Σε έναν σκοτεινό κόσμο όπου η βία βασιλεύει, ο Κόναν ο Κιμμέριος έρχεται φουριόζος για να εκδικηθεί τον δολοφόνο του πατέρα του και τη σφαγή των συγχωριανών του, που συνέβη όταν αυτός ήταν ακόμα παιδί. Σύντομα όμως θα καταλάβει ότι η γη του έχει καταληφθεί από μια τρομερή υπερφυσική απειλή και ότι ο ίδιος είναι η μοναδική ελπίδα για τα έθνη της Χιμπόρια.

Σκηνοθεσία:

Marcus Nispel

Κύριοι Ρόλοι:

Jason Momoa … Conan

Rachel Nichols … Tamara

Stephen Lang … Khalar Zym

Rose McGowan … Marique

Said Taghmaoui … Ela-Shan

Bob Sapp … Ukafa

Ron Perlman … Corin

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Thomas Dean Donnelly, Joshua Oppenheimer, Sean Hood

Παραγωγή: John Baldecchi, Boaz Davidson, Joe Gatta, Danny Lerner, Fredrik Malmberg, Les Weldon, Henry Winterstern

Μουσική: Tyler Bates

Φωτογραφία: Thomas Kloss

Μοντάζ: Ken Blackwell

Σκηνικά: Chris August

Κοστούμια: Wendy Partridge

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Αρνητική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Conan the Barbarian
  • Ελληνικός Τίτλος: Κόναν ο Βάρβαρος

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Χαρακτήρας franchiseConan του Robert E. Howard.

Παραλειπόμενα

  • Νέα προσέγγιση της μυθολογίας του Κόναν, κι όχι ριμέικ της ταινίας του 1982.
  • Από τη δεκαετία του 1990 προσχεδιάζονταν ένα σίκουελ μετά το Κόναν ο Εξολοθρευτής (1984), αλλά τα χρόνια πέρασαν και έφτασε το 2003, οπότε κι ο Schwarzenegger έγινε κυβερνήτης της Καλιφόρνιας και το όλο σχέδιο πάγωσε. Τότε, η Warner Bros. άλλαξε ρότα και απευθύνθηκε με τη σειρά στους Wachowski, John Milius και Robert Rodriguez. Το 2006 προσέλαβε τελικά τον Boaz Yakin, μέχρι που τα δικαιώματα για τον χαρακτήρα πήγαν στην Paradox Entertainment.
  • Ο Momoa κέρδισε τον Kellan Lutz για τον κεντρικό ρόλο.
  • Η ταινία ήταν μια παταγώδη αποτυχία στα ταμεία. Έβγαλε 48,8 εκατομμύρια δολάρια, κοστίζοντας όμως 90. Αυτό μπλόκαρε και τα σίκουελ που είχαν υπολογιστεί.
  • Η ταινία βγήκε και τρισδιάστατη.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 22/8/2011

Τον Marcus Nispel τον έχω σε κάποια εκτίμηση και σέβομαι τις προθέσεις του πάνω στο “ριμέικ” του Κόναν. Το πρόβλημα είναι πως οι σεναριογράφοι είναι πιο βάρβαροι κι από τον ήρωα! Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ο Nispel είχε στο μυαλό του να αναβιώσει την εποχή των βαρβάρων όπως λογικά θα έπρεπε να είναι κι όχι όπως προστάζει μια «PG» ταινία. Καλό σαν ιδέα, αλλά τα λάθη στην εκτέλεση είναι αρκετά. Βασικά, από σκηνοθετικής άποψης, τραβάει μια ευθεία γραμμή με τη βοήθεια του ήχου, και τα ξεσπάσματα στην πλοκή μένουν συναισθηματικά αδιόρατα. Διαμέσου αυτής της γραμμής, όμως, δεν κρατάει σωστά και τον ρυθμό. Κενά σημεία, αμήχανες σκηνές και μέτρια ροή. Με το μυαλό σε αυτά τα λάθη, νοσταλγούμε τον παλιό Κόναν για έναν πολύ σημαντικό λόγο: ήταν παραμύθι…

Εντέλει, ο Nispel αποτυγχάνει εκεί που ήταν το δυνατό του ατού. Η ταινία έχει μια άτεχνη πρωτόγονη λογική και είναι μακριά από ένα παραμύθι φαντασίας. Δεν σε μαγεύει ποτέ. Σε αυτό βοηθάνε κατά πολύ οι σεναριογράφοι, που είναι πολύ πιθανόν να λουφάρανε κατά τη συγγραφή, αλλιώς δεν εξηγείται που στο έργο ακούγονται λιγότερες από εκατό φράσεις! Όλο αυτό παίρνει παραμάζωμα και τον χαρακτήρα του νέου Κόναν. Καλός εμφανισιακά ο Jason Momoa, αλλά πώς να υποστηρίξεις έναν ήρωα που έχει μυαλό μικρότερου ενός κουκουτσιού. Αν είστε φαν του κόμικ, ίσως βρείτε πιο κοντά αυτή τη λογική από αυτή της ταινίας του 1982, αλλά ο κινηματογράφος δεν είναι περιοδικό. Δείτε το γραφικά, ως μια πλημμύρα καλοφωτογραφημένων εικόνων ή για τη συμπαθητική του δράση. Αλλιώς, ας περιμένετε κάποιους άλλους βαρβάρους όπως κι ο Καβάφης…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

18 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *