Ο νεαρός Πολ Κόνγουεϊ μετακομίζει σε νέα γειτονιά, παρέα με το ρομπότ του που το αποκαλεί ΒΒ. Γίνεται φίλος με τη Σαμάνθα, που μένει στο γειτονικό σπίτι, και οι τρεις περνάν ευχάριστες ώρες μαζί. Αυτό, μέχρι που ο βάναυσος πατέρας της κοπέλας τη ρίχνει από τις σκάλες και τη σκοτώνει. Ο Πολ αρνείται να το δεχτεί, και με τις τεχνολογικές του γνώσεις εμφυτεύει τον εγκέφαλο του κομπιούτερ σε αυτόν της Σαμάνθα. Αλλά αυτό που δημιουργείται δεν είναι απόλυτα ούτε ανθρώπινο, ούτε καν ζωντανό.
Σκηνοθεσία:
Wes Craven
Κύριοι Ρόλοι:
Matthew Labyorteaux … Paul Conway
Kristy Swanson … Samantha Pringle
Michael Sharrett … Tom Toomey
Anne Twomey … Jeannie Conway
Richard Marcus … Harry Pringle
Anne Ramsey … Elvira Parker
Charles Fleischer … BB (φωνή)
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Bruce Joel Rubin
Παραγωγή: Robert M. Sherman
Μουσική: Charles Bernstein
Φωτογραφία: Philip H. Lathrop
Μοντάζ: Michael Eliot
Σκηνικά: John Loggia, Daniel A. Lomino
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Αρνητική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Deadly Friend
- Ελληνικός Τίτλος: Θανάσιμος Φίλος
Σεναριακή Πηγή
- Μυθιστόρημα: Friend της Diana Henstell.
Παραλειπόμενα
- Αρχικά προορίζονταν να είναι μια σκοτεινή ρομαντική ιστορία επιστημονικής φαντασίας, δίχως καθόλου σκηνές τρόμου (κοντά στα πρότυπα του Στάρμαν του John Carpenter). Στις δοκιμαστικές προβολές όμως το κοινό είχε ακριβώς εκεί το πρόβλημα, και επιζητούσε κάτι πιο κοντά στη γνωστή φιλμογραφία του Wes Craven. Έτσι έγιναν πρόσθετα γυρίσματα και νέο μοντάζ, μειώνοντας τις σκηνές με το ζευγάρι και προσθέτοντας περισσότερο αίμα και γραφική βία, και αλλοιώνοντας δραστικά την αρχική μορφή. Σύμφωνα με τον σεναριογράφο, ακόμα και η νέα εκδοχή που παρέδωσαν δέχτηκε περικοπές από το στούντιο, μια και η επιτροπή αξιολόγησης την έβγαλε ακατάλληλη για ανηλίκους (με τον Craven πλέον να δηλώνει πως δεν του άρεσε αυτή η νέα ταινία). Με τα χρόνια, οι φαν του σκηνοθέτη ζήτησαν να εμφανιστεί και η αρχική εκδοχή, ως director’s cut. Μάλιστα το 2014 έγινε και διαδικτυακό αίτημα με κάθε επισημότητα.
- Ο επαγγελματίας μίμος Richmond Shepard δίδαξε τη 16χρονη τότε Kristy Swanson σε όσα αφορούσαν τις ρομποτικές κινήσεις που απαιτούσε ρόλος της.
- Το ψεύτικο κεφάλι της Ελβάιρα που αποδεκατίστηκε από μπάλα του μπάσκετ περιείχε αληθινά μυαλά αγελάδων, αγορασμένων από κρεοπωλείο.
- Το ρομπότ BB κόστισε 20 χιλιάδες δολάρια για την κατασκευή του,
- Ο λόγος που προσλήφθηκε ο Bruce Joel Rubin για το σενάριο, κι ενώ είχε υπογράψει μόνο ένα στόρι ως τότε για το σινεμά, ήταν πως ο Craven και ο παραγωγός Robert M. Sherman είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν την έτοιμη δουλειά του για το Ξύπνημα στον Εφιάλτη, που έμελλε να γίνει ταινία μόλις το 1990. Υπό άλλες συνθήκες θα το έγραψε ο ίδιος ο Craven, αλλά ήταν απασχολημένος με επεισόδια της σειράς The Twilight Zone.
- Η Warner Bros. προώθησε την ταινία ως καθαρά τρόμου, και προτίμησε επί αυτού να την κυκλοφορήσει μέσα στο Χάλογουιν. Ακόμα κι έτσι, οι εισπράξεις δεν κάλυψαν καν την αξία του μπάτζετ, αφού ενώ κόστισε 11 εκατομμύρια δολάρια, απέφερε 8,9. Με αυτά και με άλλα, με τον καιρό η ταινία απέκτησε cult φήμη, και το 2010 η Warner Bros. δήλωσε επιθυμία να δημιουργηθεί ένα ριμέικ της.