Ένας παρανοϊκός τρομοκράτης ανατινάζει με βόμβα ένα πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο στη Νέα Υόρκη, σκορπίζοντας τη φρίκη και τον θάνατο, και απειλώντας να πυροδοτήσει ακόμα περισσότερες. Μία ολόκληρη πόλη αιχμάλωτη του πανικού. Και μόνο ο υπαστυνόμος Τζον ΜακΛέιν, ένας Ράμπο των μεγαλουπόλεων με μυαλό και χιούμορ και δύο φορές πιο τρελός απ’ αυτόν, μπορεί να τον σταματήσει. Έστω κι αν πρόκειται να ζήσει τη χειρότερη και ίσως την πιο επικίνδυνη ημέρα της ζωής του.

Σκηνοθεσία:

John McTiernan

Κύριοι Ρόλοι:

Bruce Willis … John McClane

Samuel L. Jackson … Zeus Carver

Jeremy Irons … Simon Peter Gruber

Graham Greene … ντετέκτιβ Joe Lambert

Colleen Camp … ντετέκτιβ Connie Kowalski

Larry Bryggman … επιθεωρητής Walter Cobb

Anthony Peck … ντετέκτιβ Ricky Walsh

Sam Phillips … Katya

Kevin Chamberlin … Charles Weiss

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Jonathan Hensleigh

Παραγωγή: John McTiernan, Michael Tadross

Μουσική: Michael Kamen

Φωτογραφία: Peter Menzies Jr.

Μοντάζ: John Wright

Σκηνικά: Jackson De Govia

Κοστούμια: Joseph G. Aulisi

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Die Hard: With a Vengeance
  • Ελληνικός Τίτλος: Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει: Η Εκδίκηση
  • Εναλλακτικός Τίτλος: Die Hard with a Vengeance

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα (χαρακτήρες): Nothing Lasts Forever του Roderick Thorp.

Παραλειπόμενα

  • Πολλά σενάρια απορρίφθηκαν, τα περισσότερα από τον Bruce Willis, μια και κρίθηκαν ότι αντέγραφαν τη φόρμα του πρώτου μέρους. Ένα από αυτά όμως ήθελε τον ΜακΛέιν να παλεύει με τρομοκράτες σε κρουαζιερόπλοιο. Αυτό είχε τίτλο Troubleshooter, κι εντέλει αποτέλεσε τη βάση για το σενάριο του Speed 2: Κρουαζιέρα με τον Κίνδυνο.
  • Κάτι συχνό για το franchise, το τελικό σενάριο προορίζονταν για μια ταινία με τίτλο Simon Says, και πρωταγωνιστή τον Brandon Lee (με τον χαρακτήρα του Ζους θηλυκό). Η Warner Bros. το αγόρασε, και το ετοίμαζε για σίκουελ του Φονικού Όπλου. Όταν αυτό μπήκε στα συρτάρια της, η Fox το απέκτησε και το έδωσε στον αρχικό σεναριογράφο του, τον Jonathan Hensleigh, για προσαρμογή.
  • Ο Andrew G. Vajna αντικατέστησε τους Joel Silver και Larry Gordon στην παραγωγή, μετά από τσακωμό που είχαν οι δύο τελευταίοι με τον Bruce Willis.
  • Ο Laurence Fishburne ήταν η αρχική επιλογή για τον Ζους, μια κι ο ρόλος γράφτηκε πάνω του, αλλά ζήτησε περισσότερα χρήματα από όσα του προσφέρονταν. Πηγαίνοντας ο ρόλος στον Samuel L. Jackson, έγινε το ίδιο ακριβώς με ό,τι είχε συμβεί και στο Pulp Fiction με τον Τζουλς Γουίνφιλντ.
  • Γυρίστηκε ένα εναλλακτικό φινάλε που τοποθετείται μετά τα γεγονότα στη Νέα Υόρκη, το οποίο υπάρχει στο έξτρα υλικό της ειδικής έκδοσης του DVD.
  • Κόστισε 60 εκατομμύρια δολάρια, αλλά έβγαλε 366,1. Ήταν έτσι η πλέον εμπορική ταινία της χρονιάς.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 13/8/2016

Θα έλεγε κανείς «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη…», αλλά και στην τρίτη του περιπέτεια ο Τζον ΜακΛέιν δεν αποτυγχάνει. Η κεντρική ιστορία έχει μια πρωτοτυπία και η ανατροπή δεν θα πιάσει όλους τους θεατές πονηρεμένους. Βέβαια, λείπει το κλειστοφοβικό περιβάλλον του πρώτου μέρους κι έχουμε ήδη συνηθίσει τον χαρακτήρα του χαβαλετζή αστυνομικού. Θετικές είναι αμφότερες οι δύο προσθήκες στους σταρ του έργου. Ο Σάμιουελ Λ. Τζάκσον κάνει τη χρωματική κι επί του χαρακτήρα διαφορά με τον ΜακΛέιν, χωρίς να έχουν την απόλυτη χημεία, ενώ ο Τζέρεμι Άιρονς είναι καταπληκτικός ως ο κακός της ιστορίας κι ανακηρύσσεται με άνεση ως ο καλύτερος «κακός» της σειράς. Η αγγλική του προφορά, δε, δένει με την αμερικανική του αντιπάλου του σε μια «πονηρή» διεθνιστική κόντρα.

Μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια δράσης που δεν προσπαθεί να ξεπεράσει τους προκατόχους της, αλλά πετυχαίνει να είναι μια αξιόλογη -ισάξια με το δεύτερο μέρος- συνέχεια τους.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

24 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *