O Λεό βοηθά τους γονείς του στην καλλιέργεια λουλουδιών. Ο Ρεμί έχει ταλέντο στη μουσική. Οι δύο τους κάνουν τα πάντα μαζί. Παίζουν τους ιππότες με ξύλινα σπαθιά, κοιμούνται ο ένας στο σπίτι του άλλου, συναντιούνται στην ίδια διασταύρωση κάθε πρωί για να πάνε με τα ποδήλατά τους στο σχολείο. Και η σχέση τους μόνο απαρατήρητη δεν περνά…

Σκηνοθεσία:

Lukas Dhont

Κύριοι Ρόλοι:

Eden Dambrine … Leo

Gustav De Waele … Remi

Emilie Dequenne … Sophie

Lea Drucker … Nathalie

Kevin Janssens … Peter

Igor van Dessel … Charlie

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Lukas Dhont, Angelo Tijssens

Παραγωγή: Michiel Dhont, Dirk Impens

Μουσική: Valentin Hadjadj

Φωτογραφία: Frank van den Eeden

Μοντάζ: Alain Dessauvage

Σκηνικά: Eve Martin

Κοστούμια: Manu Verschueren

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Close
  • Ελληνικός Τίτλος: Close

Κύριες Διακρίσεις

  • Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Κανών. Μέγα βραβείο επιτροπής.
  • Καλύτερη ταινία στο φεστιβάλ του Σύδνεϋ.
  • Υποψήφιο για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, αντρική ερμηνεία (Eden Dambrine) και σενάριο στα Ευρωπαϊκά Βραβεία.
  • Επίσημη πρόταση του Βελγίου για το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Παραλειπόμενα

  • Και για τους δυο νεαρούς πρωταγωνιστές αυτή είναι η πρώτη τους κινηματογραφική εμπειρία.
  • Η ανακοίνωση του φιλμ έγινε το 2018, αλλά ήταν το 2020 που ο Dhont άνοιξε τον δρόμο του κάστινγκ, δηλώνοντας εξαρχής πως ήθελε ερασιτέχνες ηθοποιούς για τους κεντρικούς ρόλους.
  • Κατά τη συγγραφή του σεναρίου, ο Dhont επηρεάστηκε από το βιβλίο Deep Secrets της ψυχολόγου Niobe Way. Από τη χρήση στο βιβλίο του όρου “close friendship” βγήκε και ο τίτλος του φιλμ.
  • Αμφότερες η πρώτη (Κορίτσι) και τώρα αυτή η δεύτερη ταινία του Lukas Dhont αποτέλεσαν την πρόταση του Βελγίου για το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Κριτικός: Σπύρος Δούκας

Έκδοση Κειμένου: 17/6/2022

Μετά το εξαιρετικό “Κορίτσι”, που ακολουθούσε ένα νεαρό αγόρι και τις επίπονες σωματικές και ψυχικές διεργασίες του προς την αλλαγή φύλου, ο Lukas Dhont, στη δεύτερη μεγάλου μήκους δουλειά του, επιστρέφει με μια λεπτή, όσο και πολυεπίπεδη μελέτη πάνω στην ανδρική εφηβεία και την πορεία προς την ενηλικίωση, υπό το πρίσμα μιας αδελφικής φιλίας.

Το εγχείρημα είναι προσωπικό, εμπνευσμένο από αληθινά βιώματα, στοιχείο έκδηλο σε κάθε πλάνο. Το έργο βρίθει από αισθαντικές εικόνες που παραπέμπουν σε παιδικές μνήμες, πλούσιες σε χρώματα και ποικίλες υφές, που εκφράζουν συναισθήματα με περίσσεια οπτική ευρηματικότητα. Οι εικόνες αυτές πλαισιώνουν δύο άκρως ενδιαφέροντες χαρακτήρες που μελετώνται συνδετικά, πάντα ο ένας σε συνάρτηση με τον άλλο. Η παιδική φιλία που τους συνδέει ενέχει κάτι πεντακάθαρο και αγνό, και βιώνεται με μια αυθεντικότητα που αποτυπώνεται στην κινησιολογία, τα βλέμματα, αλλά και σε κάθε λεπτομέρεια των σωματικών αλληλεπιδράσεων των δυο αγοριών. Καθόλου τυχαία, η χημεία τους παραπέμπει σε έναν αγνό ερωτισμό. Είναι μια πρώιμη, ασυνείδητη όσο και αμόλυντη μορφή ερωτισμού, σε μια ηλικία που η έννοια του έρωτα δεν έχει εισέλθει ακόμα στο συνειδητό.

Ύστερα επέρχεται το τραύμα της απώλειας, που σηματοδοτεί την πορεία προς την ενηλικίωση, τη συνειδητότητα και την ανακάλυψη του «εγώ». Ο χαμός του ενός φίλου είναι σαν μια βίαιη αποκοπή του «όλου», που πρέπει να μάθει να ζει ως «μισό», και μέσα από μια επίπονη διαδικασία πένθους, σταδιακά να ξαναγίνει «όλο». Η διαδικασία αυτή πολύ σωστά παραλληλίζεται με εκείνη της ενηλικίωσης. Ο Dhont την αποτυπώνει με απόλυτη φυσικότητα, τόσο μέσα στη σωματική ερμηνεία ενός εκπληκτικού Eden Dambrine, όσο και μέσα από την αλληλεπίδρασή του με τους ενήλικες γύρω του, με τους οποίους σταδιακά θα έρθει πιο κοντά, προκειμένου να συμφιλιωθεί με ό,τι έχασε.

Σαφώς μία από τις δυνατότερες παρουσίες του διαγωνιστικού προγράμματος των Κανών, το Close (του οποίου ο τίτλος παραπέμπει στην εγγύτητα, αλλά και στο κλείσιμο του κύκλου του πένθους) είναι δείγμα δουλειάς ενός σπουδαίου ανερχόμενου δημιουργού, που εκφράζεται με τολμηρούς, όσο και απόλυτα σύγχρονους κινηματογραφικούς όρους.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

4 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *