάρτον ενθουσίασε το κοινό με ένα μοντέρνο παραμύθι που τον οδήγησε αργότερα σε πιο σκοτεινούς και πάντα γοητευτικούς μύθους.
Ενώ o «ήρωας» μας είναι ο Ψαλιδοχέρης, δεν είναι ήρωας με την κλασική έννοια, δεν είναι χαρακτήρας εν εξελίξει, αλλά αποτελεί ένα δραματουργικό εργαλείο προκειμένου ο σκηνοθέτης να σατιρίσει τα ήθη κι έθιμα των καλοβαλμένων μικροαστών στα προάστια που λιμνάζουν ή σπαρταρούν μέσα στο αμερικανικό όνειρο του living room, του κομμωτηρίου, του μπάρμπεκιου κ.λπ. Αν ο Έντουαρντ είναι το παράξενο αθώο κουταβάκι που περιμαζεύουν, οι κάτοικοι είναι τα ζόμπι. Αλλά παίζουν με τη φωτιά, γιατί ο Ψαλιδοχέρης είναι αθώος με την έννοια ότι μπορεί από άγνοια να προκαλέσει ευχαρίστηση (ως υπέροχος κομμωτής ή κηπουρός-γλύπτης ή ερωτικό φετίχ για 40+ στερημένες ερωτικά) ή και τρόμο με τα κοφτερά του ψαλίδια, ως καταστροφέας π.χ. μιας ταπετσαρίας, άρα του αμερικανικού ονείρου.
Ως ένα βαθμό, έχουμε μια κωμική εκδοχή του «Ο Άνθρωπος Ελέφαντας» του Ντέιβιντ Λιντς. Από την άλλη, ο Μπάρτον αγαπά να κάνει λαϊκό κινηματογράφο (με την καλύτερη έννοια) και οδηγεί την ιστορία του σε ένα ρομάντζο.
Βαθμολογία: