Ένα ξενοδοχείο στο Σαράγιεβο ετοιμάζεται για ένα δείπνο με την ευκαιρία της εκατονταετηρίδας του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ξενοδοχείο λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα, αλλά την ίδια στιγμή υπάρχει τραπεζικό χρέος, και οι εργαζόμενοι προετοιμάζονται για απεργία, ακριβώς την ώρα που αναμένεται η άφιξη των αξιωματούχων. Η κατάρρευση αυτού του δείπνου θα σήμαινε την πτώση του ξενοδοχείου. Ο διευθυντής, με τη βοήθεια ενός μαφιόζου ο οποίος διευθύνει ένα κλαμπ στριπτίζ στο υπόγειο του ξενοδοχείου, προσπαθούν να σταματήσουν την απεργία. Την ίδια στιγμή, στην οροφή σε ένα αυτοσχέδιο τηλεοπτικό στούντιο, μεταδίδεται ένα ειδικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην εκατονταετηρίδα της δολοφονίας στο Σεράγεβο που σήμαινε την έναρξη του πολέμου. Τη ρουτίνα διακοπεί ένας ασυνήθιστος επισκέπτης, ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ.

Σκηνοθεσία:

Danis Tanovic

Κύριοι Ρόλοι:

Snezana Vidovic … Lamija

Izudin Bajrovic … Omer

Vedrana Bozinovic … Vedrana

Muhamed Hadzovic … Gavrilo

Faketa Salihbegovic … Hatidza

Edin Avdagic Koja … Edo

Jacques Weber … Jacques

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Danis Tanovic

Παραγωγή: Amra Baksic Camo, Francois Margolin

Μουσική: Mirza Tahirovic

Φωτογραφία: Erol Zubcevic

Μοντάζ: Redzinald Simek

Σκηνικά: Mirna Ler

Κοστούμια: Ina Arnautalic, Hatidza Nuhic

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Smrt u Sarajevu

Ελληνικός Τίτλος: Θάνατος στο Σαράγεβο

Διεθνής Τίτλος: Death in Sarajevo

Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Θάνατος στο Σαράγιεβο

Σεναριακή Πηγή

  • Θεατρικό: Hotel Europe του Bernard-Henri Levy.

Κύριες Διακρίσεις

  • Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Βερολίνου. Μέγα βραβείο επιτροπής και βραβείο FIPRESCI.
  • Επίσημη πρόταση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Γιώργος Δαβίτος

Έκδοση Κειμένου: 10/11/2016

Δεν σου παίρνει πολύ χρόνο για να καταλάβεις ότι το «Θάνατος στο Σαράγιεβο», η έβδομη του βραβευμένου με Όσκαρ το 2002 για την αντιπολεμική σάτιρα «No Man`s Land», Ντάνις Τάνοβιτς, κινείται σε αλληγορικό έδαφος. Προσαρμοσμένο από το θεατρικό του Μπερνάρ-Ανρί Λεβί με τίτλο «Hotel Europe», ο Τάνοβιτς ενσωματώνει τον μονόλογο που έχει σαν πρώτη ύλη και φτιάχνει μια ταινία για τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα της σύγχρονης Βοσνίας, μιας χώρας που εξακολουθεί ακόμα να προσπαθεί να συμφιλιωθεί με την ιστορία της και τις ραγδαίες πολιτικές αλλαγές.

Με την πλοκή να λαμβάνει χώρα σε ένα ξενοδοχείο και τους διαφορετικούς ορόφους του, μέσα από το εξαιρετικά δομημένο σενάριο όλα τα θέματα που νομίζουμε ότι δεν μας αφορούν αντηχούν κι αντικατοπτρίζουν ζητήματα που απασχολούν ολόκληρη την Ευρώπη. Με τον κάθε χαρακτήρα του σεναρίου να εκπροσωπεί μία διαφορετική πτυχή της βοσνιακής σύγχρονης κοινωνίας, και το ξενοδοχείο να χρησιμεύει ως ένας μικρόκοσμος, η επιδέξια κατασκευασμένη περίπλοκη αφήγηση ενώνει τα διαφορετικά νήματα της απρόσκοπτα, χωρίς ποτέ να κουράζει. Έτσι, ακόμη κι όταν οι χαρακτήρες συζητούν την ιστορία και την πολιτική επί μακρόν και αναλυτικά, ξέρει πώς να κρατήσει την ένταση σε υψηλά επίπεδα. Με τη φωτογραφία και το μοντάζ να λειτουργούν άψογα υπηρετώντας τους συμβολιστικούς στόχους της ταινίας, το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του φιλμ είναι η αίσθηση του τόπου και το επώδυνο πολιτισμικό φορτίο. Οι ρίζες από αυτά ορίζονται στους διάλογους, και μετασεισμικές δονήσεις τους γίνονται αισθητές παντού.

Οδηγούμενοι προς την κλιμάκωση και την αναπόφευκτη καταστροφή, το «Θάνατος στο Σεράγεβο» καταλήγει να είναι ένα γρήγορο και πιασάρικο έργο για τον παραλογισμό της σύγκρουσης -είτε σε πόλεμο, στη δουλειά ή το σσπίτι. Τοποθετεί τη ματαιότητα της διένεξης σε αντίθεση με τον επείγον χαρακτήρα τού να έχεις αντιφρονούντες φωνές. Μιλάει για την πολυπόθητη συμφιλίωση. Ασχολείται με συνδικαλιστικά προβλήματα. Και γενικά, εκμεταλλεύεται την πολυσχιδή αλληγορία του για να κάνει σαφή τα επίκαιρα μηνύματά του.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

7 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *