
Aπό το Παρίσι μέχρι τη Βενετία και από το Μπρόντγουεϊ μέχρι το Χόλιγουντ, θα περιηγηθούμε στη ζωή του διάσημου αμερικανού συνθέτη Κόουλ Πόρτερ, ακούγοντας τα αξέχαστα τραγούδια του. Ο Πόρτερ ανατρέχει στη ζωή του σαν να ήταν κάποια από τις φαντασμαγορικές παραστάσεις του, με τους ανθρώπους της ζωής του να παίζουν σαν ηθοποιοί στη σκηνή. Μαζί με τα αγαπημένα τραγούδια του, το πλούσιο και συναρπαστικό παρελθόν του βγαίνει στην επιφάνεια, όπως και η βαθιά περίπλοκη σχέση του με τη γυναίκα και μούσα του, τη Λίντα Λι Πόρτερ.
Σκηνοθεσία:
Irwin Winkler
Κύριοι Ρόλοι:
Kevin Kline … Cole Porter
Ashley Judd … Linda Lee Thomas-Porter
Jonathan Pryce … Gabe
Kevin McNally … Gerald Murphy
Sandra Nelson … Sara Murphy
Allan Corduner … Monty Woolley
Peter Polycarpou … Louis B. Mayer
Kevin McKidd … Bobby Reed
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Jay Cocks
Παραγωγή: Rob Cowan, Charles Winkler, Irwin Winkler
Φωτογραφία: Tony Pierce-Roberts
Μοντάζ: Julie Monroe
Σκηνικά: Eve Stewart
Κοστούμια: Janty Yates
Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
- Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Μέτρια.
Τίτλοι
Αυθεντικός Τίτλος: De-Lovely
Ελληνικός Τίτλος: De-Lovely
Άμεσοι Σύνδεσμοι
Νύχτα και Μέρα (1946)
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα πρώτου αντρικού ρόλου (Kevin Kline) και πρώτου γυναικείου ρόλου (Ashley Judd), αμφότερα στην κατηγορία κωμωδία/μιούζικαλ.
Παραλειπόμενα
- Δεύτερη βιογραφία για τον διάσημο συνθέτη, μετά το Νύχτα και Μέρα του Michael Curtiz.
- Ο ίδιος ο Kevin Kline είναι που παίζει πιάνο όπου χρειάζεται.
- Παρότι ο Cole Porter ήταν απλά αποδεκτός ως τραγουδιστής, προσλήφθηκε ο Kevin Kline να τον αποδώσει, ένας ηθοποιός βραβευμένος στο θέατρο για τις αντίστοιχες επιδόσεις του.
- Η Ashley Judd δέχτηκε μείωση μισθού για να πάρει τον ρόλο.
- Μετριότατη απόδοση στα ταμεία, με κέρδη 18,3 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στα 15 ήταν το μπάτζετ.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Στο σάουντρακ ακούγονται μονάχα κομμάτια του Cole Porter, κάποια ερμηνευμένα από διάσημους τραγουδιστές που κάνουν απλά πέρασμα από το φιλμ, όπως οι: Robbie Williams, Alanis Morissette, Sheryl Crow, Elvis Costello, Natalie Cole και Μάριος Φραγκούλης (ντουέτο με τη Lara Fabian στο So in Love).
Εξωτερικοί Σύνδεσμοι
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 8/1/2010
Μια αξιοπρόσεκτη βιογραφία, ακριβώς επειδή τολμάει να ενσωματώσει τη μουσική του Κόουλ Πόρτερ σε μιούζικαλ σεκάνς και όχι ως δεύτερο άκουσμα. Ο Κέβιν Κλάιν είναι ιδανικός στον ρόλο, αφού έχει και την ελαφριά ειρωνεία που πρέπει. Από το πλούσιο δεύτερο καστ θα θέλαμε να ξεχωρίσουμε την εμφάνιση και την τραγουδιστική δεινότητα του κύπριου Πίτερ Πολυκάρπου, που είχε εμφανιστεί και στο «Evita». Καλή ανάπλαση της εποχής του μεταπολέμου και πολύ ευχάριστη διάθεση, ταιριαστή για να συνοδέψει την «πολύχρωμη» μουσική του Πόρτερ. Ιδιαίτερα όμως άψυχη η σκηνοθεσία από τον Γουίνκλερ, που δεν ξεπερνάει κάποια κλισέ των βιογραφιών, έστω κι αν τεχνικά έχει τις υψηλές στιγμές του. Ούτε το σενάριο βοηθάει σε πολλά, σίγουρα δεν μοιάζει να ενδιαφέρεται για το βάθος των χαρακτήρων, και όσων δυσκολιών λογικά υπήρχαν πέρα από τη χαρά της μουσικής και του έρωτα. Ένας συνδυασμός επίπεδου δράματος με εντυπωσιακές σφήνες, που δεν μένει εύκολα στη μνήμη, αλλά παρέχει αυτά τα χαρακτηριστικά να μη σε αφήνει αδιάφορο κατά τη θέαση. Ίσως, δε, να το βλέπαμε σωστότερα ως “βιογραφία” της μουσικής του Πόρτερ κι όχι του ίδιου του συνθέτη.
Βαθμολογία: