Ο Άνθρωπος των Σπηλαίων
- Early Man
- 2018
- Μ. Βρετανία
- Αγγλικά
- Αθλητική, Κινούμενα Σχέδια, Κωμωδία, Οικογενειακή
- 01 Φεβρουαρίου 2018
Στις αυγές της ανθρωπότητας, όταν προϊστορικά πλάσμα και μαμούθ κατακλύζανε τη Γη, ο τολμηρός άνθρωπος των σπηλαίων Νταγκ, μαζί με το φιλαράκι του τον Χόγκνομπ, ενώνει τη φυλή του ενάντια στους πολέμαρχους της Εποχής του Χαλκού, σε μια μάχη όπου θέλει να τους νικήσει μέσα στο ίδιο τους το παιχνίδι. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τον πρώτο ποδοσφαιρικό αγώνα στην ιστορία.
Σκηνοθεσία:
Nick Park
Κύριοι Ρόλοι:
Eddie Redmayne … Dug (φωνή)
Tom Hiddleston … λόρδος Nooth (φωνή)
Maisie Williams … Goona (φωνή)
Timothy Spall … αρχηγός Bobnar (φωνή)
Miriam Margolyes … βασίλισσα Oofeefa (φωνή)
Kayvan Novak … Dino/Jurgend (φωνή)
Rob Brydon … ταχυδρομικό περιστέρι/Brian/Bryan/Gonad (φωνή)
Richard Ayoade … Treebor (φωνή)
Mark Williams … Barry (φωνή)
Nick Park … Hognob (φωνή)
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Mark Burton, James Higginson
Στόρι: Mark Burton, Nick Park
Παραγωγή: Richard Beek, Peter Lord, Nick Park, Carla Shelley, David Sproxton
Μουσική: Harry Gregson-Williams, Tom Howe
Φωτογραφία: Dave Alex Riddett
Μοντάζ: Sim Evan-Jones
Σκηνικά: Matt Perry
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Early Man
- Ελληνικός Τίτλος: Ο Άνθρωπος των Σπηλαίων
Παραλειπόμενα
- Τεχνική: Stop-motion animation
- Τον Σεπτέμβριο του 2017, η Aardman έβγαλε διαγωνισμό στο κανάλι CBBC και στην εκπομπή του, Blue Peter, όπου όποιος από τους θεατές σχεδίαζε και έστελνε τον καλύτερο προϊστορικό χαρακτήρα, θα έβλεπε αυτό τον ήρωα επί της ταινίας, κερδίζοντας και είσοδο στην πρεμιέρα.
- Στο γήπεδο της Μπρίστολ Ρόβερς μαζεύτηκε πλήθος κόσμου, ώστε να γίνει η ηχογράφηση των φιλάθλων του αγώνα της ταινίας.
- Παρά τις θετικές κριτικές, η ταινία απογοήτευσε στα ταμεία, με κέρδη 54,6 εκατομμύρια δολάρια, έναντι ενός μπάτζετ των 50.
- Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Νίκος Αξιώτης (Νταγκ), Ηλίας Ζερβός (λόρδος Νουθ/Φαγάνας), Έβελυν Ασουάντ (Γκούνα), Κώστας Δαρλάσης (ο αρχηγός), Βίνα Παπαδοπούλου (η βασίλισσα/Μάγκμα/Γράμπελ), Δαυίδ Μαλτέζε (Ντίνο), Γιάννης Στεφόπουλος (Μπράιαν/Γιόργκαντ), Κώστας Αποστολίδης (Μπράιαν/Γκόναντ), Δημήτρης Μακαλιάς (Ασβός), Αποστόλης Ψυχράμης (ταχυδρομικό περιστέρι/Μπάρι), Κωνσταντίνος Καϊκής (Τρίμπορ), Μιχάλης Μιχαλακίδης (Θόνγκο). Σκηνοθετική επιμέλεια: Ηλίας Ζερβός. Μετάφραση: Πάνυ Ναούμ.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Δύο τραγούδια ξεχώρισαν και βγήκαν και σε σινγκλ. Το Good Day από τους New Hope Club, και το Tiger Feet του ίδιου συγκροτήματος.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 24/2/2019
Είναι το λιγότερο πικρό να βλέπεις να ξετυλίγεται μπροστά σου ζωντανή όλη αυτή η υπερπροσπάθεια που έκανε ο Nick Park με το επιτελείο του, και να μην μπορείς να την επιδοκιμάσεις. Δεν του «έκατσε» που λέτε αυτή τη φορά του δαιμόνιου Εγγλέζου, ακόμα και που οπτικά κάνει ένα βήμα μπροστά στο θαύμα που λέγεται stop-motion με πλαστελίνη. Και είναι δύο οι λόγοι. Ο πρώτος και κυριότερος είναι ότι ακόμα κι αν σε γαργαλάνε, πρέπει να έχεις πολύ παιδική αίσθηση του χιούμορ για να μπορέσεις να βγάλεις ακόμα και μισό χαμόγελο. Μιλώντας παράλληλα κιόλας για το «παιδική», μια και η ταινία θα μπορούσε με ειλικρίνεια να απευθυνθεί εκεί και να έχει ένα άλλοθι, μάλλον κρίνεται βίαιη σε σημεία της, χάνοντας έτσι κι αυτή την ευκαιρία.
Ο δεύτερος λόγος είναι το σενάριο γενικώς. Πρώτη φορά που ταινία του Park καταφεύγει σε τέτοιες ευκολίες, φουλάροντας με όλα τα «πανάρχαια» πια κλισέ όλο του το στόρι. Κι ενώ έχουμε μια ταινία εξωφρενικής φαντασίας υπό προϊστορικό ντεκόρ, τίποτα δεν σε παραπέμπει εκεί, μια κι όλα κινούνται ωσάν οι ήρωες να είναι σύγχρονης λογικής. Μηδενική δε η εκμετάλλευση αναχρονιστικών ανεκδότων, αφού είναι ένας αναχρονισμός όλα όσα βλέπουμε, καίγοντας το ανέκδοτο από πολύ νωρίς. Κρίμα και πάλι κρίμα για την προσπάθεια, που εντέλει από μόνη της δεν αφήνει να ρίξεις στο «πηγάδι» άπαντα όσα είδες.
Βαθμολογία: