Η ζωή της Μίνα ανατρέπεται, όταν στο σπίτι της έρχεται να μείνει η νέα θετή της αδελφή, η κακότροπη Τζένι. Η Τζένι είναι πρόβλημα, και πρέπει να φύγει! Μια νύχτα, η Μίνα ανακαλύπτει έναν μηχανισμό που της επιτρέπει να ελέγχει τα όνειρα των ανθρώπων, μαζί με αυτών και της αδελφή της. Αλλά κάτι τέτοιο έχει και σοβαρές συνέπειες. Τώρα, η Μίνα πρέπει να σώσει την Τζένι στον ονειρικό κόσμο, ώστε να σώσει την οικογένεια της στον πραγματικό.

Σκηνοθεσία:

Kim Hagen Jensen

Tonni Zinck (βοηθητικός)

Κύριοι Ρόλοι:

Emilie Koppel … Minna (φωνή)

Caroline Vedel Larsen … Jenny (φωνή)

Rasmus Botoft … John/Milo (φωνή)

Martin Buch … Gaff (φωνή)

Ditte Hansen … Helene (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Soren Grinderslev Hansen

Στόρι: Kim Hagen Jensen

Παραγωγή: Sunit Parekh, Nynne Marie Selin Eidnes

Μουσική: Kristian Eidnes Andersen

Μοντάζ: Rikke Selin

Σκηνικά: Tonni Zinck

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Drommebyggerne
  • Ελληνικός Τίτλος: Ονειρομπελάδες
  • Διεθνής Τίτλος: Dreambuilders

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
  • Πρώτη σκηνοθεσία μεγάλου μήκους για τον Kim Hagen Jensen.
  • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Λυδία Τζανουδάκη (Μίνα), Θανάσης Κουρλαμπάς (Τζον/Μάιλο/δημιουργός ονείρων/ο μπαμπάς της Τζένης), Μελίνα Κατσακούλη (Ελένα/πωλήτρια), Πηνελόπη Σκαλκώτου (Τζένη/Κάρεν), Λουκάς Φραγκούλης (Γκαφ), Βασίλης Μήλιος (επιθεωρητής/ελεγκτής/γκρινιάρης ηθοποιός). Σκηνοθετική επιμέλεια: Μαρία Ζερβού. Μετάφραση: Νατάσα Καψάλη. Στίχοι: Κωνσταντίνος Μποζίνης.

Κριτικός: Λήδα-Ειρήνη Αδάμου

Έκδοση Κειμένου: 7/7/2021

Μια ανήσυχη πιτσιρίκα, νιώθοντας πλήρως εγκαταλελειμμένη από τη μητέρα της, καλείται να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, η οποία αφορά την οικογένεια της και περιλαμβάνει τη νέα σύντροφο του πατέρα της, καθώς και την καινούργια της αδελφή. Επιλέγει όμως να τα δεχτεί όλα με τον πιο ασυνήθιστο τρόπο, διαβαίνοντας δηλαδή από την «πόρτα» των ονείρων της. Βρίσκεται έτσι αντιμέτωπη με τους μεγαλύτερους φόβους κι ένα σωρό άλλες παραστάσεις και γεγονότα, τα οποία κρύβονταν μέχρι στιγμής βαθιά στο υποσυνείδητο της…

Βασισμένη στην πρωτοποριακή ιδέα του δανού σκηνοθέτη και σχεδιαστή κινουμένων σχεδίων Kim Hagen Jansen, η animation ταινία Ονειρομπελάδες δεν έρχεται παρά να δώσει σχήμα και μορφή στα όνειρα μας. O κόσμος των ονείρων συνεπώς, ο οποίος απεικονίζεται μέσω των ασύλληπτων γραφικών της ταινίας ως ένα σύμπαν μιας σειράς μεμονωμένων «σκηνών» (η κάθε μια από τις οποίες αντιστοιχεί στο υποσυνείδητο του κάθε ατόμου ξεχωριστά), παίρνει σάρκα και οστά στο όλο δημιούργημα του Jansen, το σενάριο του οποίου ανήκει βέβαια και «νομότυπα» στον Soren Grinderslev Hansen.

Παρά το γεγονός ότι όλα στο φιλμ Ονειρομπελάδες στροβιλίζονται  γύρω από τη σφαίρα του φαντασιακού, η ταινία δεν στερείται ίχνος ρεαλισμού, και ταυτόχρονα με το όνειρο, καταπιάνεται επίσης με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια σύγχρονη οικογένεια, τον αντίκτυπο που αυτά έχουν στα παιδιά και πώς τα τελευταία βρίσκουν τον τρόπο τους να τα αντιμετωπίζουν, μαθαίνοντας τόσο από  τις υπερβάσεις τους όσο κι από τα ίδια τους τα λάθη.

Πιο συγκεκριμένα και ακριβώς έτσι όπως σκιαγραφείται στο φιλμ, όταν τα όνειρα δεν αντίκεινται στην πραγματικότητα, τη συμπληρώνουν, αντανακλώντας παράλληλα τις βαθύτερες ανησυχίες και τους προβληματισμούς της ηρωίδας της ταινίας, οι οποίες (αργά ή γρήγορα) έρχονται στην επιφάνεια, προκειμένου να μεταβολισθούν. Η «πόρτα» του ονείρου, από την άλλη , συμβολίζει τα όρια μεταξύ συνειδητού-υποσυνείδητου, που όποιος επιχειρήσει να τα υπερβεί, έχει να αντιμετωπίσει φυσικά και τις συνέπειες.

Όλα συνεπώς είναι τόσο αληθινά και “χειροπιαστά” στην animated ταινία των Jansen και Hansen, με αποτέλεσμα τα όσα αφηγείται η ταινία να μην απευθύνονται μόνο στον κόσμο των μικρών μας φίλων, αλλά να φωτίζουν επίσης και τις σκοτεινές πτυχές του μυαλού, αυτή τη φορά στον κόσμο των ενηλίκων. Το εν λόγω «φως» είναι μάλιστα τόσο όσο ακριβώς χρειάζεται για τα πάλαι ποτέ «ακονιζόμενα» όνειρα (με τα οποία οι εμπνευστές τους επέλεξαν να μην «κατασπαράξουν» την πραγματικότητα), ώστε να μη χαθούν με τη σειρά τους εντός μιας άγνωστης και χαοτικής περιοχής, που συνηθίζουμε να αποκαλούμε (συλλογικό) ασυνείδητο…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

16 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *