Ο πράκτορας Τζακ Πολ Κουίν αποτυγχάνει να «καθαρίσει» τον τρομοκράτη Σταύρο, κι αναγκάζονται να τον στείλουν σε αποικία για όσους δολοφόνους θεωρούνται νεκροί. Φεύγοντας από εκεί, συναντά τον έμπορο όπλων Γιαζ, και μαζί θα αναλάβουν το δύσκολο έργο της εξόντωσης του Σταύρου.
Σκηνοθεσία:
Hark Tsui
Κύριοι Ρόλοι:
Jean-Claude Van Damme … Jack Paul Quinn
Dennis Rodman … Yaz
Mickey Rourke … Stavros
Paul Freeman … Alex Goldsmythe
Natacha Lindinger … Kathryn Quinn
Valeria Cavalli … Δρ Maria Trifioli
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Don Jakoby, Paul Mones
Στόρι: Don Jakoby
Παραγωγή: Moshe Diamant
Μουσική: Gary Chang
Φωτογραφία: Peter Pau
Μοντάζ: Bill Pankow
Σκηνικά: Marek Dobrowolski
Κοστούμια: Magali Guidasci
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Αρνητική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Double Team
- Ελληνικός Τίτλος: Διπλή Δύναμη
Παραλειπόμενα
- Γυρίσματα έγιναν σε Βέλγιο, Γαλλία και Ιταλία. Οι σκηνές του Κολοσσαίου είναι σε ρωμαϊκό αμφιθέατρο στη νότια Γαλλία.
- Ο Mickey Rourke πέρασε από σκληρό πρόγραμμα πολεμικών τεχνών, ώστε να είναι έτοιμος να αναμετρηθεί με τον Jean-Claude Van Damme.
- Το αρχικό σενάριο ονομάζονταν The Colony (η αποικία), και διεξάγονταν σε κάποιο ελληνικό νησί, όπου ήταν το κρησφύγετο για πράκτορες της ΣΙΑ. Ο Van Damme είχε υποστηρίξει ότι ήταν ένα καλό σενάριο, ενώ οι πολλές αλλαγές που υπέστη το έκαναν καρτουνίστικο.
- Αγγλόφωνο ντεμπούτο για τον Hark Tsui, κι ενώ ήταν ενεργός στο Χονγκ Κονγκ από το 1979.
- Πρώτος κινηματογραφικός ρόλος για τον Dennis Rodman, αστέρι του NBA και συμπαίκτης του Michael Jordan, που όμως συνοδεύτηκε από κριτική κατακραυγή. Παρόλα αυτά, είναι ίσως ο κύριος λόγος που κάποιοι αργότερα καταχώρησαν το φιλμ ως cult.
- Η καλλιτεχνική κι εμπορική αποτυχία (μαζί με τρεις “νίκες” στα Χρυσά Βατόμουρα) στέρησαν από τον Van Damme τη συνεργασία που είχε προγραμματισμένη για επόμενη του ταινία, με πιθανούς σκηνοθέτες τον Peter Hyams ή τον Renny Harlin. Θα ήταν μια περιπέτεια τρόμου με επίκεντρο τον μυθικό Χιονάνθρωπο των Ιμαλαίων, χαρακτηρισμένη ως μίξη Κυνηγού (Predator) με χιόνι. Οι φήμες ήθελαν μια ταινία με τίτλο Abominable του 2006 να ήταν αυτή που “δανείστηκε” το συγκεκριμένο σενάριο, αλλά κάτι τέτοιο δεν ήταν αληθές.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 16/8/2016
Ο άπω-ανατολίτης Τσούι Χαρκ «ξεμπλοκάρει» το χρόνια τελματωμένο αμερικανικό σινεμά δράσης, με μια επίδειξη βιρτουοζιτέ, κατευθείαν από το Χονγκ Κονγκ (ο Τζον Γου δεν είχε ακόμα τολμήσει κάτι παρόμοιο στις ΗΠΑ). Οι τρεις πρωταγωνιστές μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν απαράδεκτοι, κι όμως παίρνουν μια καλτ διάσταση από το στιλ του Χαρκ. Όλο όμως αυτό το στιλ και οι εξωφρενικές πινελιές του σεναρίου δεν είναι ακριβώς κινηματογράφος. Θα μπορούσε εύκολα να είναι ένα παρατεταμένο βίντεο-κλιπ του MTV. Ειδικά η σκηνή κλου στο Κολοσσαίο, θα ικανοποιήσει τις νεανικές ηλικίες, αλλά θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο τους απαιτητικούς θεατές και λάτρεις της λογικής. Καλό γενικά για “χάζεμα”, αλλά μέτριο σινεμά. Επιστέγασμα όλων τα τρία Χρυσά Βατόμουρα, επικεντρωμένα στον Ντένις Ρόντμαν που μετάφερε την τρέλα του από το NBA στη μεγάλη οθόνη, σε έναν συνδυασμό “άσε μας ρε φίλε” και χαβαλετζίδικου κιτς.
Βαθμολογία: